Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Κοινά τα ευχολόγια Βατικανό - ΣΥΡΙΖΑ για φτιασίδωμα του σάπιου συστήματος

 

Με ένα κράμα εντυπωσιοθηρίας έντυσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί πρωθυπουργικό προφίλ και να εμφανισθεί σαν συνομιλητής για ένα διαφορετικό μείγμα ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Κατά την επίσκεψη στο Βατικανό και στη συνάντηση με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως πρέπει «να οικοδομηθεί μία συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας. Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη για το συνάνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη».  

Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να χτίσει το πρωθυπουργικό προφίλ του Αλ. Τσίπρα, παριστάνει ότι «αγνοεί» το γεγονός ότι το Βατικανό έχει παίξει ρόλο σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, βαρύνεται με βρωμερά σκάνδαλα κ.ά., είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Εκκλησία (ορθόδοξη και ρωμαιοκαθολική) μοιράζονται πράγματι τα κοινά ευχολόγια για φτιασίδωμα του καπιταλισμού, για μεγαλύτερα κέρδη του κεφαλαίου που τάχα θα ρίχνουν περισσότερα ψίχουλα στους εργαζόμενους, αλλά και για την ελεημοσύνη μέσω της οποίας τόσο η Εκκλησία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αντιμετωπίσουν ένα μόνο μέρος της πιο ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης (καθώς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποβλέπει ούτε στην εξαφάνιση της φτώχειας, ούτε στο τσάκισμα των αιτιών της).

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του μείγματος διαχείρισης για τη σωτηρία του κεφαλαίου, λέγοντας ότι στην Ελλάδα «όλα όσα έγιναν, έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες» και πως «ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω». Ωστόσο, ούτε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του δεν απειλεί τις τράπεζες και τα κέρδη τους, όπως έγινε αντιληπτό και από την ομιλία του στη ΔΕΘ, πόσο μάλλον τους «υγιείς» τραπεζίτες και βιομηχάνους, τους οποίους δεν κρύβει ότι στηρίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο Πάπας όσο και ο Αλ. Τσίπρας έκαναν λόγο για «κρίση αξιών». Ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση, υποστήριξε ότι υπάρχει «ανάγκη η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους», δηλαδή τις αξίες του καπιταλισμού που ούτε το Βατικανό, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν.