Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ Σε πορεία αναμόρφωσης με παζάρια και συμφωνία στη στόχευση

 

Με συνεχή διαβούλια, συμφωνίες και διαφωνίες, που ωστόσο δεν αμφισβητούν το στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς τους για διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων αστικής διακυβέρνησης και στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ αστικών πολιτικών δυνάμεων στην πορεία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Την Πέμπτη συναντήθηκαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ ως συνέχεια των επιστολών που αντάλλαξαν οι Τσίπρας - Κουβέλης. Διαφώνησαν μεν στην προοπτική της κεντροαριστεράς, καθώς αυτή αντιστρατεύεται τους άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ (εκτιμά ότι έχει περιθώρια να αποσπάσει κι άλλες δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ), συμφώνησαν ωστόσο σε όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της σημερινής κατάστασης.

Στις κατοπινές δηλώσεις τους ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας στάθηκε στα σημεία που διαφωνούν. Επισήμανε ότι «για μας το βασικό ζήτημα, το κυρίαρχο ζήτημα είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και να προχωρήσουμε με δημοκρατικό δρόμο, και αυτό το πράγμα σημαίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με όλους τους τρόπους προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία». Από αυτήν τη σκοπιά η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε καθαρό ότι κινήσεις όπως για τις παραλίες και τα δάση εντάσσονται στο σχεδιασμό «να συγκροτηθεί ένας μεγάλος κοινωνικο-πολιτικός συνασπισμός, ο οποίος θα δοκιμαστεί και θα παράσχει εγγυήσεις για την κυβερνητική, πλέον, πορεία, πάνω στα συγκεκριμένα μέτωπα, όπως οι αιγιαλοί, τα δάση, το Ασφαλιστικό, οι περικοπές συντάξεων και τα ζητήματα Δημοκρατίας». Ουσιαστικά, ξεκαθάρισαν στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ ότι μπορούν να τους δεχτούν ως μια δύναμη που θα στηρίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο γραμματέας της ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι «έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση» και ότι «υπήρξαν σημεία στα οποία υπήρξε συμφωνία και άλλα που χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργασία». Εκανε καθαρό ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ για «την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», όπως συζητά και με το ΠΑΣΟΚ «για την Κεντροαριστερά».

Αλλωστε μία μόλις βδομάδα νωρίτερα έγινε συνάντηση αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Φ. Κουβέλης για «έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Σημειωτέον, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη σύσταση ενός φορέα που, κατακτώντας την τρίτη θέση στις εκλογές, θα μπορεί να λάβει εντολή «διερευνητικής εντολής», ώστε να αναζητήσει κομπρεμί ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κομμάτια της ΔΗΜΑΡ συμφωνούν σ' αυτό, παίρνοντας αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλα στελέχη της αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση, ο Π. Ρήγας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι «ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ». Ο δε Θεοχαρόπουλος αναγνώριζε ότι «υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία στην πρώτη αυτή συνάντηση και άλλα που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία».

Εξάλλου, προχτές Παρασκευή, συναντήθηκαν αντιπροσωπείες της ΔΗΜΑΡ και της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» (το κόμμα Λοβέρδου που συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ). «Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απαραίτητος, θα πρέπει να συνεχισθεί και να στηρίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές και προτεραιότητες», τονίστηκε σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Επιδιώκοντας παρέμβαση στις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, την Τετάρτη, έβαλε πρόταγμα «τη Δημοκρατική Παράταξη. Τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη; Τη Δημοκρατική Προοδευτική Σοσιαλιστική Παράταξη; Την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία; Την Κεντροαριστερά; Τα ονόματα είναι πολλά. Η ουσία είναι μία: Πως πρόκειται για την Παράταξη που κατέχει την κεντρική θέση στο πολιτικό φάσμα». Καλωσόρισε το διάλογο ανασύνθεσης της εγχώριας κεντροαριστεράς με τη ΔΗΜΑΡ και τοποθέτησε το ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» στα τέλη Οκτώβρη.