Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Αντιλαϊκά παζάρια με φόντο τα... «θέματα τιμής» του κεφαλαίου


Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα προνόμια των εφοπλιστών εστιάζουν οι «συστάσεις» της εγχώριας αστικής τάξης
Την ίδια ώρα που προχωράνε οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για όλη την γκάμα των νέων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ενόψει της σύναψης του τρίτου μνημονίου (Ασφαλιστικό, Εργασιακά, ένταση φοροληστείας, ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.), στην επιφάνεια βγαίνει όλο και πιο καθαρά το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, τα ζητούμενα δηλαδή του εγχώριου κεφαλαίου και η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τα υπερασπιστεί στα αντιλαϊκά παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Θέμα τιμής» για το εγχώριο κεφάλαιο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Χαρακτηριστικά τέτοια ζητήματα της διαπραγμάτευσης, γύρω από τα οποία διεξάγεται έντονη ενδοκαπιταλιστική διαπάλη, αποτελούν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η φορολογία και τα προνόμια των εφοπλιστών.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του ΣΕΒ, μέσω της χτεσινής έκδοσης του «εβδομαδιαίου δελτίου» του, με τίτλο «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι θέμα τιμής για την ελληνική οικονομία!»...
«Είναι προφανές», σημειώνει ο ΣΕΒ, «ότιο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων καθώς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας».
«Τα τελευταία 2 χρόνια», λένε οι βιομήχανοι,«πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές σήμερα κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν στέλνοντας εξαιρετικά αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές για τις επενδυτικές προοπτικές και τις ευκαιρίες στη χώρα».
Και κάπου εδώ, ο ΣΕΒ μπαίνει στο «ψητό», με αποδέκτες τόσο τους σημερινούς μετόχους των τραπεζών, όσο και τη συγκυβέρνηση:«Επιτάσσεται, συνεπώς, να πεισθούν οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους συνεισφέροντας νέα κεφάλαια, ενδεχομένως με κάποιες εγγυήσεις για την αδιατάρακτη από εδώ και εμπρός πορεία της τρίτης και τελευταίας ευκαιρίας για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Στο φόντο, μάλιστα, των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, με τα ενδεχόμενα συγχωνεύσεων, εξαγορών, εξελίξεων στις θυγατρικές τράπεζες στα Βαλκάνια κ.τ.λ. να είναι ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι, το δελτίο του ΣΕΒ επισημαίνει χαρακτηριστικά:«Τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών».
Θυμίζουμε ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απασχόλησε και το προχτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, αλλά και τη συνάντηση που είχε την ίδια μέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, με τον γενικό διευθυντή της «Highfields Capital Management», με τα σχετικά ρεπορτάζ να αναφέρουν μάλιστα ότι το εν λόγω «hedge fund» που κατέχει περίπου το 5% των μετοχών της Eurobank, ενδιαφέρεται να διατηρήσει και να διευρύνει τη συμμετοχή του σε αυτήν, ωστόσο -κατ' αναλογία με τις «εγγυήσεις» που ζητά ο ΣΕΒ- ζήτησε να υπάρξει «καθαρό πεδίο» και αποφευχθούν «αιφνιδιασμοί»...

Προτεραιότητα της κυβέρνησης οι «αγωνίες» των εφοπλιστών
Τις «αγωνίες» τους για τη διαπραγμάτευση εκφράζουν παράλληλα και οι εφοπλιστές, με τη συγκυβέρνηση να σπεύδει να ανταποκριθεί αναλόγως... Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης και Μ. Χανδρήςαντίστοιχα, συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, τους αναπληρωτές υπουργούς Ναυτιλίας,Θ. Δρίτσα και Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη και τον γγ Ναυτιλίας, Γ. Θεοτοκά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, «σε πνεύμα διαλόγου και με διάθεση συνεργασίας, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη ναυτιλία, καθώς και ζητήματα φορολογίας στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές».
Τα φοροπρονόμια των Ελλήνων εφοπλιστών βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καθώς το γερμανικό κυρίως κεφάλαιο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, θέτει ως πάγιο αίτημα την κατάργησή τους.
Ετσι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε και χτες να διαβεβαιώσει τους εγχώριους εφοπλιστές ότι τα συμφέροντά τους και τα «πρωτεία» τους, που διασφαλίζονται πάνω στις πλάτες των ναυτεργατών και συνολικότερα του λαού, αποτελούν «προτεραιότητά» της: «Η διατήρηση και η ενίσχυση του υπό ελληνική σημαία στόλου και των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα, συνιστούν προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και αποτελούν βασική προϋπόθεση για να παραμείνει η ελληνική ναυτιλία στις πρώτες θέσεις του κλάδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε άλλη μια κίνηση που «λύνει» ακόμα περισσότερο τα χέρια του κεφαλαίου, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σε ενημέρωση για τις χτεσινές επαφές με τα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ανέφεραν ότι «μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων», ενώ παράλληλα σημείωναν ότι«ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας»...

«Διευκρινίσεις» και αντιθέσεις γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την εξέλιξη των παζαριών στην Αθήνα για το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, θα συναντηθούν σήμερα με τουςεκπροσώπους των τεσσάρων «θεσμών» (Κομισιόν - ΕΚΤ - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - ΔΝΤ), καθώς στην Ελλάδα έφθασε χτες και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Χτες, εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα τεχνικά κλιμάκια «συνέχισαν τις εργασίες τους με στόχο να καθορίσουν το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν», ζητήματα δηλαδή που συνδέονται άμεσα με τον προσδιορισμό των «χρηματοδοτικών αναγκών» και του ύψους του νέου δανείου που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις για νέα κατρακύλα του ΑΕΠ κατά 3% το 2015, αλλά και για πρωτογενές έλλειμμα που μπορεί να φτάσει στο 1%, οι «χρηματοδοτικές ανάγκες» αυξάνονται και ανεβάζουν αντίστοιχα το ύψος του νέου τριετούς δανείου από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμού σε μεγέθη μεγαλύτερα από τα 86 δισ. ευρώ. Εξέλιξη που όπως είναι προφανές ανεβάζει με τη σειρά της ακόμα περισσότερο τον αντιλαϊκό πήχη του νέου μνημονίου...
Την ίδια ώρα, η σημερινή συνάντηση των υπουργών της συγκυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, θα πραγματοποιηθεί στο φόντο των χτεσινών «διευκρινίσεων» εκ μέρους του ΔΝΤ, ότι δε θα συμμετάσχει στο νέο «πρόγραμμα» πριν να προσδιοριστεί το πότε και πώς θα γίνει η «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, ένα ζήτημα δηλαδή που, όπως ρητά αναφέρεται στην Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, δεν πρόκειται να ανοίξει επισήμως πριν την πρώτη «επιτυχή» ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.
Συγκεκριμένα, ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, ανέφερε χτες πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξουσιοδότησε το προσωπικό του Ταμείου να ξεκινήσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα «δανειακή διευκόλυνση», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα μόνο όταν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις. Δεν επαρκεί μόνον η βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να υπάρξουν και οι μεταρρυθμίσεις».
Ο ίδιος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι «ζωντανό» το πρόγραμμα της Ελλάδας με το ΔΝΤ που έληγε τον Μάρτη 2016, ανέφερε πως πλέον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αυτό έθετε.
Από την πλευρά τους, επιχειρώντας να δώσουν απάντηση σε χτεσινό δημοσίευμα των «Financial Times» με περιεχόμενο αντίστοιχο με όσα επιβεβαίωσε στην πορεία και ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονταν ότι «το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσιες» και πως «η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή».
Να θυμίσουμε εδώ, βέβαια, ότι ήδη από τα μέσα Ιούλη, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της γερμανικής Κάτω Βουλής, ενημέρωνε ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετέχει στην πρώτη δόση του σχεδιαζόμενου τρίτου «πακέτου στήριξης», καθώς η περαιτέρω συμμετοχή του θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του «προγράμματος» το φθινόπωρο του 2015 και την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.