Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ Κατάργηση του ΝΑΤ προαναγγέλλει η κυβέρνηση

 

Το τέλος του ΝΑΤ προδιέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο υπουργείο με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με δελτίο Τύπου, φέρνοντας στο φως τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, καταγγέλλουν ότι ο υπουργός ανέφερε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία ότι «θα σας συμφέρει αν κλείσουμε το ΝΑΤ», προμηνύοντας, όπως σχολιάζουν τα σωματεία, «νέα αντεργατικά χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Ο υπουργός, όπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο Τύπου, «συνεχίζει να υπερασπίζεται την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, παραβιάζοντας ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC2006, ν.4078/2012), διατυπώνοντας ότι "δεν έχει ενσωματωθεί το εθιμοτυπικό δίκαιο στην εθνική νομοθεσία". Ενώ αρνήθηκε και πάλι να απαντήσει στο ερώτημα που έχει τεθεί από το ΝΑΤ αν εφαρμοστούν οι ατομικές συμβάσεις πώς τελικά θα υπολογίζονται οι εισφορές».

«Η κατευθυντήρια γραμμή των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι η πλήρης ισοπέδωση συνδικαλιστικών - εργασιακών - κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων», σημειώνουν τα τρία σωματεία και προσθέτουν: «Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι πολιτικές επιστρατεύσεις, οι δικαστικές διώξεις, το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, ενώ χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα λιμάνια και καταγράφηκε σε πρόσφατους ελέγχους, να οργιάζουν η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, η παραβίαση των ΣΣΕ, της ΔΣ 180 που καθορίζει τις ώρες εργασίας - ανάπαυσης και την οργανική σύνθεση του πλοίου με βάση τις πραγματικές ανάγκες, η εντατικοποίηση της δουλειάς από τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τα αυξημένα δρομολόγια, πληρώματα 3 ημερών».

Από την πλευρά του ο υπουργός με δήλωσή του προκαλεί τη νοημοσύνη, αναφέροντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται στο χώρο της ακτοπλοΐας και ευρύτερα του χώρου της ναυτιλίας έχουν ως κεντρική κατεύθυνση την αύξηση των θέσεων εργασίας» των ναυτεργατών. Στη πράξη, οι μεταρρυθμίσεις, των οποίων κυριότερο χαρακτηριστικό είναι οι μειώσεις των οργανικών συνθέσεων και η κατάργηση των ΣΣΕ, έχουν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα το μαζικό πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, ώστε, ακόμα και με βάση τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ έχει σπάσει προς τα πάνω το «φράγμα» των 5.000 ανέργων, ενώ όσοι τώρα ναυτολογούνται είναι χαμηλόμισθοι σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Στο μεταξύ η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), δηλαδή η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), πιστή στον τυχοδιωκτικό της ρόλο και προσπαθώντας να ρίξει λάσπη στα ταξικά σωματεία, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η συνάντηση μεταξύ Εκτελεστικής της ΠΝΟ και του υπουργού έγινε «εν κρυπτώ και παραβύστω» και ότι ήταν «παρασυναγωγή». Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας συμμετείχε ο γραμματέας της ΠΕΝΕΝ και συμφώνησε για τη συνάντηση με τον υπουργό που έγινε το μεσημέρι.

Τα ταξικά σωματεία κάνουν καθαρό ότι «δεν συμμετείχαν και δεν συμμετέχουν σε παρασυναγωγές» και καλούν τους ναυτεργάτες συνολικά τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και οργάνωση δυνάμεων, «ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».