Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΙΤΑΛΙΑ Δυσκολίες για την κυβέρνηση Λέτα

 

Enrico Letta

Enrico Letta

 

Απανωτά «πλήγματα» δέχεται η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία υπό τον Ενρίκο Λέτα. Μετά από την παραίτηση στην οποία υποχρεώθηκε η υπουργός Ισότητας, προερχόμενη από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, Γιοζέφα Ιντεμ, επειδή εμπλέκεται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, ακολούθησε η καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από δικαστήριο του Μιλάνου σε επτά χρόνια κάθειρξη και σε στέρηση, εφ' όρου ζωής, των πολιτικών του δικαιωμάτων, κρίνοντάς τον ένοχο για κατάχρηση εξουσίας και συνέργεια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία για την υπόθεση των πάρτι «μπούγκα - μπούγκα».

Οι συνήγοροι του Μπερλουσκόνι προανήγγειλαν, ήδη ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση και ο 76χρονος επιχειρηματίας θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ομως, η απόφαση προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ενρίκο Λέτα, όμως, έχει προβλήματα και από μερίδα των βουλευτών του δικού του κόμματος, οι οποίοι μαζί με βουλευτές του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» και του κόμματος «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία», (185 συνολικά) υπογράφουν κείμενο που ζητούν να μην προχωρήσει η αγορά 95 μαχητικών F35 από την εταιρεία «Λόκχηντ Μάρτιν» προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων που διοργανώθηκε από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για θέσεις εργασίας. Από τις αρχές του χρόνου, περισσότερο από μισό εκατομμύριο Ιταλοί έχουν προστεθεί στους καταλόγους των ανέργων, με την ανεργία να έχει φτάσει, τον Απρίλη, επισήμως το 12%.

 

“Ριζοσπάστης”