Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΕΥΡΩΠΗ Μεγαλώνει το δράμα χιλιάδων μεταναστών που ξεσπιτώνει ο ιμπεριαλισμός


Οι αστικές κυβερνήσεις ψάχνουν τρόπους «αντιμετώπισης» που θα ωφελεί τα μονοπώλια που εκπροσωπούν

Μετανάστες στο Καλέ της βόρειας Γαλλίας, προσπαθώντας να διασχίσουν τη σήραγγα προς τη Βρετανία
Μετανάστες στο Καλέ της βόρειας Γαλλίας, προσπαθώντας να διασχίσουν τη σήραγγα προς τη Βρετανία
ΚΑΛΑΙ - ΠΡΑΓΑ.--
Νέο ανθρωποκυνηγητό στήθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Γαλλίας - Βρετανίας, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 1.700 μετανάστες αποπειράθηκαν να διασχίσουν τη σήραγγα της Μάγχης.
Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών Τερέζα Μέι και Μπερνάρ Καζνέβ, με κοινή τους παρέμβαση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες των δύο χωρών, επισημαίνουν ότι «ο τερματισμός αυτής της κατάστασης (σ.σ. της μαζικής εισροής μεταναστών) αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα» και υπογραμμίζουν ότι τα κατασταλτικά μέτρα που προωθούνται «στέλνουν ένα ισχυρό σήμα: Τα σύνορά μας είναι ασφαλή». Οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να εμφανίσουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ ως απάντηση στα κυκλώματα δουλεμπόρων, όταν τέτοια κυκλώματα θησαυρίζουν ακριβώς ως αποτέλεσμα των πολέμων και της δυστυχίας που σκορπίζουν οι ιμπεριαλιστές και οι «εταίροι» τους σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Ξεπερνά κάθε όριο η υποκρισία της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας και των μελών της, που, ενώ το ξεσπίτωμα εκατοντάδων χιλιάδων φέρνει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους, σήμερα διαφωνούν για το ποιος θα πρωτοπετάξει τους μετανάστες στο δρόμο, στο φόντο και των νέων δεδομένων που δημιουργεί η οικονομική ύφεση και στασιμότητα (βλέπε αύξηση ανεργίας, μειωμένες απαιτήσεις για εργατικά χέρια) αλλά και διαφωνιών για το ποιος θα φορτωθεί το μεγαλύτερο «κόστος» της «υπεράσπισης» των ευρωπαϊκών συνόρων.
Επιπλέον, προκλητική είναι η προσπάθεια να «αξιοποιηθεί» η αύξηση των μεταναστών για να σχεδιαστεί με μεγαλύτερη ορμή η διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις χώρες προέλευσής τους. Σ' αυτήν τη βάση, Μέι και Καζνέβ επισημαίνουν ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις δύο χώρες μας» και προσδιορίζουν ως «λύσεις» στη «μεταναστευτική κρίση» την «αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας και των επενδύσεων» σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Και ενδοαστικές τριβές
Στις πλάτες των μεταναστών, όμως, ξεσπούν και ενδοαστικοί ανταγωνισμοί, ανάλογα με το πώς εκτιμάται ότι προχωρούν καλύτερα μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί της πλουτοκρατίας. Ετσι, στην Τσεχία, ο Πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν, ύψωσε τους τόνους μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τις συνθήκες που επικρατούν σε κέντρα κράτησης μεταναστών (είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Μπέλα-ποντ - Μπεζντέζεμ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, για να εμποδίσει μετανάστες να φύγουν από ένα τέτοιο κέντρο). «Αν δε σας αρέσει να φύγετε... Κανείς δε σας κάλεσε εδώ. Και καθότι βρίσκεστε ήδη εδώ θα πρέπει να σέβεστε τους κανόνες μας», δήλωσε ο Ζέμαν, για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο της τοποθέτησης που έκανε σε ΜΜΕ ότι «τους ανθρώπους αυτούς μπορούμε να τους βοηθήσουμε καλύτερα στη δική τους χώρα» και ότι «πρέπει να δράσουμε για την καταστολή των τρομοκρατικών καθεστώτων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να εξαλείψουμε τη βασική αιτία αναχώρησης (των μεταναστών προς την Ευρώπη)».
Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση Κάμερον έχει απέναντί της και τις επιδράσεις της παρέμβασης κομμάτων όπως του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας (UKIP) επιταχύνονται μέτρα που καλλιεργούν ευρύτερα αντιδραστικά αντανακλαστικά, διχάζοντας επικίνδυνα τα λαϊκά στρώματα. Τέτοιο είναι το νομοσχέδιο που προωθείται με στόχο την τιμωρία (με φυλάκιση έως και πέντε ετών) όσων νοικιάζουν καταλύματα σε «παράνομους» μετανάστες.
  • Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά οι τραγικές ιστορίες μεταναστών που αποκαλύπτονται, όπως αυτή του 27χρονου Μαροκινού που φέρεται να πέθανε από ασφυξία ενώ προσπαθούσε να περάσει με πλοίο στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο Μαροκινός «ταξίδευε» μέσα σε μια βαλίτσα όταν ο 34χρονος αδελφός του, που είχε επιβιβαστεί κανονικά στο πλοίο, συνειδητοποίησε ότι ο 27χρονος είχε σταματήσει να αναπνέει...