Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΕΡΙ ΣΕ Β. ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων με νέα προσχήματαπολ


Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ντόχα

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας
ΚΑΪΡΟ - ΝΤΟΧΑ.--
Περιοδεία, για άλλη μια φορά, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο ξεκίνησε από την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,Τζον Κέρι. Αρχικά στην Αίγυπτο επιχείρησε να αναθερμάνει το λεγόμενο στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών, ο οποίος διακόπηκε από τα ...επεισόδια της «Αραβικής Ανοιξης», του αστικού εκσυγχρονισμού που χειραγώγησε λαϊκές δυνάμεις και έφερε στην εξουσία τους ισλαμιστές του Μόρσι, και στη συνέχεια την ανατροπή του από το στρατό. Ο Κέρι στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι έθεσε το ζήτημα, οι επόμενες εκλογές να είναι «ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς», για να εισπράξει τις διαβεβαιώσεις του Σούκρι ότι αυτό θα συμβεί νωρίς το φθινόπωρο. Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων τον Ιούλη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι το σχέδιο της Βιέννης, αν εφαρμοστεί, θα καταστήσει την Αίγυπτο και όλες τις χώρες της περιοχής πιο ασφαλείς απ' ό,τι θα ήταν διαφορετικά». Αναφορικά με «την αυξημένη συνεργασία στα σύνορα με τη Λιβύη», υπήρξε συμφωνία των δύο διπλωματών.
Με αφορμή την επίσκεψη, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παρατείνει για (τουλάχιστον) ένα εξάμηνο ακόμα τη συμμετοχή της στον αραβικό συνασπισμό που με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει να βομβαρδίζει την Υεμένη.
Ο Κέρι, επίσης, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και στη συνέχεια αναχώρησε για την Ντόχα του Κατάρ, όπου πήρε μέρος στη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, της διακρατικής συνεργασίας των 6 πετρομοναρχιών της περιοχής. Βασική επιδίωξη ήταν να καθησυχάσει για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και να στηρίξει τη στάση τους σχετικά με την επέμβαση στη Συρία, που συνεχίζεται με το σημερινό πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.
Οι ΗΠΑ, επίσης, ανακοίνωσαν ότι θα επισπεύσουν τις πωλήσεις όπλων και θα αυξήσουν τις προσπάθειες για την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών. Μιλώντας για τη Συρία, και το διεθνή «αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» στον οποίο πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ εντελώς κυνικά δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι ο Ασαντ και το καθεστώς του έχουν χάσει τη νομιμότητά εξαιτίας της κτηνωδίας του εναντίον του λαού του» και πρόσθεσε το ίδιο προκλητικά: «Οι ενέργειές του έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Συρία σήμερα, πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση».
Ο Κέρι αναφέρθηκε επίσης και στην κατάσταση στην Υεμένη, σημειώνοντας ότι «οι ενέργειες των Χούθι, που στηρίζει το Ιράν, έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια της Υεμένης», ενώ εντελώς υποκριτικά κάλεσε «όλα τα μέρη στην Υεμένη να επιτρέψουν στην ανθρωπιστική βοήθεια για να φθάσει σε όλους τους ανθρώπους».

Στο Κατάρ και ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ, στην Ντόχα έφτασε την Κυριακή το βράδυ και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να έχει επαφές για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα», σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό και το Σαουδάραβα ομόλογό του, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η «διευθέτηση» της κατάστασης στη Συρία προϋποθέτει συνομιλίες ανάμεσα σε όλα τα μέρη, ενώ το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε πως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι Ουάσιγκτον και Ριάντ θα προσφέρουν τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση της «κρίσης» στη Συρία.
Οι συναντήσεις αναμενόταν να επικεντρωθούν στην κατάσταση σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη, αλλά και το ρόλο που το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει για τη λεγόμενη αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» στην περιοχή, που η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη αξιοποιεί για τις δικές της σκοπιμότητες. Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ είχε συναντήσεις με τον εμίρη του Κατάρ, τον ΥΠΕΞ του Ομάν, τον πρώην πρόεδρο του λεγόμενου Εθνικού Συριακού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Αχμάντ Μουάζ αλ - Κχαντίμπ και τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς» Χαλέντ Μεσχάλ.