Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πολύπλευρη αξιοποίηση του «σίριαλ Βαρουφάκη»


Συντηρήθηκε και χτες «στον αφρό» από τα αστικά επιτελεία, αλλά και τον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το «σίριαλ» γύρω από τις «αποκαλύψεις» για τα «εναλλακτικά» σχέδια αστικής διαχείρισης που «έτρεχαν» ο Γ. Βαρουφάκης με συνεργάτες του, σχετικά με τη δημιουργία ενός «Σχεδίου Β» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για το πέρασμα από το ευρώ σε μια «νέα δραχμή».
Η συντήρηση του εν λόγω σίριαλ βέβαια εξυπηρετεί πολύμορφα το σύστημα: Κατ' αρχήν συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό του λαού σε μια συζήτηση περί των διαφόρων «εναλλακτικών» του κεφαλαίου, οι οποίες χρεοκοπούν εξίσου το λαό, την ίδια ώρα που εντείνονται τα παζάρια για το τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε διάφορα αστικά επιτελεία αξιοποιώντας τα διάφορα σχέδια του Γ. Βαρουφάκη να συκοφαντήσουν την πραγματική ρήξη με το κεφάλαιο και τις λυκοσυμμαχίες του.

«Μια απλή ιδέα»... για συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων χρεών!
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης επανήλθε χτες στο θέμα, με άρθρο του στους «Financial Times», στο οποίο ωστόσο αποφεύγει ακόμα και την παραμικρή νύξη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ρόλο που θα έπαιζε σε αυτήν την περίπτωση το «Σχέδιο Β» που εκπονούσε. Περιορίζεται στο να παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο απλώς ως μια «απλή ιδέα» που θα αντιμετώπιζε «τη χρόνια έλλειψη ρευστότητας ενός οικονομικά πιεσμένου δημόσιου τομέα»,επιτρέποντας «έναν πολυμερή συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων χρεών μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιώντας την υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών της φορολογικής υπηρεσίας». Επαναλαμβάνει, μάλιστα, ότι είχε παρουσιάσει δημόσια το σχέδιο για ένα τέτοιο «νέο σύστημα πληρωμών», κατά την παράδοση του υπουργικού χαρτοφυλακίου στον Ευ. Τσακαλώτο, στις 6 Ιούλη.
Παράλληλα, επαναφέροντας όσα είπε περί απευθείας ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από την τρόικα, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει στο άρθρο του ότι το «μόνο ζήτημα που έχει σημασία από την άποψη του δημοσίου συμφέροντος» στην περιβόητη «τηλεφωνική συζήτησή» του με τους «διεθνείς επενδυτές» που διοργάνωσε το φόρουμ OMFIF, είναι το ότι «υπάρχει ένας ειδεχθής περιορισμός εθνικής κυριαρχίας που έχει επιβληθεί από την τρόικα των δανειστών στους Ελληνες υπουργούς, στους οποίους απαγορεύεται η πρόσβαση σε τμήματα των υπουργείων τους που είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών».
Τους εν λόγω ισχυρισμούς απέρριψε χθες από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι αληθείς. Παρέχουμε μόνον τεχνική συνδρομή» στη ΓΓΔΕ. Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει τα σενάρια περί προετοιμασιών για την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, απάντησε ότι«η ΕΕ δεν εξετάζει σχέδια συνωμοσίας ή θέματα του παρελθόντος ή υποθετικά σενάρια αλλά εστιάζει στο μέλλον». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το «μέλλον» της Ευρωζώνης, τα σενάρια αυτά παραμένουν πάντα στο τραπέζι...
Στο μεταξύ, αποστάσεις από τα λεγόμενα του Γ. Βαρουφάκη εμφανίστηκε να κρατά ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων, Μ. Χατζηθεοδώρου, ο οποίος ανέλαβε τα εν λόγω καθήκοντα επί ημερών Βαρουφάκη και προέρχεται από το πανεπιστήμιο Columbia. Σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «όλα τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως ψευδή. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν γενικός γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της».

Συνέχεια μηνύσεων
Στο μεταξύ, και νέα μήνυση εναντίον του Γ. Βαρουφάκη κατέθεσε χτες, ο δικηγόρος Π. Γιαννόπουλος. Αυτή τη φορά, ο δικηγόρος αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο υπήρχε σχεδιασμός για «plan B».
Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο μηνυτήριες αναφορές που είχαν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος «Τελεία», Απ. Γκλέτσο και τον εν λόγω δικηγόρο διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Με τις δυο αναφορές, ζητείται η παραπομπή του Γ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους λεγόμενους εταίρους.
Επιπρόσθετα, άλλοι πέντε δικηγόροι, μεταξύ των οποίων οι Αντ. Βγότζας και Δ. Βερβεσός κατέθεσαν μήνυση για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τα αδικήματα που προκύπτουν από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετάει τα νέα κείμενα που έφτασαν στο γραφείο της εισαγγελέως. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τις πράξεις που περιγράφονται στις μηνύσεις και κυρίως για την ποινική τους αποτίμηση.

Και παρέμβαση Λαφαζάνη
Τη σημασία της, τέλος, για τις εντεινόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει και η χτεσινοβραδινή παρέμβαση του επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας», Π. Λαφαζάνη σχετικά με το θέμα.
Σε δήλωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το ένοχο κατεστημένο της χώρας, μετά το νέο μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση, αποθρασύνθηκε και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ρεβανσισμού ώστε να ζητάει ευθέως να ποινικοποιηθεί το Plan B και να αρχίσουν να διώκονται ποινικά όσοι το υποστηρίζουν.
Αν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώρας, αντί να πληρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα είναι πικρά γελασμένο».