Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Διαπάλη γύρω από τη νομισματική πολιτική

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπάλη γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Σήμερα, μάλιστα, η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ασχοληθεί με τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία του Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η διαπάλη γύρω από τη συγκρότηση της Επιτροπής, είναι διαπάλη και για τα ιδιαίτερα συμφέροντα των κρατών - μελών ή ομάδων κρατών μελών αλλά και για το μείγμα διαχείρισης. «Μάχη» δίνεται για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, με το Παρίσι να προωθεί την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Ζ. Π. Μοσκοβισί και να συναντά έντονες αντιρρήσεις από πλευράς Βερολίνου. Ο Μοσκοβισί, πάντως, φρόντισε να κάνει καθαρό ότι η διαμάχη δεν αφορά στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν ούτως ή άλλως.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων που εκδηλώνονται εμφανίζεται η διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, ενόψει και των διαφαινόμενων αποφάσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η χτεσινή, «πρώτη εκτίμηση», από τη Γιούροστατ καταγράφει παραπέρα αποκλιμάκωση του επίσημου πληθωρισμού στο 0,3% για το μήνα Αύγουστο (από 0,4% τον Ιούλη και 0,5% τον Ιούνη), επιβεβαιώνοντας τις υπάρχουσες προβλέψεις.

Τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς», της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και τη διαμόρφωση συνθηκών αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Σε ρυθμούς κόπωσης, χαμηλότερους τόσο από τις «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν όσο και από τις αμέσως προηγούμενες καταμετρήσεις, συνεχίζει το παραγόμενο ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το Β' τρίμηνο του 2014 -σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013- η ανάκαμψη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,7% (από 0,9% στο Α' τρίμηνο του 2014). «Προσγείωση» του ρυθμού στο 1,3% (από 2,2% στο Α' τρίμηνο του 2014) καταγράφηκε στη Γερμανία, ενώ αντίστοιχη είναι η εξέλιξη στη Γαλλία (μόλις 0,1% από 0,8%).

Χαλάρωση ή όχι;

Σε αυτό το φόντο εξελίσσονται οι κόντρες και τα παζάρια σε σχέση με το εύρος των παρεμβάσεων στις οποίες θα προχωρήσει η ΕΚΤ, με ανοιχτά ζητήματα τα μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, με νέα παρέμβαση, σημείωσε ότι «δεν πιστεύω πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό» και ακόμη ότι η «νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο». Οπως δήλωσε, «αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, τις αγορές και τους καταναλωτές».

«Πράγματι, υπήρξε ανάκαμψη αλλά είναι ασθενέστερη από αυτήν που αναμενόταν», σημείωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, E. Nowotny. Για την ώρα, η ΕΚΤ βλέπει την ανάκαμψη στο 1% και τον πληθωρισμό στο 0,7% για το 2014, ενώ, από τη συγκεκριμένη δήλωση του αξιωματούχου της, προκύπτει το ενδεχόμενο μείωσης των προηγούμενων εκτιμήσεων σε προσεχή συνεδρίαση. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ΕΚΤ, ενδεχομένως και κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα «αγοράς εγγυημένων τίτλων» από τις τράπεζες έναντι των οποίων θα τους χορηγήσει φτηνά δανεικά κεφάλαια.

Οι ελληνικές τράπεζες

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα χρειαστούν χρήματα και πόσα και σε κάθε περίπτωση η πρώτη γραμμή άμυνας θα είναι η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπ. Κερέ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που είχε στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τους εποπτικούς ελέγχους. Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι νωρίς να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, ακριβώς γιατί ακόμα δεν ξέρουμε αν θα χρειαστούν χρήματα οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα το γνωρίζουμε στα τέλη Οκτώβρη, άρα νωρίτερα δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση». Στη προχτεσινή συνάντηση του Μπ. Κερέ με το διοικητή της ΤτΕ συζητήθηκε το πρόβλημα της ανεπάρκειας των εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε σχετικά μειονεκτική θέση έναντι άλλων τραπεζών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ΕΚΤ θα επιχειρήσει να ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη διοχέτευση φτηνής ρευστότητας.