Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Ξεκάθαρος μόνο όταν απευθύνεται στους καπιταλιστές

 

Σαφείς δεσμεύσεις στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη ανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προχτές το βράδυ στα Χανιά. Ξεκαθάρισε καταρχήν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της ΕΕ, αλλά «κατά της Ευρώπης που επιλέγει (...) τη λιτότητα αντί για την αλληλεγγύη», υποδεικνύοντας το μείγμα διαχείρισης που δεν επιτρέπει τη στήριξη με ρευστό των καπιταλιστών. Επεσήμανε στη συνέχεια ότι δεν είναι οπαδοί του κρατισμού, ούτε εχθροί των επενδυτών, των τραπεζών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παρά μόνο πολέμιοι της «διαπλοκής και της διαφθοράς». Κατέληξε σε δεσμεύσεις για έμπρακτη στήριξη, ώστε «να ξαναγίνει η Κρήτη η δυναμική οικονομία που όλοι θαυμάζαμε» και πιο συγκεκριμένα για ενίσχυση των τομέων όπου η Κρήτη παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα, κατονομάζοντας τον αγροτοδιατροφικό, τον τουρισμό, την έρευνα, τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Επιμένοντας σε μια ρητορική που «ερεθίζει» επικίνδυνα αντιδραστικά αντανακλαστικά, για να συγκαλύπτει τη στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση υποτέλειας, δε θα την κρατά κανείς από πουθενά, θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», υπονοώντας ότι η σημερινή είναι έρμαιο εκβιασμών και εκπρόσωπος συμφερόντων λίγων, ενώ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα και των καπιταλιστών και του λαού που είναι όμως αλληλοσυγκρουόμενα.

Την ώρα που εξέφραζε τον προβληματισμό του για το «φασισμό που σηκώνει κεφάλι, με το άσχημο πρόσωπο της εγκληματικής Χρυσής Αυγής», συνέχιζε να αναπαράγει τη δηλητηριώδη φρασεολογία της. Εκανε λόγο για ασέβεια του «χερ Σόιμπλε» ανήμερα του ελληνικού Πάσχα, για διαταγές του προς το λαό και την κυβέρνηση, για «άξονα» που επιβάλλει πολιτική «που παράγει φτώχεια, ανεργία, απελπισία και θάνατο» και «μετατρέπει τον ελεύθερο παραγωγό σε δούλο», για «κυβέρνηση αντιπρόσωπο των γερμανικών συμφερόντων»!!!

Για να καταλήξει στο κάλπικο δίλημμα: «Με την πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα ή με την πολιτική της Αθήνας για την Ελλάδα», κρύβοντας ότι η πολιτική συμμορφώνεται με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ και όχι με τις διαταγές του Βερολίνου.

Αφού ξιφούλκησε κατά της γερμανικής κυβέρνησης, κατέληξε να την καλεί να ετοιμάζεται «να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος». Ενώ συγχρόνως επιχειρούσε να θυματοποιήσει το κόμμα του υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις «για την τιμωρία που περιμένει τους Ελληνες αν κάνουν την αποκοτιά να ψηφίσουν σαν Ελληνες».

Μέσα σε όλο αυτό το παραλήρημα, είχε το θράσος να επικαλεστεί τις Ακροναυπλίες και τα ξερονήσια σαν το ηθικό φορτίο που εγγυάται ότι θα κυβερνήσουν «όχι ως μεταπράτες αλλά ως δημοκράτες», ώστε «να μπει ορμητικά ο λαός στο προσκήνιο».