Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σημάδια νέας κλιμάκωσης της έντασης



Η «κόντρα» έχει μεγάλο βάθος, γιατί αφορά ισχυρά συμφέροντα

Ο πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ στο προχτεσινό αμερικανο-ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
Ο πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ στο προχτεσινό αμερικανο-ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
ΚΙΕΒΟ.--
«Παράγοντας ειρήνης στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι μόνο ένας πανίσχυρος ουκρανικός στρατός, που θα είναι έτοιμος να σταματήσει την προώθηση του Πούτιν στη Δύση και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν διεθνώς οι πολιτικοί», σημείωσε ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Κιέβου, μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο «Ιντερφαξ» και εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τους περιορισμούς που παραμένουν, όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Δύσης. Η Ουκρανία, που εγκατέλειψε τα πυρηνικά όπλα, «εγκαταλείφθηκε και βρέθηκε αντιμέτωπη κατά μέτωπο με τον εισβολέα» συμπλήρωσε ο Τουρτσίνοφ, που συν τοις άλλοις υπογράμμισε πως η Ουκρανία πρέπει ν' αρχίσει ν' αναπτύσσει αυτοτελώς την αμυντική της βιομηχανία, να μετατρέψει το στρατό της σ' έναν από τους ισχυρότερους της Ευρώπης και να προσαρμοστεί στα πρότυπα που θέτει το ΝΑΤΟ.
Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται ενώ πληθαίνουν τα μηνύματα κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Ουκρανία, για της οποίας την κατάσταση, ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ, Λαμπέρτο Ζανιέρ, τόνισε χτες ότι εξακολουθεί να «προκαλεί ανησυχία», παρά το ότι έχει ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία (επίλυσης). Αλλωστε, η «διαδικασία» αυτή καθημερινά παραβιάζεται.
Χτες, εκπρόσωποι των πολιτοφυλάκων από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν ότι η εκεχειρία του Μινσκ παραβιάστηκε τουλάχιστον 4 φορές μόνο το τελευταίο 24ωρο, ενώ πάνω από 30 παραβιάσεις είχαν καταγγελθεί την προηγούμενη μέρα και στο Ντονέτσκ. Επίσης, η πολύπαθη πόλη της Γκορλόφκα στο Ντονέτσκ αναφέρθηκε ξανά ότι βομβαρδίστηκε και μάλιστα επί μιάμιση ώρα.
Ολα αυτά συμβαίνουν, ενώ η ουκρανική αστική τάξη εργάζεται πυρετωδώς για την προσέλκυση νέων επενδυτών στη χώρα. Προχτές, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ συμμετείχε στο πρώτο αμερικανο-ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στις ΗΠΑ, ενώ χτες επισκέφτηκε τον Καναδά και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.