ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Ενα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μικροί μαθητές δημοτικών σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς είναι αντιμέτωποι με υπολειτουργία ή μη λειτουργία ολοήμερων τμημάτων, με κλειστά τα τμήματα ένταξης και ενισχυτικής διδασκαλίας, με λιγότερες ώρες μαθημάτων καθώς λείπουν ακόμα οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων... Τώρα έρχονται αντιμέτωποι και με προσπάθειες για συμπτύξεις τμημάτων.
Αυτό που βιώνουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με την ανατροπή που έχει φέρει η κατάργηση των ολοήμερων τμημάτων που αποτελούσαν μία λύση για τους εργαζόμενους γονείς και την κατάργηση των υποστηρικτικών δομών, είναι το νέο σχολείο που υπαγορεύει και «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας και μέσα από τις πρόσφατες εγκυκλίους και αποφάσεις, έχει δηλώσει ότι είναι πολιτική του η δημιουργία τμημάτων με 28 μαθητές (αντίστοιχα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιτρέπεται το στοίβαγμα 30 μαθητών ανά τμήμα), τα ολοήμερα τμήματα χωρίς δάσκαλο, ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί κρίνονται συνεχώς υπεράριθμοι και βγαίνουν στη διάθεση, τριγυρίζοντας από σχολείο σε σχολείο κι από Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ) σε ΠΥΣΠΕ.
Μόνο στην Αττική, μετακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τα Α', Β' και Γ' ΠΥΣΠΕ Αθήνας, διά μέσου του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, στα ΠΥΣΠΕ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής πάνω από 200 μόνιμοι δάσκαλοι. Κι όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αναγκαστικής μετακίνησης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόσληψη, μέσω ΕΣΠΑ, 873 αναπληρωτών δασκάλων που θα δουλέψουν στα ολοήμερα ΕΑΕΠ, από τους οποίους 84 τοποθετούνται στα Α', Β', Γ' ΠΥΣΠΕ Αθήνας, εκεί που πριν μια βδομάδα οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί κρίνονταν υπεράριθμοι και έπρεπε να μετακινηθούν(!).
Γεύση αυτής της πολιτικής πήραν μαθητές και γονείς στα 3ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Καισαριανής, οι οποίοι όμως απάντησαν με άμεσο συντονισμό και κινητοποίηση. Μόλις ενημερώθηκαν για την πρόθεση της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ξεκινήσει συμπτύξεις τμημάτων αρχής γενομένης από τα τέσσερα τμήματα της πρώτης τάξης, οι δύο Σύλλογοι Γονέων έκαναν μαζικές γενικές συνελεύσεις και κατέληξαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία συγχώνευση και καμία αλλαγή προς το χειρότερο για την εκπαιδευτική διαδικασία. Για το θέμα, προχτές Δευτέρα έγινε σύσκεψη και με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής «Ρόζα Ιμβριώτη».
Χτες, σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν οι παραπάνω στο διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α' Αθήνας, εκείνος δεσμεύτηκε ότι προς το παρόν «παγώνουν» οι συμπτύξεις, αλλά μπορεί το θέμα να επανέλθει κατά το Δεκέμβρη! Καταμεσής της σχολικής χρονιάς, δηλαδή! Οι γονείς δήλωσαν από την πλευρά τους ότι γνωρίζουν τις προθέσεις για υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης στα παιδιά, με συνεχιζόμενες συμπτύξεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι «άνωθεν» εντολές για δημιουργία τμημάτων με 28 μαθητές, σε ένα σχολικό περιβάλλον που χτυπιέται χρόνια τώρα σε υποδομές, δομές και περιεχόμενο για να γίνει το «νέο σχολείο» της αμάθειας! Και δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν και τέτοιο.
Την αντιεκπαιδευτική αυτή πολιτική, το νέο σχολείο της ημιμάθειας, της ΕΕ, των επιχειρήσεων, της κινητικότητας εκπαιδευτικών μαθητών καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης» και Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» απαιτώντας: Καμιά κατάργηση, σύμπτυξη, συγχώνευση τμημάτων και σχολείων. Καμιά κινητικότητα - διάθεση - απόλυση. Πλήρη - μόνιμη δουλειά για όλους. Ενα σχολείο για όλα τα παιδιά, δημόσιο και δωρεάν. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών καλούν τους γονείς να αντιδράσουν, να απαιτήσουν το αυτονόητο, να μην αφήσουν στην τύχη του το σχολείο που αφορά τα παιδιά τους.