Ο συνολικός αριθμός όσων απασχολούνται με τα συγκεκριμένα προγράμματα θα ξεπεράσει τις 50.000
Η υλοποίηση του δεύτερου «πακέτου» της «Επιταγής Εισόδου» ξεκίνησε από χτες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τρία συνολικά προγράμματα «Επιταγής Εργασίας» πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΕ «Εγγύηση για τη νεολαία», με στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας, που στους νέους καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.
Προηγήθηκε η προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος για 30.000 ανέργους 25 - 29 ετών, ενώ αναμένεται μια ακόμα προκήρυξη για 8.000 ανέργους 18 - 29 ετών, ειδικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού. «Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Πλακιωτάκης, σχετικά με το πρόγραμμα.
Από τα παραπάνω, αλλά και από την πείρα των ανέργων που έχουν ήδη πάρει μέρος στην «Επιταγή Εισόδου», γίνεται φανερό ότι κάτω από τον τίτλο της «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» και με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, αυτό που αυξάνεται, και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό, είναι ο αριθμός των άνεργων νέων που εργάζονται ως «ωφελούμενοι», ως τζάμπα δηλαδή εργαζόμενοι, σε εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Ηδη είναι διαδεδομένη η πρακτική των επιχειρήσεων να απασχολούν ανασφάλιστους νέους, περιμένοντας την προκήρυξη των σχετικών προγραμμάτων, ώστε να τους προτείνουν να ενταχθούν σε αυτά, μετατρέποντας τη «μαύρη» εργασία σε «τζάμπα» εργασία.
Μόνο από τα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου» που θα «τρέξουν», ο αριθμός των τζάμπα εργαζόμενων θα φτάσει τις 50.000! Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι δεκάδες χιλιάδες της «κοινωφελούς εργασίας» και μιας σειράς άλλων παρόμοιων δράσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Μετά τη λήξη κάθε προγράμματος, η μεγάλη πλειοψηφία επιστρέφει ξανά στην ανεργία.
Οι εταιρείες δε βάζουν ούτε σεντ!
Το πρόγραμμα που «άνοιξε» χτες απευθύνεται σε 12.000 ανέργους από 18 έως 24 ετών. Οι 3.000 θέσεις προορίζονται για απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι υπόλοιπες 9.000 για απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/1990 μέχρι και 31/12/1996, είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ και έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης του Οργανισμού. Οι άνεργοι θα επιλεγούν με σύστημα μοριοδότησης ανάλογα με τη διάρκεια της ανεργίας, το εισόδημα κ.ά. Οι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσω της σχετικής ιστοσελίδας (http://youthguarantee.ypakp.gr) έως και τις 20 Σεπτέμβρη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει «θεωρητική κατάρτιση» 80 και 120 ωρών, για αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και δευτεροβάθμιας αντίστοιχα, και «πρακτική άσκηση» σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συνολικής διάρκειας 420 και 380 ωρών, για τις δύο ομάδες των ανέργων αντίστοιχα. Τη «θεωρητική κατάρτιση» παρέχουν τα διάφορα ΚΕΚ έναντι αδρής αμοιβής: Για κάθε «ωφελούμενο», τσεπώνουν 1.070 ευρώ, αν ανήκει στους απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, και 1.260 ευρώ, αν πρόκειται για απόφοιτο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οσο για τις επιχειρήσεις στις οποίες γίνεται η «πρακτική άσκηση», διάρκειας 6 περίπου μηνών, αυτές δεν πληρώνουν ούτε ευρώ.
Για το σύνολο των 500 ωρών του προγράμματος, οι άνεργοι αμείβονται με «εκπαιδευτικό επίδομα» ύψους 2.410 ευρώ (απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή 2.240 ευρώ (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας). Τα ποσά αυτά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, αφού τα χρήματα που θα πάρουν στο χέρι είναι κουτσουρεμένα, λόγω κρατήσεων και φορολογίας.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας τα προγράμματα, οι «ωφελούμενοι» θα παίρνουν «καθαρά» από 1.740 έως 1.950 ευρώ. Για την καταβολή του επιδόματος προβλέπεται χρονοδιάγραμμα με 3 δόσεις: Μια μετά την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης, μια μετά τις πρώτες 180 ώρες πρακτικής άσκησης και μια τρίτη στο τέλος του προγράμματος. Οπως όμως προκύπτει από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων αυτών δεν πληρώνονται ποτέ στην ώρα τους.