Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Επιβεβαιώνεται ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τον αγωγό ΤΑΡ

 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση, με αφορμή το συλλαλητήριο αγροτών ενάντια στην καταστροφή καλλιεργήσιμης γης από τη διέλευση του αγωγού

Τη θέση της, για τον αγωγό TAP, επαναφέρει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, με αφορμή το συλλαλητήριο που διοργανώνει ο Σύλλογος Αγροτών Δήμου Καβάλας, στις 9 του Φλεβάρη, ενάντια στην καταστροφή καλλιεργήσιμης γης που θα επιφέρει η διέλευση του αγωγού.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει δίκαιες τις διαμαρτυρίες των αγροτών της περιοχής των Τεναγών, καθώς «στο σχεδιασμό της διέλευσης του αγωγού δεν πάρθηκαν υπόψη οι επιπτώσεις στην καταστροφή καλλιεργήσιμης γης. Υπάρχει, άλλωστε, και η αρνητική πείρα από την καταβολή των αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις που αφορούσαν στην κατασκευή του προηγούμενου αγωγού».

Επισημαίνει πως οι φτωχοί αγρότες χρειάζεται σήμερα «να συνδέσουν τις επιμέρους διεκδικήσεις με τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, ενάντια στην ΚΑΠ, πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες προς όφελος των νεοτσιφλικάδων, των μεγαλεμπόρων. Να εναντιωθούν συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, αντιπαλεύοντας και το υπάρχον σχέδιο για τη διέλευση του αγωγού TAP».

Ξεκαθαρίζει ότι αναγκαίοι όροι, ώστε το συλλαλητήριο των αγροτών να μη μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα «όψιμων» υποστηρικτών του δίκιου των αγροτών, αλλά να αποτελέσει ηχηρή απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και εταιρειών για την ουσιαστική καταστροφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων, είναι «να στηριχθεί από τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία της Καβάλας. Οι φορείς του μαζικού κινήματος να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης του καβαλιώτικου λαού».

Ειδικότερα για τον αγωγό TAP, σημειώνει ότι «από την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου αγωγού, ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει. Αυτοί που, δικαιολογημένα, πανηγυρίζουν είναι οι εγχώριοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι, είτε στον κλάδο της Ενέργειας, είτε στις κατασκευές και τη σωληνουργία, που επιδιώκουν να αποκομίσουν κομμάτι από την πίτα της κερδοφορίας».

Η ανακοίνωση της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ υπογραμμίζει, επίσης, ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία δε διασφαλίζει ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές για τη λαϊκή κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από τις αρνητικές συνέπειες που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Εγκυμονεί κινδύνους για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στη διαπάλη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τα ενεργειακά σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Το κουβάρι των αντιθέσεων των μονοπωλιακών ομίλων περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, έπειτα και από τη συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική BP, την τροποποίηση της σύμβασης αποκλειστικής παραχώρησής τους στα ΕΛΠΕ, το ενδιαφέρον επιχειρηματικών κολοσσών για την εγκατάσταση πλωτού LNG στην περιοχή της Ν. Καρβάλης, σχέδιο που λειτουργεί προς το παρόν αντιπαραθετικά με τις επιδιώξεις της "Ενεργειακής" για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου».

Υποκριτικό το «ενδιαφέρον» όσων πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

Χαρακτηρίζει υποκρισία το «ενδιαφέρον» όλων αυτών, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την πολιτική τους υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και σημειώνει: «Αυτή τη γραμμή ακολουθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και με παραλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αυτή τη γραμμή ακολουθούν και οι τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που τώρα, για να γίνουν προφανώς αρεστοί σε όσους εναντιώνονται στο σχέδιο χάραξης του αγωγού, μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές, που υπερψήφισαν την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή, σηκώνουν τη σημαία της "εναλλακτικής όδευσης". Την ίδια ώρα, μιλούν για έργο "εθνικής σημασίας", ότι πρέπει "να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη" για την περιοχή, ενώ όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες και κακοπληρωμένες, με τσακισμένα τα εργασιακά δικαιώματα.

Τελευταία, φανερώθηκαν και οι βαθιές και ειλικρινείς ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι "αποκλείονται πρακτικά οι ελληνικές εταιρείες" για την κατασκευή του αγωγού. Δηλαδή, αν την κατασκευή την αναλάβουν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, μονοπώλια του κλάδου φυσικά, θα βρουν όφελος οι εργάτες και οι αγρότες της χώρας και της περιοχής μας;»!

Τέλος, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «το ζήτημα της διέλευσης του αγωγού TAP αναδεικνύει το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, υπάρχουν οι δυνατότητες να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα βάλει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες (...) Σήμερα, είναι ανάγκη η πάλη και οι διεκδικήσεις του ελληνικού λαού να πάρουν μια τέτοια κατεύθυνση, γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση και για να βάλουμε φρένο σήμερα σε αντιλαϊκά μέτρα και σχεδιασμούς, να ανοίξουμε τον υπερώριμο δρόμο για τη ριζική ανατροπή στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».