Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ολοκλήρωσαν άλλη μια συνεκπαίδευση με το Ισραήλ


Στιγμιότυπο από την «Olympus Summit 2015»
Στιγμιότυπο από την «Olympus Summit 2015»
Ολοκληρώθηκε άλλη μια συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες του Ισραήλ, από τις πολλές τέτοιες συνεκπαιδεύσεις, που γίνονται και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη γνωστή τακτική «συνέχειας του κράτους», και στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμίσει τις συμμαχίες της στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, στήνοντας άξονες με τα μονοπώλια άλλων κρατών της περιοχής.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, από 20 έως 30 Ιούλη, «στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα «OLYMPUS SUMMIT 2015», στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) με Ελικόπτερα (Ε/Π) της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (ΠΑΙ).
»Η 1η ΤΑΞΑΣ συμμετείχε με Επιθετικά Ε/Π AH-64A, AH-64D και με Ε/Π ΝΗ-90, ενώ η ΠΑΙ με Επιθετικά Ε/Π AH-64, Ε/Π CH-53 και με αεροσκάφος King Air. Δοκιμάσθηκαν τακτικές εναέριας εφόδου από μεικτούς σχηματισμούς Ε/Π, Εκκαθάρισης Δρομολογίου και Περιοχής, Ερευνας και Διάσωσης Μάχης (CSAR) σε συνεργασία με αεροσκάφος σε ρόλο Air Mission Commander (AMC).
»H δραστηριότητα εκτελέσθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό της, ήταν επιτυχής και κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για τους Ιπταμένους και Μηχανικούς της 1ης ΤΑΞΑΣ, καθώς είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με το προσωπικό της ΠΑΙ επί διαδικασιών κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών και για την τεχνική υποστήριξη των αεροπορικών μέσων στο έδαφος».
Προσθέστε και τις πληροφορίες, κατά τις οποίες, στην άσκηση που έγινε με βάση την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, βρέθηκαν περίπου 200 Ισραηλινοί πιλότοι, τεχνικοί και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και περίπου 15 ισραηλινά ελικόπτερα.
Ενα από τα σενάρια της άσκησης που είδαν το φως της δημοσιότητας προέβλεπε την κατάρριψη μαχητικού ή μαχητικών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε χώρο που προσομοίαζε με την εδαφική διαμόρφωση του βόρειου Ιράν, στις χαράδρες της ορεινής Ελασσόνας. Βάσει του σεναρίου, οι καταρριφθέντες Ισραηλινοί πιλότοι εξέπεμψαν κωδικοποιημένο σήμα εγκατάλειψης σε εχθρικό έδαφος. Κινητοποιήθηκε άμεσα ομάδα έρευνας και διάσωσης μάχης της ΠΑΙ, με κομάντος, η οποία προσέγγισε το σημείο της εγκατάλειψης προερχόμενη (κατά το σενάριο της άσκησης) από βάση στο Αζερμπαϊτζάν. Οι πιλότοι όμως εντοπίστηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταδίωξη.
Σημειώστε, επίσης, το γεγονός ότι η «OLYMPUS SUMMIT 2015» ήρθε λίγους μήνες μόνο μετά τη διεξαγωγή - τον Απρίλη - της Διακλαδικής Ασκησης Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ». Με βάση την Ανδραβίδα, πήραν μέρος ισραηλινά μαχητικά και κλιμάκια εδάφους των ΗΠΑ, σε σύνθετες αεροπορικές αποστολές σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ελληνικών αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς.