Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ» ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Συμφωνούν στις ανατροπές, συζητούν το χρονοδιάγραμμα


Προκλητικός στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους ΕΕ - ΔΝΤ. 
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ζητήματα του Ασφαλιστικού
Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση έχει ήδη αποφασιστεί: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να καταργηθούν οι λεγόμενες «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις», κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.ά. Το μόνο που μένει ανοιχτό για τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και της συγκυβέρνησης είναι το πότε και με ποιο τρόπο θα εξαπολύσουν την επίθεση.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπρόσωπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, διάρκειας 90 λεπτών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ισχυρίζεται ότι οι εκπρόσωποι των «θεσμών» ζητούν να νομοθετηθεί άμεσα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου.
Από τη μεριά της κυβέρνησης, οι όποιες αντιρρήσεις εξαντλούνται στο χρονοδιάγραμμα, καθώς ζητάει να μετατεθεί η νομοθέτηση αυτών και ενός ευρύτερου πακέτου αντιασφαλιστικών μέτρων τον Οκτώβρη, σε μια προφανή προσπάθεια να αποδυναμώσει τις αντιδράσεις.
Κατά τ' άλλα, η συγκυβέρνηση διαφημίζει με θράσος ότι από τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς δεν θα θιχτούν όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν θεμελιωθεί μέχρι την 30ή Ιούνη 2015, τα οποία έτσι και αλλιώς προσβάλλονται από προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1 Ιούλη 2015 και μετά, θα δουν να αυξάνονται - πιθανότατα ραγδαία - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι «θεσμοί» εμφανίζονται να απαιτούν την επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου περάσματος από τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα νέα αυξημένα, που φθάνουν τα 67 έτη. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 6 έως και 18 μήνες το έτος και μέχρι την επίτευξη του στόχου.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης το νέο πετσόκομμα των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών Υγείας που παρακρατούνται από τις κύριες (στο 6% από 4%) και της επιβολής νέας εισφοράς 6% για τον ίδιο λόγο στις επικουρικές.

Προκαλεί ο Γ. Κατρούγκαλος
Προκαλώντας βάναυσα τους ασφαλισμένους, και ιδιαίτερα τους δεκάδες χιλιάδες που χάνουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα γενικά όρια των 67 ετών, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε χτες «εποικοδομητικό» (!) το κλίμα της συνάντησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Σημείωσε ότι για την ελληνική πλευρά «ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».
Πέρα από το γεγονός ότι τις «βέλτιστες πρακτικές» τις ζουν στο πετσί τους εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ο υπουργός ταυτίζεται πλήρως με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας τα ίδια προσχήματα περί «βιωσιμότητας» και «ορθολογικότητας» προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Σχόλιο του ΠΑΜΕ
Σε σχόλιο για τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την αντιπροσωπεία των «θεσμών», το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕσημειώνει: «Καμιά εμπιστοσύνη να μη δείξουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση ότι τάχα εργάζεται για το καλό των εργαζομένων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων.
Η έγνοια της κυβέρνησης, των υπουργών της, της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πόσο γρήγορα θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν τα μέτρα του νέου μνημονίου, που θα ανατρέψουν ό,τι απέμεινε στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Οσο για το "ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο", που ανέφερε ο υπουργός για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, έχουν πικρή πείρα οι εργαζόμενοι των χωρών όπου ήδη έχουν εφαρμοστεί νόμοι που έχουν ανατρέψει τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, όπου οργιάζουν η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, τα συμβόλαια μηδενικού χρόνου, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία, στην Πορτογαλία και αλλού.
Οι εργαζόμενοι να είναι σε ετοιμότητα. Καμιά συμμετοχή στους "κοινωνικούς διαλόγους" που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να κάνει συνένοχη την εργατική τάξη στο νέο έγκλημα. Να προετοιμάζονται για σκληρή αναμέτρηση».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η διαπραγμάτευση γίνεται από την ίδια μεριά του τραπεζιού
Σε ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, τοΠΑΜΕ σημειώνει: «Η διαπραγμάτευση γίνεται από την ίδια μεριά του τραπεζιού, καθώς κυβέρνηση και ΕΕ έχουν κοινή αποστολή την υλοποίηση των επιθυμιών των επιχειρηματικών ομίλων, για την ανάκαμψη των κερδών τους.
Συζητούν νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στις συντάξεις. Χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην απεργία με νέο συνδικαλιστικό νόμο, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση ακόμη περισσότερο του κατώτερου μισθού. Πρόκειται για απαιτήσεις των μονοπωλίων σε βάθος δεκαετιών που σαν νεκροθάφτες πέφτουν πάνω από το βασανισμένο κορμί της εργατικής τάξης και παίρνουν τα μέτρα, για να μας θάψουν ζωντανούς.
Για να μην πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το λογαριασμό, τώρα το εργατικό κίνημα πρέπει δώσει απάντηση! Τώρα τα ταξικά συνδικάτα να δώσουν νέα πνοή στον αγώνα. Με οργάνωση της δράσης, της Αλληλεγγύης, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργατογειτονιά. Κόντρα στην ηττοπάθεια και την υποταγή που καλλιεργεί ο νέος και παλιός κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Να δράσουμε μαζί με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων. Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Να αξιοποιήσει ο οργανωμένος λαός την τεράστια δύναμή του!».