Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΟΑΕΔ «Συμμαχία» για τζάμπα εργάτες στις επιχειρήσεις

 

Διαφημίζει προγράμματα με τα οποία οι εργοδότες «μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ανέξοδα το ανθρώπινο δυναμικό» που χρειάζονται

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Συμμαχία για την Εργασία» παρουσίασε πρόσφατα ο ΟΑΕΔ, με στόχο την ένταξη νέων ανέργων, απόφοιτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ενημέρωσης για 200 νέους και μόνο για 60 από αυτούς θα οδηγήσει σε ένταξη σε θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, για 6 τουλάχιστον μήνες. Ακόμα και γι' αυτούς, αδιευκρίνιστο μένει το ύψος του μισθού που θα λαμβάνουν από τους εργοδότες τους.

Το Πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα σε νέους 20 με 25 ετών, αλλά η ηλικιακή ομάδα μπορεί να διευρυνθεί σε νέους έως και 35 ετών. Οι θέσεις εργασίας εστιάζουν στην «Πράσινη Οικονομία» και στις αντίστοιχες ειδικότητες (Τεχνίτες Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Μεταλλικών Κατασκευών, Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, Κτιριακών Εργων, Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου, Αερίων Καυσίμων (Φυσικού Αερίου), Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, Αμαξωμάτων, Εργαλειομηχανών, Ηλεκτρονικών Συσκευών, Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Μονάδων, Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών και Σχεδιαστών Τεχνικών Εργων - Χρήσης Η/Υ).

Στις σχολές του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα εισάγονται περίπου 7.000 νέοι κάθε χρόνο. Πρόκειται για νέους από εργατικές - λαϊκές οικογένειες που στρέφονται στις συγκεκριμένες σχολές προκειμένου να συνδυάσουν τις σπουδές με το μεροκάματο, έστω και με αυτό το κουτσουρεμένο της μαθητείας, που φτάνει τα 17 περίπου ευρώ. Ωστόσο, για τους περισσότερους από αυτούς, η αποφοίτηση ανοίγει ξανά την πόρτα της ανεργίας.

Το πρόγραμμα «Συμμαχία για την Εργασία» είναι ενταγμένο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «PARES» για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» υπηρεσιών απασχόλησης. Αποτελεί σύμπραξη του ΟΑΕΔ με την επιχείρηση «Manpower Group», τη «ΜΚΟ Praksis» και το ευρωπαϊκό δίκτυο ΜΕΝΟΝ.

«Ενα Πρόγραμμα που κάνει ουσιαστική... δουλειά για τις εταιρείες». Ετσι συστήνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις επιχειρήσεις, μέσα από την ιστοσελίδα του (http://www.simaxiagiatinergasia.gr). Με τη συμμετοχή τους σε αυτό, οι εργοδότες «μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ανέξοδα το ανθρώπινο δυναμικό που ταιριάζει απόλυτα στη φύση, το αντικείμενο και τις ανάγκες της εταιρείας τους, χάρη στην εμπειρία, στην εξειδίκευση και σε μια πληθώρα εργαλείων που διαθέτουν οι συνεργαζόμενοι φορείς του Προγράμματος και κατ' επέκταση προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους εργοδότες», σημειώνεται στην ίδια ιστοσελίδα.

Η «Συμμαχία για την Εργασία» ακολουθεί την κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού του «επιχειρησιακού μοντέλου» του ΟΑΕΔ, στη βάση της «εξωστρέφειας», της σύνδεσης δηλαδή με τις επιχειρήσεις, του ανασχεδιασμού των προγραμμάτων, με στροφή στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και της «διάγνωσης» των αναγκών εκπαίδευσης και κατάρτισης με βάση την αγορά εργασίας, τις ανάγκες δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων.