Τα στρατεύματα του Κιέβου σφίγγουν τον κλοιό στις πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας
ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Την ώρα που εξελίσσονται η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη και το παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία για την Ουκρανία, ο ουκρανικός λαός συνεχίζει να ματώνει. Χτες, μια αυτοκινητοπομπή λεωφορείων που μετέφεραν πρόσφυγες από την πόλη Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, χτυπήθηκε από πύραυλο με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου έσπευσε αμέσως να αποδώσει την ευθύνη στις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων, οι οποίοι αμέσως αρνήθηκαν ότι διέπραξαν μια τέτοια εγκληματική ενέργεια. Χαρακτηριστικά, ο λεγόμενος πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, είπε ότι «πρόκειται για παραπληροφόρηση και καμία αυτοκινητοπομπή με πρόσφυγες δεν χτυπήθηκε από τις δυνάμεις αυτοάμυνας των "Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ"».
«Οι ίδιοι οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν διαρκώς το δρόμο με αεροπλάνα και πυραύλους "Γκραντ". Φαίνεται πως σκότωσαν τώρα περισσότερους αμάχους, όπως κάνουν επί μήνες τώρα», πρόσθεσε ο λεγόμενος αντιπρόεδρος του Ντονέτσκ, Αντρέι Πούργκιν.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και οι μάχες μέσα σε πόλεις, ενώ εμφανέστατη στις μάχες αυτές γίνεται η δράση των φασιστών του «Δεξιού Τομέα», που είτε ως μέρος της λεγόμενης Εθνικής Φρουράς είτε με αυτοτελείς δικούς του σχηματισμούς, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης του Κιέβου, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι έχει καταλάβει ορισμένες μικρές πόλεις στην επαρχία του Ντονέτσκ και ότι περικυκλώνει την πόλη Χορλίφκα, 230 χιλιάδων κατοίκων, ωστόσο η αντίσταση είναι ισχυρή από τις δυνάμεις των ρωσόφωνων.
Στα σύνορα η ρωσική αυτοκινητοπομπή - χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΥΠΕΞ
Το κομβόι των ρωσικών φορτηγών στη μεθόριο με την Ουκρανία
Παράλληλα, το ζήτημα της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, που μεταφέρει η αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα από τη Μόσχα, είναι άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ρωσικής κυβέρνησης και Ουκρανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι όλα τα θέματα που αφορούν την αποστολή αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία έχουν επιλυθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε πρόοδος κατά τις συνομιλίες της τετραμερούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο για εκεχειρία και πολιτική διευθέτηση στις μάχες που μαίνονται στην Ανατολική Ουκρανία.
Τα φορτηγά βρίσκονται μεν στα σύνορα με την Ουκρανία, υποτίθεται ότι από την κυβέρνηση έχει δοθεί άδεια να περνούν κατά τμήματα αφού επιθεωρούνται πρώτα από τους υπαλλήλους του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο κανένας τέτοιος έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η Ρωσία κάνει λόγο για σκόπιμη κωλυσιεργία ενώ ταυτόχρονα είναι γεγονός ότι στην περιοχή διεξάγονται μάχες.
Στις χαρακτηριστικές δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο είπε: «Τελικά, όλα τα θέματα επιλύθηκαν όσον αφορά το ανθρωπιστικό ζήτημα, όσον αφορά τη ρωσική πρωτοβουλία για την αποστολή 280 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια. Υπήρξε συμφωνία σε όλα με την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού».
Ομως, καμιά πρόοδος δεν επιτεύχθηκε για εκεχειρία και πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία κατά την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας. «Εκεί όπου δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε λόγο για θετικά αποτελέσματα, είναι πρωτίστως για την εκεχειρία και την πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Επαναλάβαμε τη θέση μας, σύμφωνα με την οποία κατάπαυση του πυρός πρέπει να υπάρξει χωρίς όρους. Αλλά οι Ουκρανοί συνάδελφοί μας συνεχίζουν δυστυχώς να θέτουν όρους που είναι επίσης αρκετά ασαφείς, όπως αυτόν της διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Δεν έχουμε τίποτε κατά της πρόθεσης του Κιέβου να ασκήσει έναν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων. Ολα όσα εξαρτώνται από εμάς, θα τα πράξουμε», τόνισε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ουκρανία μπορεί από την πλευρά της να συμβάλει κατά τρόπο «πιο αποτελεσματικό».
Τη δική της σημασία έχει και η παρέμβαση του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που σε συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, την Κυριακή, είπε ότι και οι δύο πλευρές, Ουκρανία, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία, «θα πρέπει να εργαστούν προς μία πολιτική λύση και να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών με έναν ισορροπημένο τρόπο και σύντομα».
Απειλές κατά της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ
Αν η Ρωσία αποπειραθεί να στείλει στρατεύματα σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος του NATO, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για δυνάμεις που θα φορούν στολές με διακριτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως έπραξε όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα. Αυτές τις απειλές εκτόξευσε ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, στρατιωτικός διοικητής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η δήλωση αυτή έρχεται δύο μέρες ύστερα από τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, ο οποίος κάλεσε το Σάββατο το NATO και την ΕΕ να δώσουν στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του αλλά και να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική έναντι της σύρραξης στην Ανατολική Ουκρανία.
Απασχολεί και το ζήτημα της Ενέργειας
Την ώρα που συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού της Ουκρανίας, συνεχίζονται κανονικά και τα παζάρια ανάμεσα στη Ρωσία, στην Ουκρανία και την ΕΕ για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν να διεξαγάγουν συνομιλίες για ζητήματα τα οποία αφορούν τις προμήθειες αερίου, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό Κοινοβούλιο, όπου έχουν πλειοψηφία οι δυνάμεις των εθνικιστών και φασιστών, προχώρησε στην έγκριση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που σχετίζονται με το μπλοκάρισμα της μεταφοράς ρωσικής Ενέργειας από το ουκρανικό έδαφος προς την ΕΕ. Η Ρωσία ωστόσο υποστηρίζει ότι μπορεί να βρει εναλλακτικές διαδρομές, που όμως θα στοιχίσουν περισσότερο στις χώρες της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η μισή ποσότητα του φυσικού αερίου που προορίζεται για την ΕΕ περνά από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία.
Επίσης, οι συνομιλίες θα συμπεριλάβουν τις συμφωνίες σύνδεσης και εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία και την αντίστοιχη με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφάλειας στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τηλεφωνικά την Πέμπτη το βράδυ, όπου οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε τρόπους για την ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Οι όροι και οι λεπτομέρειες όσον αφορά τις συνομιλίες αυτές θα καθοριστούν σε «περαιτέρω συζητήσεις διά μέσου των κατάλληλων διπλωματικών διαύλων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Προγραμματίζεται επίσκεψη της Μέρκελ στο Κίεβο
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, έλαβε πρόσκληση να ταξιδέψει το Σάββατο στο Κίεβο για πολιτικές συνομιλίες με θέμα την κρίση στην Ουκρανία και εξετάζει το αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση αυτή, δήλωσε χτες μια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η πρόσκληση προέρχεται από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και το γραφείο της Μέρκελ εξετάζει αν μπορεί να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα επίσκεψης, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.