Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

«Στραγγίζουν» από χρήματα τα νοσοκομεία


Στο ένα τρίτο ακόμα και αυτής της κουτσουρεμένης επιχορήγησης που προβλέπεται για το 2015, έχει περιορίσει η κυβέρνηση την κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά σε εργαζόμενους και ασθενείς. Συγκεκριμένα, για το 2015 είχαν προβλεφθεί 1,39 δισ. ευρώ - έναντι 1,62 δισ. ευρώ το 2014 - για τις λειτουργικές δαπάνες. Προκύπτει, δηλαδή, μια μείωση 14,2% των δαπανών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, ιδιωτικά συνεργεία και αμοιβές επικουρικού προσωπικού.
Με βάση αυτήν την κατακρεουργημένη πρόβλεψη, θα έπρεπε τα 131 δημόσια νοσοκομεία να επιχορηγούνται με 111,55 εκατ. ευρώ το μήνα για το 2015. Δηλαδή, στο τέλος του α' εξαμήνου του 2015 θα έπρεπε να είχαν φτάσει στα νοσοκομεία κοντά στα 670 εκ. ευρώ. Οπως όμως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία μέχρι σήμερα έφτασαν μόλις 230 εκ. ευρώ - 34,5% του προβλεπόμενου - παρότι έχει διανυθεί και ο μήνας Ιούλης.

Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Λιβαδειάς
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως προέκυψε και από την περιοδεία που έκανε πρόσφατα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Μαρίνο, που συναντήθηκε με εκπροσώπους της Διοίκησης. Πριν από δύο περίπου μήνες, το ΚΚΕ είχε χτυπήσει «καμπανάκι κινδύνου», με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επικεντρώνοντας μεταξύ άλλων στο κλείσιμο του χειρουργικού τμήματος,
Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Λιβαδειάς του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να παλέψει για την περιφρούρηση και διαφύλαξη της λειτουργίας του νοσοκομείου και να διεκδικήσει:
  • Πλήρη λειτουργία του χειρουργικού τμήματος και ενίσχυση με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και όλων όσοι εργάζονται στο νοσοκομείο με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  • Χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων.
  • Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Ελληνες ή μετανάστες.

Οδηγούν σε «λουκέτο» το ΙΚΑ Ορεστιάδας
Κινητοποίηση χτες από το ΠΑΜΕ. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Αλλο ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ κλείνει, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες ασφαλισμένους στην ακριτική περιοχή της Ορεστιάδας
Αλλο ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ κλείνει, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες ασφαλισμένους στην ακριτική περιοχή της Ορεστιάδας
Κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ της Ορεστιάδας Εβρου πραγματοποίησε χτες το ΠΑΜΕ Βόρειου Εβρου, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο του ΙΚΑ μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ άνοιξαν ένα πανό έξω από το ΙΚΑ καλώντας το λαό σε ξεσηκωμό για να μην κλείσει το ΙΚΑ. Στη συνέχεια περιόδευσαν στις υπηρεσίες και μίλησαν με τους εργαζόμενους.
Το μεσημέρι, σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εργαζομένων του ΙΚΑ Ορεστιάδας, αποφασίσθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης μετά τις 15 Αυγούστου.
Θυμίζουμε ότι η απόφαση για να κλείσει το ΙΚΑ Ορεστιάδας, έχει ληφθεί από το 2012 επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και άλλων μέτρων «για την αντιμετώπιση της σπατάλης και τον εξορθολογισμό των δαπανών». Τότε φορείς και κάτοικοι της περιοχής με κινητοποιήσεις κατάφεραν να εμποδίσουν την εφαρμογή της. Αυτήν την απόφαση υλοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Με σχετικό έγγραφο που στάλθηκε στους εργαζόμενους του ΙΚΑ Ορεστιάδας, τους ανακοινώνεται ότι μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχουν μεταφέρει το αρχείο στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Διδυμότειχο, όπου θα εγκατασταθούν και οι ίδιοι.
Η Γραμματεία Βορείου Εβρου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι αν κλείσει το ΙΚΑ θα μείνει ακάλυπτη από υπηρεσίες μια ολόκληρη περιοχή με 37.000 κατοίκους, περίπου 16.000 χιλιάδες ασφαλισμένους, περισσότερους από 2.800 συνταξιούχους, 1.000 περίπου ενεργές επιχειρήσεις και 500 δημόσια και ιδιωτικά έργα. Η απόσταση που θα πρέπει να διανύουν στο εξής για να εξυπηρετηθούν είναι 70 με 80 χιλιόμετρα, που σημαίνει νέα λεηλασία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος.
Για το θέμα, Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

Απαράδεκτη δίωξη συνδικαλιστών στη Σάμο
Να σταματήσει η δίωξη των συνδικαλιστών του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, που οδηγούνται σε δίκη για την κινητοποίηση σωματείων, φορέων και δεκάδων εργαζομένων ενάντια στη ρατσιστική αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής «μόνο για Ελληνες» στις 27/4/13, απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.
Να σημειωθεί ότι με εντολή του εισαγγελέα Σάμου οδηγούνται σε δίκη ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, η τότε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού και ο τότε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών του νοσοκομείου.
Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι πρόκληση τη στιγμή που το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής έχει δείξει το εγκληματικό του πρόσωπο, τη νεοναζιστική του φύση, να σέρνονται σε δίκη, με μάρτυρες τον αρχιχρυσαυγίτη και την πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου, συνδικαλιστές επειδή έκαναν το αυτονόητο, απαίτησαν να μη γίνει αιμοδοσία βάσει ρατσιστικών διαχωρισμών».
Υπογραμμίζει ακόμα την ευθύνη των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης «αφού στο όνομα του καθήκοντος και της επιταγής του νόμου μιλούν γενικά για εθελοντική αιμοδοσία και νομιμοποιούν τη δράση της φασιστικής - ναζιστικής οργάνωσης», αλλά και των κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής. Καλεί, τέλος, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να καταγγείλουν με κάθε τρόπο τη δίωξη των συνδικαλιστών και την υπεράσπιση των φασιστών.

Σε αποθήκες τα αγροτικά ιατρεία στα Χανιά!
Την απαράδεκτη κατάσταση περιγράφει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ
Το Κέντρο Υγείας Κισσάμου
Το Κέντρο Υγείας Κισσάμου
Την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και τα Αγροτικά Ιατρεία του νομού καταγράφει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ,απαιτώντας να δοθούν τώρα ουσιαστικές λύσεις. Σημειωτέον ότι στο νομό, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, παραθερίζουν το καλοκαίρι και χιλιάδες τουρίστες, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό για τον τομέα Υγείας.
Συγκεκριμένα:
  • Στο ΚΥ Βάμου δεν υπάρχει παιδίατρος και έτσι μένουν ακάλυπτα 1.800 παιδιά έως 14 ετών. Δεν υπάρχει επίσης μικροβιολόγος και το διάστημα των δύο ημερών που χρειάζεται για να έρθουν από το Νοσοκομείο τα αποτελέσματα των εξετάσεων (π.χ. οι εξετάσεις αίματος), μπορεί να είναι αργά. Δεν έχει συνέχεια Ακτινολόγο παρά μόνο δύο φορές την βδομάδα (πρωινά). Δεν έχει ικανό αριθμό οδηγών ασθενοφόρου για 24ωρη λειτουργία και εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.
  • Στο ΚΥ Κισσάμου υπάρχει μια σειρά από αγροτικά ιατρεία χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, διαδίκτυο για τις συνταγές κ.ά. Η λειτουργία των αγροτικών ιατρείων γίνεται σε αποθήκες και καφενεία. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (π.χ. ιατροί, οδηγοί ασθενοφόρου), καθώς και σε υλικοτεχνικά μέσα.
  • Στο ΚΥ Καντάνου, υπάρχουν ένας Παθολόγος, ένας Γενικός Ιατρός, μια Νοσηλεύτρια, ένας Τεχνικός Εργαστηρίου, μια Μαία, και ένας Μικροβιολόγος σε ελλιπές εργαστήριο. Υπάρχουν ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου, ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Τακτικά και έκτακτα είναι τα οικονομικά βάρη για τους γιατρούς, όπως π.χ. η μετακίνηση των αγροτικών ιατρών, με δικά τους μέσα σε μεγάλες αποστάσεις.
Η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να παλέψει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, υψηλού επιπέδου για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να διεκδικήσει με την πάλη του: Πλήρη κάλυψη των Κέντρων Υγείας με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό κ.λπ. προσωπικό, με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα τεχνικά μέσα και αναλώσιμα υλικά.