Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

7ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Τα προβλήματα της γερμανικής και ελληνικής εργατικής τάξης έχουν κοινή αιτία


Στιγμιότυπα από το διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού της ΚΝΕ στο Κρέφελντ της Γερμανίας
Στιγμιότυπα από το διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού της ΚΝΕ στο Κρέφελντ της Γερμανίας

Ενα ιδιαίτερης σημασίας διήμερο - που κάθε πτυχή κι εκδήλωσή του ήρθε να «δέσει» τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την πείρα της ταξικής πάλης, τις ανηφόρες και τις επικίνδυνες στροφές της ταξικής σύγκρουσης, τις θυσίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και τις ρίζες του στην Ιστορία της ανθρωπότητας - κορυφώθηκε την προηγούμενη βδομάδα με μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος για το 7ο διήμερο τωνΟργανώσεων εξωτερικού της ΚΝΕ στοΚρέφελντ της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής δραστηριότητας της Οργάνωσης για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
«Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες - θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές!» ένα σύνθημα που ενέπνευσε το πλούσιο πρόγραμμα του διημέρου, αναδεικνύοντας τη μόνιμη και διαρκή σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές κυβερνήσεων στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος, αυτόν της εργατικής τάξης και αυτόν των εκμεταλλευτών της.
Το φετινό διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού της ΚΝΕ ήταν αφιερωμένο στα 195 χρόνια από τη γέννηση και 120 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή επαναστάτη και φιλοσόφου Φρίντριχ Ενγκελς, που μαζί με τον Καρλ Μαρξ έδωσαν στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα να γίνει τάξη για τον εαυτό της, ώστε να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση.

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου πλαισιώθηκαν από ζωντανές συζητήσεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ξεκίνησαν στις 10 Ιούλη με την προβολή της ταινίας: «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» και συνεχίστηκαν στις 11 Ιούλη με βιβλιοπαρουσίαση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» και συζήτηση πάνω στα σύγχρονα διδάγματά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια της Κομματικής Οργάνωσης για πλατιά διάδοση των θέσεων του Κόμματος στην εργατική τάξη κυκλοφόρησε έκδοση του Προγράμματος του Κόμματος μεταφρασμένη στα γερμανικά, που παρουσιάστηκε στο διήμερο από στέλεχος του ΚΚΕ. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο από τους δεκάδες Γερμανούς και άλλους γερμανόφωνους επισκέπτες που συμμετείχαν στη συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, λειτουργούσαν στο χώρο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» καθώς κι έκθεση για το έργο του Ενγκελς και την επιστημονική θεμελίωση της κοσμοθεωρίας του ιστορικού υλισμού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ζωντανή και συγκινητική ήταν η ξενάγηση στις εκθέσεις αφιερωμένες στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, για την αντιφασιστική νίκη των λαών και τις γυναίκες στο ΔΣΕ, από τον Γιώργο Παπαδόπουλο, μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
Παρουσιάστηκαν ακόμα εργασίες μαθητών από το Βερολίνο, το Μόναχο και τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, για την ανωτερότητα του εκπαιδευτικού συστήματος στη ΓΛΔ, συγκρίνοντάς το με το σχολείο της ΕΕ, για τα ναρκωτικά - με την προβολή ταινίας μικρού μήκους που επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι μαθητές - και για τη ζωή και τη δράση του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνστ Τέλμαν, αντίστοιχα.
Κατασκηνωτές και επισκέπτες του Διημέρου παρακολούθησαν το μουσικοθεατρικό δρώμενο που είχαν προετοιμάσει μέλη και φίλοι της Οργάνωσης, βασισμένο σε ποιήματα του Μπρεχτ για τη «σύγκρουση των δύο κόσμων».
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους των Οργανώσεων εξωτερικού η Ζωή Πασχαλίδη, σημειώνοντας ότι αυτό που πριν 7 χρόνια ξεκίνησε σαν απλές εκδηλώσεις, σήμερα είναι ένα διήμερο με πλούτο εκδηλώσεων, ένα γεγονός που η ΚΝΕ φιλοδοξεί να απλώσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, να δεθεί με πολύ περισσότερους νέους σε πόλεις της Γερμανίας, με χώρους όπου δουλεύουν, σπουδάζουν, ζουν, συγκεντρώνονται νέοι μετανάστες και όχι μόνο.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) ο Jann Meier, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης, τονίζοντας τη μεγάλη χαρά της SDAJ που η ΚΝΕ κάνει κάθε χρόνο Διήμερο και δίνεται η ευκαιρία και στις δυο Οργανώσεις να έρθουν σε επαφή με πολλούς νέους της ίδιας κοσμοθεωρίας και παράλληλα δίνεται η ευκαιρία να ενισχυθεί η σχέση συνεργασίας SDAJ και ΚΝΕ. Ο Jann Meier σημείωσε πως οι εξελίξεις στην ΕΕ αντανακλούν τη διαπάλη μέσα σε αυτή, στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Γερμανία. Μια Γερμανία ωστόσο που αν και δεν έχει πληγεί από την κρίση, ο λαός της τις τελευταίες δεκαετίες έζησε και ζει έναν καταιγισμό μέτρων, όπου το γερμανικό κεφάλαιο πλουτίζει στις πλάτες των εργαζομένων. Τέλος, σημείωσε πως τα προβλήματα της ελληνικής και της γερμανικής εργατικής τάξης έχουν κοινή αιτία και δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό σύστημα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο, αλλά και σε όλους όσοι το στηρίζουν είτε από την «αριστερά» ή αλλού.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ που τόνισε ότι η μαρξιστική - λενινιστική θεωρία γενικεύοντας την πείρα της ταξικής πάλης και των επαναστάσεων αποδεικνύει ότι οι επαναστάσεις είναι οι παντοδύναμοι κινητήρες της κοινωνικής προόδου, οι «ατμομηχανές της Ιστορίας», όπως τις χαρακτήριζε ο Μαρξ. Ενα κομμουνιστικό κόμμα πρώτ' απ' όλα θα πρέπει να καθοδηγείται, να εφαρμόζει δημιουργικά και να αναπτύσσει τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία να την εμπλουτίζει με τα διδάγματα της ταξικής πάλης. Γιατί χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη. Το Κόμμα να αναπτύσσει σταθερό ιδεολογικό μέτωπο στην αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό. Ετσι με πυξίδα τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, το ΚΚΕ ερμηνεύει την πραγματικότητα, στέκεται αταλάντευτα μαζί με την εργατική τάξη ενάντια στους καπιταλιστές, κρατάει σταθερή γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, την εξουσία τους και τις ενώσεις τους. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν αντιμετώπισε, ούτε αντιμετωπίζει με αμηχανία τις αντιφάσεις και τις διάφορες εμπλοκές, με τις οποίες εξελίσσονταν και εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς έχει καθαρό ότι η βάση των αντιφάσεων αυτών δε βρίσκεται κυρίως στα διάφορα «ισοδύναμα» των αντιλαϊκών μέτρων. Κυρίως οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ για το μείγμα αστικής διαχείρισης, στις διαφορετικές απόψεις για την ίδια την πορεία εξέλιξης της Ευρωζώνης, στις γεωστρατηγικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ΕΕ - ΗΠΑ, στην πίεση για εξασφάλιση περισσότερων οικονομικών και πολιτικών εγγυήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Θανάσης Χαστάς επεσήμανε ότι το ΚΚΕ προειδοποίησε και προειδοποιεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα: Καμιά επανάπαυση, καμιά προσδοκία για ανάσα στο λαϊκό - εργατικό εισόδημα μέσα στην ΕΕ, στην εξουσία του κεφαλαίου, με κυβέρνηση που θα έχει είτε «δεξιό» είτε «αριστερό» πρόσημο. Επιπλέον αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημαντική δουλειά που έγινε και συνεχίζει να γίνεται από τις Επιτροπές Αγώνα Μεταναστών, που συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία των μελών του ΚΚΕ, σε μια σειρά πόλεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επιτροπές που αποτελούν στήριγμα για τους Ελληνες και άλλους μετανάστες, στις χώρες όπου βρέθηκαν για μια καλύτερη ζωή και ταυτόχρονα πυρήνα για την οργάνωση διεκδικητικών αγώνων. Τελειώνοντας υπογράμμισε ότι δεν αρκεί να μη χειροτερεύσει παραπάνω η ζωή μας, αλλά ότι στον 21ο αιώνα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση, ότι είναι αναγκαία και ρεαλιστική η προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, μιας κοινωνίας που τα κλειδιά της οικονομίας και η εξουσία θα βρίσκονται στα χέρια του λαού, εξασφαλίζοντας έτσι τον κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό στην οικονομία για την πιο πλατιά και διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για έναν κόσμο αντάξιο των δυνατοτήτων που μπορεί να παρέχει σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη, αντάξιο των ονείρων και των ανθρώπων.
Νωρίτερα το απόγευμα μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στον αγώνα ποδοσφαίρου, όπου μικροί και μεγαλύτεροι κατασκηνωτές αναμέτρησαν τις δυνάμεις τους! Ενώ το βράδυ στο γλέντι με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, μαζί Ελληνες και Γερμανοί παρευρισκόμενοι χόρευαν και τραγουδούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το Διήμερο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σπίτι του Φρίντριχ Ενγκελς στο Βούπερταλ και ανανεώθηκε το ραντεβού για τις δραστηριότητες το επόμενο διάστημα ενάντια στη νέα αντεργατική αντιλαϊκή συμφωνία, το 3ο μνημόνιο, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των υπόλοιπων αστικών δυνάμεων που τη στηρίζουν.