Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ Ανησυχούν πολλοί για την αναστολή των συνομιλιών με τους Κούρδους


Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος στη βάση του Ιντσιρλίκ, από όπου συντονίζεται η επίθεση τουρκικών μαχητικών κατά στόχων Κούρδων σε Συρία και Ιράκ
Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος στη βάση του Ιντσιρλίκ, από όπου συντονίζεται η επίθεση τουρκικών μαχητικών κατά στόχων Κούρδων σε Συρία και Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Την ελπίδα ότι «θα υπάρξει άμεση επιστροφή στον εποικοδομητικό διάλογο (σ.σ. τουρκικής κυβέρνησης - PKK) ώστε να συνεχιστεί η εξεύρεση ειρηνικής λύσης» εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ,Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου του με αφορμή τους συνεχιζόμενους τουρκικούς βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ. «Ανησυχία» για το μέλλον των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες από όλο και περισσότερα διεθνή κέντρα και εκπροσώπους ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πριν από μερικές μέρες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του (αυτόνομου) ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, και «συμφώνησαν ότι PKK και Τουρκία πρέπει να επαναλάβουν την ειρηνευτική διαδικασία και ότι μια κλιμάκωση (σ.σ. της έντασης) υπηρετεί μόνο τους εξτρεμιστές».
Βέβαια, η ανησυχία αυτή (που προς το παρόν η τουρκική πλευρά δε φαίνεται να μοιράζεται...) αφορά διάφορα σχέδια για το ρόλο που οι Κούρδοι μπορεί να αναλάβουν στην περιοχή, και σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμούν με αποκήρυξη της κλιμάκωσης ενός πολέμου που απειλεί όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν αναγνώρισε ότι «αυτή η (στρατιωτική) δράση που ανέλαβε η Τουρκία αναπτύχθηκε σε συμφωνία με τη Χάρτα του ΟΗΕ ως τρόπος εξάσκησης του δικαιώματος στην αυτοάμυνα».
Στο μεταξύ, από προχτές το βράδυ τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικοί αλλά και ένας άμαχος σκοτώθηκαν από επιθέσεις του (όπως λέει ο στρατός) PKK σε ανατολικές επαρχίες, όπως οι Σιρνάκ και Ντιγιαρμπακίρ.
Υψωμένοι τόνοι διατηρούνται και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ειδικά ανάμεσα στο AKP και το HDP, που κατηγορείται (και από το εθνικιστικό MHP) ότι δεν αποκηρύσσει την «τρομοκρατία» και διατηρεί επαφές με το PKK. Ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραχώρησε συνέντευξη στο «Ρόιτερς» για να επισημάνει ξανά ότι - κατά την εκτίμηση του κόμματός του - «οι τουρκικές (στρατιωτικές) επιχειρήσεις δεν αποσκοπούν σε μέτρα κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Βασικό τους αντικείμενο είναι να εμποδίσουν τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία». Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αν και εμφανίζεται λάβρος κατά του HDP εμφανίζεται αντίθετος με την απαγόρευση του συγκεκριμένου κόμματος, κάτι που ζήτησαν φωνές προερχόμενες από το MHP.
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν, χτες, επικαλούμενα ενημέρωση από τις Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ), ότι μόνο στη διάρκεια δύο μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σκοτώθηκαν 190 μαχητές του PKK και πάνω από 300 τραυματίστηκαν.