Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Γενικευμένη επίθεση στο εργατικό εισόδημα


Αλλοθι στους καπιταλιστές πρόσφερε ο υπουργός Εργασίας απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν μισθούς
Περίπου 700.000 μισθωτοί είναι χωρίς μισθό έως και 7 μήνες, ενώ πάνω από 100 επιχειρήσεις, όλων των κλάδων, αυτή την περίοδο δεν καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους, έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία και προχωρούν σε διαθεσιμότητες.
Αυτά τα στοιχεία κατέθεσε, χτες, στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», τονίζοντας ότι όλες οι εξελίξεις, όπως η τραπεζική αργία, ο φόβος και η ανασφάλεια που επικρατούν, έχουν δώσει αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της εργοδοσίας.
Απαίτησε από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, να δώσει σαφείς απαντήσεις για συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να καταβληθούν εξολοκλήρου οι μισθοί στους εργαζόμενους και την εφαρμογή ακόμα και αυτής της πετσοκομμένης εργατικής νομοθεσίας, όπως και την καταβολή ολόκληρου του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους.
Ο Γ. Κατρούγκαλος αφού παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι ακριβώς όπως δείχνουν τα στοιχεία που κατέθεσε το ΚΚΕ, έδειξε ωστόσο με ανάγλυφο τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι ταγμένη με την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων όταν ανέφερε ότι το μοναδικό «εργαλείο που έχουμε» είναι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ. Οταν είναι πασίγνωστο ότι το Σώμα Επιθεωρητών είναι αποψιλωμένο από προσωπικό και μέσα. Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα ότι «όταν έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και περιμένουν τρεις - τέσσερις για κάθε θέση εργασίας κι όταν υπάρχουν εργοδότες που εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση, πράγματι δημιουργείται αυτό το καθεστώς "ζούγκλας" που περιγράψατε», στέλνοντας επί της ουσίας το μήνυμα σε όσους δουλεύουν να μη μιλάνε και πολύ γιατί τρεις - τέσσερις καραδοκούν για τη θέση τους. Οσο για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας δεν ανέφερε λέξη.
Ο Χρήστος Κατσώτης απαντώντας σημείωσε ότι «και η ανεργία αξιοποιείται, αλλά και η ανοχή των κυβερνήσεων απέναντι στην εργοδοσία είναι τέτοια, προκλητική, ώστε αυτή να μην υλοποιεί και τα ελάχιστα που έχουν απομείνει και προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία». Πρόσθεσε δε ότι ανάμεσα στις 100 επιχειρήσεις συγκαταλέγονται και οι «υγιείς», για τις οποίες η κυβέρνηση λέει ότι «θα φέρουν την ανάπτυξη». Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους γιατί οι εξελίξεις δείχνουν ότι έρχονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα το επόμενο διάστημα, καθώς στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές περιλαμβάνονται «οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γιατί, λέει, θα πάμε στη λογική του ILO και στην καλύτερη πρακτική που υπάρχει. Και ποια είναι αυτή η καλύτερη πρακτική; Η προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».