Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Αγροτικά…

Μαζική σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην Αρτα

Με μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων έγινε την Τετάρτη η σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ), στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με κύριο ζήτημα τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο και την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ, Βαγγέλης Μπέτσας, σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη «να συγκροτηθούν δυναμικοί Αγροτικοί Σύλλογοι, ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο ο αγώνας διεκδίκησης της απορρόφησης της παραγωγής και του εισοδήματος επιβίωσης».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΝΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο στην απορρόφηση της παραγωγής των ακτινιδίων και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα απορρόφησης της παραγωγής, καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, Γιάννης Γάλλιος. Στο τέλος της σύσκεψης συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα.

Το πρόγραμμα δράσης που κατέληξαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι το εξής: Αντιπροσωπεία τους θα συμμετάσχει αύριο στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τη ΔΕΘ. Συμμετοχή στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Αρτας, τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη. Διαμαρτυρία την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη στην Εφορία Αρτας, στις 11 το πρωί ενάντια στο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια. Παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αρτας και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ

Στηρίζουν τους εξαγωγείς, όχι τους ροδακινοπαραγωγούς

Χαρακτηριστική η χτεσινή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά «μαγική» σε ό,τι αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς

Στην τύχη τους αφήνουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση τους ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι, σαν μην έφταναν το χαλάζι και η ασυδοσία των εμπόρων, χτυπήθηκαν και από το ρωσικό εμπάργκο. Αυτό κατέδειξε η συζήτηση, χτες, στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών.

Η συζήτηση έγινε μια μέρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας - Αλιείας των κρατών - μελών της ΕΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για την αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ των κονδυλίων που κατευθύνονται σε «προωθητικές ενέργειες» για τα προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Τις κυβερνητικές προθέσεις αποτύπωσε πλήρως χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, έστειλε μήνυμα στους ροδακινοπαραγωγούς πως άλλα μέτρα, πέρα από τα ψίχουλα που είδαν από την ΕΕ, δεν έχει. Αντίθετα, οι μεγαλοεξαγωγείς, που παίρνουν κοψοχρονιά τη σοδειά και επιπλέον αφήνουν τους παραγωγούς απλήρωτους, έχουν να λαμβάνουν κι άλλα από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση όχι μόνο οξύνει τις συνέπειες για τη μικρομεσαία αγροτιά, αρνούμενη να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, που έφεραν και το ρωσικό εμπάργκο, αλλά προσπαθεί και να εξωραΐσει το ρόλο της ΕΕ απέναντι στη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Μάλιστα, απαιτεί από τους ροδακινοπαραγωγούς να της αποδώσουν και τα εύσημα για τις πρωτοβουλίες που πήρε η ίδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τάχα για να σώσει τη σοδειά τους!

Ο Π. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι με ενέργειες της κυβέρνησης, επειδή ακριβώς έχει αξιοποιήσει το πλαίσιο στήριξης της ΕΕ, «αυτή τη στιγμή η αγορά έχει ομαλοποιηθεί σχεδόν πλήρως σε ό,τι αφορά το ροδάκινο. Δηλαδή, ό,τι ποσότητες υπάρχουν αδιάθετες, διατίθενται σε τιμές ιδιαίτερα ικανοποιητικές αυτή τη στιγμή που γίνεται η συζήτησή μας στη Βουλή»!

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Οι τιμές παραγωγού από εμπόρους - εξαγωγείς ήταν και παραμένουν εξευτελιστικές. Χαρακτηριστικά, στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών (δηλαδή πριν το εμπάργκο), από τις περσινές τιμές των 0,70 - 0,80 ευρώ/κιλό, φέτος υπήρξε ελεύθερη πτώση στα 0,25 - 0,40 ευρώ/κιλό.

Στα ροδάκινα - νεκταρίνια οι μετριοπαθείς υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος παραγωγής σε πάνω από 0,20 ευρώ/κιλό, τη στιγμή που οι εμπορικές τιμές στο μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού δεν ξεπέρασαν τα 0,15 - 0,18 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για φρούτα, που με το άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού - καταναλωτή οκτώ και πλέον φορές επάνω, έφταναν στον εργαζόμενο καταναλωτή της εσωτερικής αγοράς με 1,5 - 2 ευρώ/κιλό.

Διεκδικεί και τα εύσημα!

Στη συνέχεια, ο Π. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης, λέγοντας: «Η κρίση στο ροδάκινο υπήρξε πριν το εμπάργκο. Η συμπαράσταση της πολιτείας στους παραγωγούς θα είναι πλήρης (...) Πρώτον, αξιοποιούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο συμβάλαμε να δημιουργηθεί πρώτοι εμείς και καλύτεροι (...) Εμείς πρωτοβάλαμε το ζήτημα, κάναμε συνεργασία με την Ιταλία και την Ισπανία που είχαν ανάλογο πρόβλημα και πετύχαμε αποτελέσματα.

Δεύτερον, μέχρι και σήμερα που μιλάμε, αγωνιζόμαστε να διευρύνουμε αυτό το πλαίσιο και έχουμε αποτελέσματα. Τι υπάρχει σήμερα στο ροδάκινο; Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που είναι ξεχωριστό από τα άλλα προϊόντα, για τα οποία υπάρχει πλαίσιο από το εμπάργκο και μετά, από 18 Αυγούστου - για το ροδάκινο υπάρχει μια βδομάδα πριν πλαίσιο και είναι και ελληνική επιτυχία αυτό - που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.

Ζητήσαμε να συμπεριληφθεί στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέτρο προώθησης των εξαγωγών. Πετύχαμε ένα μηδαμινό ποσό 3 εκατ. και διαμαρτυρηθήκαμε γι' αυτό. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσθετο μέτρο προώθησης εξαγωγών σε εναλλακτικές αγορές, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ».

Και εδώ, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κρύβει την αλήθεια. Μόνη έγνοια της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η κάλυψη εμπόρων - εξαγωγέων για τις ζημιές στα κέρδη τους, αν και έχουν ακόμη απλήρωτη την περισσότερη φετινή φρουτοπαραγωγή. Γι' αυτό φρόντισαν στην πρώτη δέσμη από το Ταμείο Κρίσεων των 420 εκατ. ευρώ, να καλύψουν με 125 εκατ. ευρώ τους μεγάλους προμηθευτές της ρωσικής αγοράς, δηλαδή τα μεγάλα τραστ από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, κ.λπ.

Επίσης, παρά την τεράστια καταστροφή, η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει συνολικά 30 εκατ. ευρώ για Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα ως αποζημίωση για τα προϊόντα που έπληξε το εμπάργκο, όταν μόνο στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, η ζημιά αφορά σε 60.000 τόνους, με αξία πάνω από 40 εκατ. ευρώ! Αντί αυτών, στον επιμερισμό της η ενίσχυση ζήτημα είναι αν θα φτάσει τα 2,5 - 3 εκατ. ευρώ για την ελληνική παραγωγή.

Αντιλαμβάνεται κανείς μετά απ' όλα αυτά ότι από τον επιμερισμό του ποσού των επιπλέον 30 εκατ. ευρώ που υπόσχονται η Κομισιόν και ο Π. Κουκουλόπουλος για «προωθητικές ενέργειες», εκτός του ότι αφορούν κατά κύριο λόγο μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, που αναζητούν άλλους δρόμους για να βγάλουν την παραγωγή στο εξωτερικό, στην Ελλάδα αναλογεί ξανά ένα μικρό μέρος, αναντίστοιχο της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί.

Να βγουν συμπεράσματα

Καταλήγοντας, ο Π. Κουκουλόπουλος είπε: «Από την πλευρά μας, με τη δωρεάν διανομή περίπου 1.000 τόνων ροδάκινων και με τη χυμοποίηση περίπου 2.000 τόνων που θα διατεθούν στη συνέχεια δωρεάν στα σχολεία και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχουμε αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στον πυρήνα του νοήματός του, που είναι η ομαλοποίηση της αγοράς. Δεν έχει πάει ούτε ένας τόνος ροδάκινου στη χωματερή! Ετσι, από την άποψή μας είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι».

Οι ποσότητες που αναφέρει ο υπουργός είναι σταγόνα στον ωκεανό της παραγωγής που κινδυνεύει να μείνει αδιάθετη, αλλά και των πραγματικών αναγκών που έχουν εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες για φρούτα, χυμό και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με το ροδάκινο και δεν μπορούν να τα αποκτήσουν σε επαρκείς ποσότητες. Πολύ μεγαλύτερες είναι και οι ανάγκες στο στρατό ή στα νοσοκομεία, όπου οι παραγωγοί ζητούσαν να απορροφηθεί η σοδειά τους, με αποζημίωση πάνω από το κόστος.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης απαντώντας στα όσα ανέφερε ο υπουργός σημείωσε: «Μιλήσατε για ομαλοποίηση της αγοράς του ροδάκινου. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τα δικά μας μηνύματα, που δεν προέρχονται από αρθρογραφία, είναι διαφορετικά. Την Τρίτη το απόγευμα η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας έκανε περιοδεία στα χωριά της Πέλλας και της Ημαθίας με τη βουλευτή του Κόμματός μας της Β΄ Θεσσαλονίκης κα Γερασιμίδου. Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Πώς, λοιπόν, μιλάτε για ομαλοποίηση της αγοράς, κύριε υπουργέ;».

«Το ζήτημα, λοιπόν, και το ζητούμενο είναι ο ελληνικός λαός να βγάλει συμπεράσματα από την ένταξή μας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που δεσμεύουν την παραγωγή και με την εμπλοκή τους και την εμπλοκή της χώρας σε διενέξεις Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΗΠΑ και Ρωσίας. Με αυτήν την ευρωκοινοτική πολιτική, λοιπόν, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», κατέληξε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.