Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

«ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, υπό συζήτηση το χρονοδιάγραμμα

 

 

 

Μόνο τα αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος μπορούν να βάλουν φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο, να ανοίξουν το δρόμο της προοπτικής

Τα συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν στην κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» για το 2014 και το άνοιγμα της συζήτησης για το ύψος του «χρηματοδοτικού κενού», δηλαδή για τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα δάνεια της επόμενης περιόδου, είναι στην ατζέντα της διαβούλευσης συγκυβέρνησης και τρόικας, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της οποίας επανέρχονται το Γενάρη στην Αθήνα.

Θα «αποφασίσουμε στα μέσα του 2014 αν πρέπει να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα», δήλωσε σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Ορος και προϋπόθεση είναι το «εάν η χώρα παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε». Στο ίδιο ακριβώς μήκος και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι, σύμφωνα με τον οποίο η «Ελλάδα σημειώνει πρόοδο σε κάποιους τομείς, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και επ' αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γ. Βάιντμαν εστίασε στην «ολοκλήρωση της δύσκολης πολιτικής λιτότητας» και στη «διόρθωση του προβλήματος ανταγωνιστικότητας».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ήδη διαμορφώνεται το πλαίσιο με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει και της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο επόμενο Γιούρογκρουπ στις 27 Γενάρη.

Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο»

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί να εντάξει τα νέα μέτρα στο νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», σχέδιο του οποίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη έχει διαβιβαστεί στην Κομισιόν και επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση με τα κλιμάκια της τρόικας. Τη γραμμή αυτή υπερασπίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, ισχυρίστηκε ότι δε θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός και ότι η περιγραφή των «ενδεικτικών μέτρων» για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού θα γίνει στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014 - 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο «δε μιλάμε για νέο δανεισμό, αυτή τη στιγμή», καθώς ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλαδή από τα κεφάλαια που προορίζονται για την ενίσχυση των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι απόλυτα δεδομένα, ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, από το εάν θα επιλεγεί η «λύση» νέων δανείων και δανειακής σύμβασης ή άλλος τρόπος «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η συζήτηση για τη μείωση του χρέους θα ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά θα ολοκληρωθεί αργότερα, με την Ελλάδα να επιδιώκει «σημαντική μείωση επιτοκίων και σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεολυσίων».

Τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας επανέφερε στο προσκήνιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα σημείωσε ότι θεωρεί «αδιανόητο σε μια οικονομία που έχει βιώσει τέτοιας έκτασης ύφεση ο μόνος κλάδος που έχει αναδιαταχθεί μέχρι στιγμής να είναι ο τραπεζικός». Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου που διενήργησε η BlackRock στους τραπεζικούς ομίλους αποτελούν μόνο ένα κομμάτι των «τεστ αντοχής» (stress tests) που βρίσκονται σε εξέλιξη, διαβεβαιώνοντας πως «αν και εφόσον κάποια τράπεζα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ένα ικανοποιητικό μαξιλάρι». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τη θωράκιση των τραπεζών υπολογίζονται σε ακόμη 4,5 - 5 δισ. ευρώ και αναμένεται να προσδιοριστούν στην επικείμενη διαβούλευση με την τρόικα.

«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου προαναγγέλλει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται νομοσχέδιο για την «άρση των στρεβλώσεων σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας» και συγκεκριμένα στο λιανεμπόριο, στα τρόφιμα, στα δομικά υλικά και τον τουρισμό. Πρόκειται για τομείς που έχουν υποδειχτεί και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, με στόχο τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Νέα σενάρια, εξάλλου, γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη επαναφέρει στη δημοσιότητα η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal. Σύμφωνα με δημοσίευμά της, το 2012 και το 2013 η «επιστροφή στη δραχμή απέτυχε», επειδή η Ελλάδα δε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί. Το 2014, ωστόσο, με τη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την εφημερίδα η χώρα θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα, προκειμένου να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.