Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Πλειοδοσία σε ψίχουλα για την ακραία φτώχεια

 

...και προσαρμογή στα παζάρια για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων

Κάθε μέρα που περνά από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνεται όλο και πιο πολύ ότι το μόνο που επιφυλάσσουν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για το λαό είναι ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, τα οποία θα εξανεμίζονται στη στιγμή στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που δεσμεύεται να υπηρετεί.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονται τα δεδομένα που αυτό το πλαίσιο δημιουργεί και πλειοδοτούν σε ψίχουλα για τους εξαθλιωμένους, στήνοντας ένα άθλιο παιχνίδι πολιτικής κερδοσκοπίας. Χτες, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε τροπολογία για την παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος έως 1.200 kWh/τετράμηνο στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που ήδη προμηθεύονται ρεύμα με έκπτωση απ' τη ΔΕΗ.

Πρόκειται για οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα, μακροχρόνια ανέργους, ΑμΕΑ κ.ά. Κι από αυτές ακόμα τις οικογένειες, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο σημείο... να «κόψει» περίπου τις μισές από τις εξαγγελίες του! Οι δικαιούχοι ΚΟΤ σήμερα είναι περίπου 570.000 νοικοκυριά, ωστόσο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη ξεκαθάριζε με σαφήνεια ότι η παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος αφορά «300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας»... Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ότι τα ψίχουλα που τάζει η Κουμουνδούρου αφορούν μόνο τους φτωχότερους των φτωχών, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε κοστολόγηση των εξαγγελιών του συμπεριλαμβάνοντας δηλώσεις διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να περιορίζεται στα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη!

Δεκτή και η επιμήκυνση;

Στο μεταξύ, όλο και πιο καθαρά διαγράφεται η αποδοχή απ' την Κουμουνδούρου της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, ως λύσης για τη «βιωσιμότητά» του. Παρά τη διακηρυγμένη θέση για «κούρεμα» μεγάλου μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης», χτες ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, άφησε να εννοηθεί ότι όποια λύση είναι καλοδεχούμενη στο βαθμό που συνδέεται με αλλαγή μείγματος διαχείρισης, ώστε να επιτραπεί οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Υπέρ της επιμήκυνσης - «λύση» που προκρίνει και η κυβέρνηση - είχε ταχθεί καταρχήν ο Γ. Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι επιμήκυνση 100 ετών ισοδυναμεί με «κούρεμα» 50%. Βεβαίως, άπαντες κρύβουν απ' το λαό ότι όποιο σχέδιο κι αν εφαρμοστεί τελικά, το δυσβάσταχτο χρέος θα συνεχίσει να βαραίνει τις δικές του πλάτες, ενώ ταυτόχρονα θα δέχεται απανωτά αντιλαϊκά μέτρα που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο Ν. Παππάς, μιλώντας στον «Real fm», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η λύση είναι γενναίο "κούρεμα" σαφέστατα, μόνο μία τέτοιου τύπου λύση νομίζω ότι μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη. Σε κάθε περίπτωση (...) μετά από 4 χρόνια μνημονίου (...) το ζήτημα δεν είναι εάν και πώς θα κουρευτεί ένα χρέος». «Θα πρέπει», ανέφερε, «μία λύση να βρεθεί».

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ως εναλλακτική και τη λύση της επιμήκυνσης, απάντησε: «Μία λύση επιμήκυνσης και μείωσης του επιτοκίου, ακόμα και αν ελαφρύνει την υποχρέωση την ετήσια για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν θα είναι λύση μακροπρόθεσμη και μόνιμη. Δεν θα είναι. Μία λύση στα πρότυπα του συνεδρίου του Λονδίνου το 1953, θα είναι (...) Από κει και πέρα η ελάφρυνση των ετήσιων υποχρεώσεων μπορεί να δώσει χώρο για άσκηση πολιτικής».

Και πρόσθεσε: «Αλλά θα ήθελα πραγματικά και με δεδομένο σε ποια οικονομική καμπή βρισκόμαστε να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε τον πολιτικό μας διάλογο εμείς και η ΝΔ και να πούμε ξεκάθαρα ότι το δίλημμα δεν είναι η λογιστική αποτύπωση του χρέους και το αν και κατά πόσο θα "κουρευτεί". Θα "κουρευτεί" το χρέος, αυτό νομίζω ότι πρέπει να το θεωρούμε ληγμένο. 'Η θα βρεθεί μία λύση η οποία θα το θάβει, να το πηγαίνει σε πολύ μεγάλο μήκος χρόνου. Το δίλημμα είναι αν θα πάμε με το ευαγγέλιο του μνημονίου (...) ή θα πάμε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας».