Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

«Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία»


Μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Η διαδήλωση στο Σύνταγμα
Η διαδήλωση στο Σύνταγμα
Στο δρόμο βρέθηκαν ξανά χτες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και σπουδαστές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν ενάντια στη δεύτερη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων, την ώρα που αυτά έμπαιναν για συζήτηση στη Βουλή.
«Οχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο. Με τα μονοπώλια ή τις ανάγκες του λαού. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή τα συνθήματα υπενθύμιζαν πως πηγή της ελπίδας του λαού να απαλλαγεί από τα μνημόνια διαρκείας και τις επιπτώσεις τους, δεν μπορεί να είναι άλλη από τους αγώνες στους οποίους θα βάλει ο ίδιος τη σφραγίδα του: «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία», «Είμαστε σε πόλεμο, μην παραδοθείς! Εφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Τώρα με το ΠΑΜΕ, μη μένεις φοβισμένος, ντροπή για τον εργάτη να ζει υποταγμένος».
Στην Ομόνοια, από τις τέσσερις προσυγκεντρώσεις έφτασαν τα μπλοκ των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών, διαμηνύοντας: «Εφτασε η ώρα να ξεσηκωθούμε, μνημόνια διαρκείας εμείς δε θα δεχθούμε».
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.
Η πορεία στη Σταδίου
Η πορεία στη Σταδίου
Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο ΠΑΜΕ έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης, ενώ στο συλλαλητήριο πήραν μέρος ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Βαλεντίν Πάτσο, και αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κονγκό με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ραμαζανί Αμουντάλα.
Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία που διέσχισε τη Σταδίου και απλώθηκε σ' όλη την έκταση από το ύψος της Βουκουρεστίου στη Σταδίου, στην πλατεία Συντάγματος, σ' όλη τη Φιλελλήνων και την Αμαλίας στο ύψος του Ζαππείου.

Σε όλη τη χώρα
ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν χτες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις της χώρας, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά.
Στη Χαλκίδα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έφτασαν με πορεία στο κτίριο της Περιφέρειας, όπου ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Οργάνωση - Αντίσταση - Αντεπίθεση». Παράλληλα, έγινε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από την αντιλαϊκή λαίλαπα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ

ΚΙΛΚΙΣ
ΚΙΛΚΙΣ

Στη Θεσσαλονίκη

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, με ομιλητή τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Το ΠΑΜΕ είναι αποκούμπι και οργανωτής, φάρος αντίστασης και αγώνα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του και συνέχισε: «Για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι αυτές που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζόμενων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασής τους, με μαζικά συλλαλητήρια, με αγώνες στους χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία που ξεσάλωσε αυτήν την περίοδο με πρόσχημα την τραπεζική αργία. Η κατάσταση στο κίνημα αποδείχτηκε μεγάλο εμπόδιο για τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους, μεγάλο όπλο για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για να περνούν αντιλαϊκούς νόμους. Εμπρός για ένα Μαζικό, Ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά δημοκρατικά αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους».
Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν κινητοποίηση σε τρία καταστήματα αλυσίδας εστίασης, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης, μέλους του Συνδικάτου Επισιτισμού, που βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Εδώ εκφράζονται η λαϊκή αξιοπρέπεια και η ελπίδα
Στο χαιρετισμό του, από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Σε αυτούς που εμπορεύονται με θράσος την αξιοπρέπεια και την ελπίδα του λαού, αυτούς που τώρα τα κάνανε πλακάκια με όλα τα κόμματα που ψήφισαν και τα προηγούμενα δύο μνημόνια, τους απαντάμε: Σας ξέρουμε σε όλες τις εκφράσεις σας, από τους υπουργικούς θώκους μέχρι τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εχετε δώσει δείγματα γραφής για χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπονομευτές κάθε τι οργανωμένου από τα κάτω, διασπαστές του κινήματος, σπέρνατε μοιρολατρία, αναμονή και φόβο.
Χρεοκοπήσατε κύριοι, οι μάσκες έπεσαν. Η λαϊκή αξιοπρέπεια και η ελπίδα εκφράζονται σήμερα και σίγουρα θα συνεχίσουν και αύριο. Τα φύτρα της πραγματικής συμμαχίας, της πιο ενωτικής, της πιο πλατιάς, της λαϊκής συμμαχίας, είμαστε εδώ. Στεριωμένα με καθημερινή πάλη, σε χώρους δουλειάς με τα ταξικά σωματεία, σε γειτονιές, στα μαγαζιά με μέτωπο στα μονοπώλια, με τις γυναίκες και τις οικογένειές μας.
Είμαστε εδώ και δυναμώνουμε. Εχουμε όνομα. Είμαστε το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ και διαμορφώνουμε τους όρους να καρπίσει ο σπόρος που ήδη υπάρχει. Μας ξέρει ο λαός και μας σέβεται. Να οργανώσουμε από τώρα τα πρωτοβάθμια σωματεία πλατύ άνοιγμα, κάλεσμα για αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα που ζούμε και σε αυτή που έχουμε μπροστά μας. Αυτό τρέμουν. Την οργάνωση στα σωματεία μας, τη συλλογική πάλη. Εκεί δυναμώνει η πραγματική ελπίδα, η αξιοπρέπεια και ο πόθος για ζωή στο ύψος των αναγκών μας, στο ύψος των αναγκών του λαού».