Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Αργεντινή προκαλούν συνεχόμενα μπλακ άουτ, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ρεύμα και νερό, οι οποίοι προχωρούν σε διαμαρτυρίες. Οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, ενώ η αστική κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες απειλεί ότι θα τις εθνικοποιήσει ωστόσο η όλη πολιτική της είναι σε γραμμή συμβιβασμού με το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν, παρά τα περί «ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Καταψηφίστηκε χτες - όπως αναμενόταν - το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» (LP) Ιβον Βελίτσκοβσκι, για την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ηλιου της Βεργίνας στην ΠΓΔΜ, για κρατικούς και για άλλους σκοπούς.

ΣΑΝΑΑ.-- Οκτώ στρατιώτες και δύο ένοπλοι αυτονομιστές κινήματος του νότου σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση των τελευταίων με αντιαρματικές ρουκέτες και αυτόματα όπλα σε στρατιωτική περιοχή κοντά στην πόλη Ρεντφάν της Νότιας Υεμένης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αποφασισμένη να εφαρμόσει από την Πρωτοχρονιά το νέο νόμο που επιβαρύνει μετανάστες και αλλοδαπούς τουρίστες με το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περίπτωση που στραφούν στις βρετανικές υπηρεσίες υγείας εμφανίστηκε χτες η βρετανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια, όπως ισχυρίστηκε, να αποτρέψει νέα κύματα «ιατρικού τουρισμού».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ισλαμιστές εξτρεμιστές σκότωσαν το Σαββατοκύριακο συνολικά 12 αμάχους σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν σε δύο χωριά χριστιανών στη Βορειοανατολική Νιγηρία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν και το 2013 οι δημοσιογράφοι-πολεμικοί ανταποκριτές κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Τουλάχιστον 70 σκοτώθηκαν καλύπτοντας τις συγκρούσεις, εκ των οποίων οι 29 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Περίπου 300 γιατροί και φαρμακοποιοί είναι μεταξύ των 364 υπόπτων που κατηγορούνται στην Κροατία για δωροδοκία με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ορισμένων φαρμάκων. Οι κύριοι κατηγορούμενοι είναι οι διευθυντές μιας τοπικής φαρμακευτικής εταιρείας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίασαν ένα δίκτυο γιατρών και φαρμακοποιών τους οποίους δωροδοκούσαν με σκοπό την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας τους.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συνελήφθη χτες στην πόλη Μισράτα της Λιβύης ο Τυνήσιος Σεϊφαλάχ Μπεν Χασίν, που θεωρείται ηγέτης της τυνησιακής ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ανσάρ Αλ Σαρία». Ο Μπεν Χασίν, γνωστός και σαν «Αμπού Ιγιάντ», είχε πολεμήσει στο Αφγανιστάν με το πλευρό των Ταλιμπάν και θεωρείται εμπνευστής και οργανωτής της περσινής επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στην Τυνησία. Την Κυριακή, ομάδα ισλαμιστών που δρα κυρίως στην Ανατολική Λιβύη και έχει κλείσει από το καλοκαίρι τις περισσότερες εγκαταστάσεις εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου απείλησε να εμποδίσει και τη ροή φυσικού αερίου προς την πρωτεύουσα, Τρίπολη, εάν η κυβέρνηση ως σήμερα (Τρίτη) δεν επαναλάβει την καταβολή μισθοδοσίας στα μέλη της οργάνωσης...

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 75χρονος Γάλλος τρέφεται μόνος του και κουβεντιάζει με την οικογένειά του περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύθηκε μια αυτόνομη βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά κατασκευασμένη από τη γαλλική εταιρεία βιοϊατρικής «Carmat». Το βιοπροσθετικό προϊόν της «Carmat» είναι σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα την πραγματική καρδιά, μιμούμενο τη φύση με χρήση βιολογικών υλικών και αισθητήρων.

ΑΤΤΑΛΕΙΑ.-- Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε το Σάββατο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και έγινε αισθητός στην Αττάλεια και άλλες πόλεις της Τουρκίας, αλλά και τη Λευκωσία. Αν και το επίκεντρο ήταν 1 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της γης δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

ΑΤΤΑΛΕΙΑ.-- Οκτώ οικοδόμοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν ενώ τους μετέφερε λεωφορείο στην Αττάλεια της Νότιας Τουρκίας. Το ατύχημα έγινε όταν το λεωφορείο κατρακύλησε και έπεσε σε φράγμα. Εικάζεται ότι ο δρόμος ήταν ολισθηρός λόγω του πάγου.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στο θάνατο 23 και τον τραυματισμό άλλων δώδεκα οδήγησε φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπανγκαλόρ - Ναντέντ, στο νότιο κρατίδιο Αντρα - Πραντές στην Ινδία. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από ασφυξία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από σφαίρες αστυνομικών στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας, μετά από επίθεση ενόπλων σε αστυνομικό τμήμα. Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό που σημειώνεται μέσα στο Δεκέμβρη στην περιοχή, που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους.