Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ Μετράει τις πληγές της από το ισραηλινό έγκλημα

 

Διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στο Κάιρο

 

Μετά το θάνατο, η καταστροφή συμπληρώνει την απόγνωση των λαϊκών ανθρώπων στη μαρτυρική Γάζα

ΓΑΖΑ.-- Ενώ βρίσκεται σε ισχύ η τριήμερη εκεχειρία στη Γάζα που ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί, στο Κάιρο με διαμεσολάβηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης γίνονται επαφές (όχι απευθείας) μεταξύ εκπροσώπων της ισραηλινής κυβέρνησης και των παλαιστινιακών οργανώσεων και της Παλαιστινιακής Αρχής. Ωστόσο, αυτές τις μέρες που δε γίνονται βομβαρδισμοί ο πολιορκημένος λαός της μαρτυρικής λωρίδας γης, των 364 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου επιβιώνουν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, έρχεται αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με το έγκλημα του Ισραήλ. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει 1.875 Παλαιστίνιους νεκρούς, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 9.000. Η κατάπαυση του πυρός από την Τρίτη έδωσε τη δυνατότητα στα συνεργεία να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες μέσα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 ισοπεδωμένα και χιλιάδες άλλα με μεγάλες ζημιές, ενώ υπολογίζεται ότι η αποκατάσταση και ανοικοδόμηση των πόλεων με τις κατεστραμμένες υποδομές (ηλεκτρικό, ύδρευση, νοσοκομεία, σχολεία) θα διαρκέσει μια δεκαετία και θα στοιχίσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Τις μέρες αυτές επίσης οι Παλαιστίνιοι έθαψαν τους νεκρούς τους, ενώ τα βασανισμένα παιδιά της Γάζας, που κατάφεραν να επιβιώσουν από τις φονικές επιδρομές, βγήκαν να παίξουν, κάτι που τους έλειψε όλο αυτό το διάστημα του κοντά 1 μήνα, που ξύπναγαν και κοιμόντουσαν με τον ήχο των βομβών και την οσμή του θανάτου, που θέριζε το συγγενή, το γείτονα, το φίλο.

Ο ισραηλινός στρατός, που έχει αποτραβηχτεί έξω από τη Γάζα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του (την καταστροφή της υποδομής της «Χαμάς»), όπως ισχυρίζονται οι επιτελείς του, βρίσκεται σε ετοιμότητα. Στην επίθεση στη Γάζα σκοτώθηκαν 64 στρατιώτες και από απάντηση των παλαιστινιακών δυνάμεων με ρουκέτες 3 πολίτες. Παρόλο που η προπαγάνδα της «αυτοάμυνας» κυριαρχεί στον ισραηλινό πληθυσμό, φουντώνουν και οι φωνές αντίθεσης στον πόλεμο, ενώ πρωταγωνιστούν και στρατιώτες από προηγούμενες επιδρομές στη Γάζα το 2005 και 2009 που καταγγέλλουν ότι οι εντολές που είχαν ήταν να σκοτώνουν αδιάκριτα αμάχους, όπως έγινε και τώρα, καταρρίπτοντας τα περί «παράπλευρων απωλειών».

Στο τραπέζι η εκεχειρία και τα συμφέροντα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο συζητιέται η επέκταση της τριήμερης εκεχειρίας. Ωστόσο και αυτές οι συνομιλίες γίνονται με το «πιστόλι στον κρόταφο» σε βάρος των Παλαιστινίων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αναζητούν άλλοθι για να υλοποιήσουν τα βάρβαρα σχέδιά τους στην περιοχή, αλλά και να δικαιολογήσουν το πρόσφατο αιματοκύλισμα και πιθανώς και νέο που μπορεί να ακολουθήσει. Τα βασικά ζητήματα που τίθενται από τους Παλαιστίνιους είναι να τερματιστεί η κατοχή, ο αποκλεισμός, αλλά και η προσπάθεια στραγγαλισμού των Παλαιστινίων με τους εποικισμούς και την κλοπή γης, να διευρυνθεί στα 12 μίλια η ζώνη αλιείας, να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Από την πλευρά του το Ισραήλ, που ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε 32 τούνελ της «Χαμάς», που απειλούσαν την ασφάλεια του, θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των παλαιστινιακών εδαφών και μάλιστα ως προϋπόθεση για να υπάρξει ανοικοδόμηση. Δηλαδή, στην ουσία προτείνει το ίδιο να είναι πάνοπλο και η άλλη πλευρά να υπομένει παροπλισμένη.

Είναι έτσι φανερό ότι οι αιτίες της σύγκρουσης εξακολουθούν να υπάρχουν και βέβαια αποτελούν μέρος των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, που έχουν άμεση σχέση με συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, έλεγχο φυσικών πόρων, αγορών και γεωστρατηγικής θέσης.

Αλλωστε και δηλώσεις αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων το επιβεβαιώνουν. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζόν Κέρι, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να εκμεταλλευθούν την εκεχειρία στη Γάζα, ώστε να προχωρήσουν σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις, αλλά δεν ξέχασε να υπερτονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατευθεί από τις ρουκέτες της «Χαμάς».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, που κατά τα άλλα κατήγγειλε το βομβαρδισμό των σχολείων - καταφυγίων του ΟΗΕ χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ ως υπεύθυνο και για αυτό το έγκλημα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ και οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Βρετανίας εμφανίζονται να βλέπουν θετικά την προοπτική επαναλειτουργίας της διάβασης στη Ράφα, στο πέρασμα προς την Αίγυπτο, με επανενεργοποίηση της αποκαλούμενης «Αποστολής συνοριακής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το σημείο διέλευσης της Ράφα» (EU BAM Ράφα). Βέβαια, το κίνητρο δεν είναι η «ευαισθησία» για τον πόνο του Παλαιστινιακού λαού, αλλά το πώς θα μπουν πιο ενεργά στην περιοχή τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Θυμίζουμε ότι η Αίγυπτος έχει κλείσει κατ' επανάληψη τη διάβαση αυτή, ενώ όποια συζήτηση για το ζήτημα πρέπει να γίνει με την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι με τη «Χαμάς». Στο παιχνίδι μπαίνει και η Τουρκία στο όνομα της δημιουργίας «ανθρωπιστικής γέφυρας».

Ενδεικτική των διαφορετικών προσεγγίσεων των αστών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι και η παραίτηση προχτές της Βρετανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Σάιντα Βάρσι, βαρόνης και μουσουλμάνας στο θρήσκευμα, γιατί - όπως είπε - η κυβέρνηση του Ντ. Κάμερον δεν καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές κατά αμάχων στη Γάζα.