Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕΡΒΙΑ Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μαύρες μέρες περιμένουν τους Σέρβους εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα μετά την ανακοίνωση μείωσης σε μισθούς άνω των 25.000 δηναρίων (210 ευρώ!) και συντάξεις από το Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα θα κυμανθούν από 10% ως 10,5% και οι μειώσεις στις «υψηλότερες» συντάξεις στο 15% και στις συντάξεις πείνας στο 3%, επηρεάζοντας πάνω από το 40% των απομάχων της δουλειάς. Ολα αυτά στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιείται και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες.

«Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους φτωχότερους» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Σέρβος πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάστηκε να χαρίσει στα μονοπώλια και στο ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο 502 κρατικές εταιρείες, εκ των οποίων οι 161 βρίσκονται ήδη σε καθεστώς «αναδιάρθρωσης».

Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς, επικαλούμενος μάλιστα την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξε ότι έχει ήδη λάβει «πολλές επιστολές (εκδήλωσης) ενδιαφέροντος» και το 60% αυτών, όπως σημείωσε, «είναι αξιόπιστες».

Δηλώσεις για την επικείμενη επίσκεψη Πούτιν

Στο μεταξύ, χτες, μετά την αρνητική αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στο Βελιγράδι, Μάικλ Κίρμπι, με αφορμή την πρόσκληση της σερβικής κυβέρνησης προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να συμμετάσχει στους επετειακούς εορτασμούς της 20ης Οκτώβρη για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τον Κόκκινο Στρατό, ο Σέρβος πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας τον Κίρμπι «μορφωμένο, σοβαρό και καλό φίλο της Σερβίας».

Ο Βούτσιτς σημείωσε ότι η Σερβία δε θα αλλάξει στάση όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να διακινδυνεύσει τις ζωές των ανθρώπων στη Σερβία ή να απαγορεύσει στους αγρότες να εξάγουν προϊόντα στη Ρωσία λόγω πολιτικών αποφάσεων.

Προχτές, ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Μάικλ Κίρμπι, απόρησε, μιλώντας στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, για την πρόσκληση της σερβικής κυβέρνησης προς τον Πούτιν και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν προσκληθεί και αξιωματούχοι άλλων χωρών των οποίων οι στρατοί αποτελούσαν τμήμα του Κόκκινου Στρατού όπως η Ουκρανία. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έκανε νεότερες δηλώσεις, λέγοντας ότι η Σερβία έχει δικαίωμα να καλεί όποιον θέλει και όποτε θέλει, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου και ότι με τις δηλώσεις του στην «Βέτσερνιε Νόβοστι» ήθελε τάχα να εστιάσει στο ιστορικό πλαίσιο της Ημέρας Απελευθέρωσης του Βελιγραδίου.

Ερευνα περί του «Στρατού του Σαντζάκ»

Η σερβική εισαγγελία για εγκλήματα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας παρήγγειλε στην αστυνομία τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών, με αφορμή την εμφάνιση σελίδας στο Facebook, μέσω της οποίας απευθύνεται κάλεσμα για συγκρότηση «Στρατού του Σαντζάκ».

Μέσω της ιστοσελίδας, με τίτλο «Απελευθερωτικός Στρατός του Σαντζάκ», απευθύνεται έκκληση προς τους νέους Μουσουλμάνους της περιοχής της νοτιοδυτικής Σερβίας «να προετοιμαστούν για δημιουργία Στρατού του Σαντζάκ».

Ο εισαγγελέας για τα εγκλήματα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, Μπράνκο Σταμένκοβιτς, είπε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92 ότι άνοιξε ήδη φάκελος προανάκρισης, ότι η σερβική αστυνομία συλλέγει πληροφορίες και ότι όταν συγκεντρωθούν τα στοιχεία, θα γίνουν ανακοινώσεις.