Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ «Κρίκος» στους ανταγωνισμούς για το μείγμα

 

Αφορμή, για αναζωπύρωση των συζητήσεων που εντείνονται στους κόλπους της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων, στην Ελλάδα και συνολικά στο εσωτερικό της ΕΕ, γύρω από το ποιο μείγμα διαχείρισης μπορεί να στηρίξει καλύτερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αποτελεί η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες και σήμερα στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που «ερευνά» το ρόλο της τρόικας στις χώρες που εντάχθηκαν σε «προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η συζήτηση, χτες το απόγευμα, μεταφέρθηκε στη Βουλή, όπου τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, καθώς και με τα προεδρεία των σχετικών κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Αυστριακός Οτμαρ Κάρας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο «Σχέδιο Εκθεσης» για την τρόικα. Ο Οτ. Κάρας σημείωσε ότι στόχος της εν λόγω έκθεσης είναι «η δημοκρατική νομιμοποίηση στην εντολή, στο έργο και την υλοποίηση των προτάσεων της τρόικας. Είμαστε εδώ, για να ακούσουμε εσάς, να μάθουμε καθόσον δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση χωρίς συμμετοχή πολιτών και εμείς είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών». Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα περί «δημοκρατικής νομιμοποίησης» ουσιαστικά αναφέρονται στην αναζήτηση μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν συμβιβασμούς στις ενδοαστικές κόντρες, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό του λαού, ότι η αντιλαϊκή επίθεση μπορεί να μετριαστεί από κάποιον «δημοκρατικό έλεγχο» μέσω των αστικών κοινοβουλίων.

Ο Οτ. Κάρας πρόσθεσε ότι «η τρόικα είναι μία προσωρινή ενδιάμεση λύση που δε βασίζεται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά στη διακυβερνητική διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η τρόικα ήταν επιβεβλημένη, γιατί η Ελλάδα δεν μπορούσε να λύσει μόνη της την κρίση. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η τρόικα είναι αποτέλεσμα της κρίσης, δεν την δημιούργησε». Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να έχουν κατατεθεί τα αποτελέσματα της έκθεσης, στις 17 του Φλεβάρη συνεδριάζει η Επιτροπή, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το Μάη.

Ο Γάλλος Χόαγκ Γκοτς, συνεισηγητής του «σχεδίου Εκθεσης» και εκπρόσωπος της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών επισήμανε ότι «Θέλουμε να βελτιώσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη και γνωρίζουμε ότι η αίσθηση πολλών Ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση έδρασε και πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Και στην Ευρώπη η αίσθηση είναι ότι οι προτάσεις της τρόικας δεν οδήγησαν πουθενά. Γι' αυτό, άλλωστε, διενεργούμε έρευνα για τις οικονομικές αποφάσεις της τρόικας». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα έχει επί δεκαετίες λιτότητα».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής της Κ. Μουσουρούλης επέρριψε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο «λεφτά υπάρχουν», της οποίας η πολιτική οδήγησε σε «πολιτική εσωτερικής υποτίμησης» και έφερε την τρόικα. Σημείωσε για τη ΝΔ ότι ήταν μονόδρομος να ψηφίσει το «δεύτερο μνημόνιο» και κατέληξε με την έκκληση «να δώσετε μεγάλη σημασία στην ανάγκη ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης ακολουθώντας τη γραμμή αξιοποίησης αυτών των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, για να εγκλωβίσει λαϊκές αντιδράσεις στον ευρωμονόδρομο, προσπάθησε να καλλιεργήσει ελπίδες ότι «κάτι καλό θα βγει από αυτήν την υπόθεση». Εξέφρασε, μάλιστα, το παράπονο ότι «άργησε 4 χρόνια το ΕΚ να θυμηθεί την Ελλάδα» και απογείωσε την καλλιέργεια αυταπατών για το χαρακτήρα της ΕΕ, όταν ανέφερε πως «η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, για να βελτιώσει τη θέση της και την προοπτική της και όχι για να βλέπει το λαό της να εξαθλιώνεται»!

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει επίσης σειρά συναντήσεων, με τους αντιπροέδρους της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ κ.τ.λ. Σήμερα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ενώ επίσης θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη Τύπου.