Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ενδείξεις επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας

 

Ανησυχία για τον αντίκτυπο του ρωσικού εμπάργκο στις καπιταλιστικές οικονομίες των κρατών - μελών της ΕΕ, που αγκομαχούν ούτως ή άλλως μην έχοντας ξεπεράσει την κρίση, επικρατεί και ενισχύεται από τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», κάθετη πτώση 68% κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW, καθώς βρέθηκε σε χαμηλά περίπου 18 μηνών τον Αύγουστο, οπότε και έπεσε στις 8,6 μονάδες από 27,1 τον Ιούλη (μακροχρόνιος μέσος όρος οι 24,6 μονάδες), παρά τις προβλέψεις για υποχώρησή του στις 18,2 μονάδες. Ταυτόχρονα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 44,3 μονάδες τον Αύγουστο, από 61,8 τον Ιούλη.

Η κατακόρυφη πτώση του ZEW (δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών) είναι η όγδοη κατά σειρά φέτος και η ισχυρότερη από τον Ιούνη του 2012.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό οφείλεται στις γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και τις εκατέρωθεν κυρώσεις. Το ρωσικό εμπάργκο σε προϊόντα από κράτη - μέλη της ΕΕ φέρεται να έπληξε τις γερμανικές εξαγωγές, εξάλλου η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην ΕΕ, και εκτιμάται ότι θα παγώσει την ασθενική ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών τους.

Και τα στοιχεία όμως για τη βιομηχανική παραγωγή και τις παραγγελίες υποδηλώνουν κάμψη της επενδυτικής δραστηριότητας των γερμανικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το Γενάρη ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ήταν στο 4,1 σε σχέση με το Γενάρη του 2013, το Φλεβάρη έπεσε στο 3,4, το Μάρτη στο 1,7, τον Απρίλη στο 1,3, το Μάη στο 1,4 και τον Ιούνη στο -0,4! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ευρωζώνη η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιούνη 2013, έναντι ρυθμών οριακής ανάκαμψης που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες του 2014 (Γενάρης 1,8%, Φλεβάρης 1,9%, Μάρτης 0,3%, Απρίλης 1,8%, Μάης 0,6%). Στη Γαλλία εμφανίζεται στασιμότητα και στην Ιταλία ανάκαμψη 0,4% τον Ιούνη, ενώ ρυθμός βύθισης 6,9% καταγράφηκε στην Ελλάδα. Κόπωση της παραγωγής, με ρυθμό ενίσχυσης 0,7%, εμφανίζει η συνολική βιομηχανική παραγωγή στα 28 κράτη της ΕΕ.

Αλλοι αναλυτές ερμηνεύουν τα στοιχεία αυτά σαν ενδείξεις που μαρτυρούν εξασθένηση της ανάπτυξης το 2014 και στη Γερμανία.

Σήμερα, αναμένεται και η πρώτη επίσημη εκτίμηση για μηδενική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έπειτα από μια αύξηση της τάξης του 0,8% το πρώτο τρίμηνο. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ήταν το πρώτο τρίμηνο 0,2% και εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει σε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έκανε λόγο για ενδεχόμενη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, επικαλούμενο την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή η οποία φρενάρει την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών εν μέσω μιας «πολύ διστακτικής» ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ. Στη μηνιαία του έκθεση για τον Αύγουστο αναφέρει ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει πλήξει το επενδυτικό κλίμα και έχει μειώσει τις παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά καθώς και την παραγωγή αλλά και τις πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο.

«Η αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή ζυγίζει βαρύτερα από τις άμεσες συνέπειες των κυρώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στη γερμανική οικονομία, που χαρακτηρίζεται «ατμομηχανή» της ΕΕ, ανησυχεί για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε καπιταλιστικές οικονομίες που επλήγησαν βαριά από την κρίση. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα, σε μία απ' τις πολλές συνεντεύξεις που παραχώρησε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο. Στην ερώτηση αν διατρέχει κίνδυνο η οικονομία της Ελλάδας απάντησε: «Κοιτάξτε, μακροοικονομικά όσον αφορά την ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις του εμπάργκο, της απαγόρευσης εν πάση περιπτώσει της εισαγωγής φρούτων και άλλων προϊόντων, έχει πολύ μικρή σημασία (...) Αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα διότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία είναι πολλαπλάσιες. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι και στην Ευρώπη. Και αν η Ευρώπη, αν η Γερμανία αύριο δεν έχει ανάπτυξη λόγω της κρίσης, τις συνέπειες θα τις υποστούμε και εμείς (...) Ο κ. Ντράγκι, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε αυτό τον κίνδυνο και βεβαίως όλοι νομίζω οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν στο μυαλό τους αυτό τον κίνδυνο».