Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

 

Υπέρ της «απόσυρσης» ή «παγώματος» του χρέους αντί για «κούρεμα», αρκεί να βρεθεί χρήμα για το κεφάλαιο

Με έκδηλη την αγωνία να βρεθούν διαχειριστικές λύσεις που θα απαντούν στην ανάγκη του κεφαλαίου να στηριχθεί η ανάκαμψη κερδών του, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται πλέον επιλογές που προ ολίγου καιρού κατήγγελλε σαν αδιέξοδες σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους.

Ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στη «Real News», στη βάση της παραδοχής ότι το χρέος αποτελεί «εμπόδιο στην ανάκαμψη», υποστηρίζει ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών», εξηγώντας πως «αντί για "κούρεμα" μπορεί να υπάρξει "απόσυρση" του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί "παγωμένο" στα πλαίσια της ΕΚΤ».

Προσθέτει ότι η πρόταση αυτή χαίρει αποδοχής και «είναι μια από τις πολλές», ξεκαθαρίζει όμως ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας απαιτεί ριζικά μέτρα, όπως διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου και «ειδική αναπτυξιακή χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί για επενδύσεις». Τι απ' όλα προτείνει; Τα «ρίχνει» όλα για να επιλέξει αυτό που θα τον βολέψει, γιατί ξέρει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν οι Ευρωπαίοι δανειστές κάποιο «κούρεμα».

Με το κεφάλαιο για πιο συμφέρον μείγμα...

Ο Γ. Δραγασάκης δεν παραλείπει να «καρφώσει» την κυβέρνηση στην αστική τάξη ότι «δεν διαθέτει ένα συνεκτικό και αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο από την βαθιά κρίση» και ότι καθίσταται «αναξιόπιστη και αδύναμη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», άρα μη ικανή να εκπροσωπήσει επαρκώς τα συμφέροντά της στα διεθνή φόρα.

Διευκρινίζει ακόμα πως η αντιπαλότητα με την Μέρκελ δεν είναι «προσωπική» αλλά εντάσσεται στη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης που μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου στη χώρα και συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει «σημαντικές» τις διαφοροποιήσεις Ντράγκι και «ενδιαφέρουσες» τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ. Προσθέτει ωστόσο ότι δεν είναι τόσο γενναίες όσο θα τις ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού «δεν περιέχουν το στοιχείο της ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, δεν συνδυάζονται με μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος του συσσωρευμένου χρέους και δεν εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που να δίνει δημοσιονομική και αναπτυξιακή ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ν. Βούτσης (ρ/σ «Αθήνα 9,84»), επιχαίροντας ότι το κλίμα στην ΕΕ αλλάζει σε ό,τι αφορά αποφάσεις στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Επιβεβαιώνοντας ότι ο καβγάς τους γίνεται για το πάπλωμα και στην πλάτη των λαών που στενάζουν με όποιο μείγμα, είπε: «Το κλίμα στην Ευρώπη, λόγω των αδιεξόδων των πολιτικών που προήλθαν και από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικονομικής αρχιτεκτονικής, σιγά - σιγά αλλάζει. Με τα δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Γιούνκερ, με τα άλλα δισ. που υποσχέθηκε ο Ντράγκι για τις τράπεζες και που "τσίμπησαν" τα πρώτα 5 δισ. Με τη συζήτηση περί ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Ολα αυτά δεν υπήρχαν προ ενός ή δύο ετών. Με αυτή την έννοια, βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο στάδιο από πλευράς γενικών συνθηκών (...) Αυτές οι απόψεις, πριν από ένα ή δύο χρόνια, ήταν σχεδόν παράνομες... Τώρα είναι αυτά που συζητά όλος ο κόσμος. Υπάρχει, δηλαδή, ακροατήριο και αυτό μας έχει κάνει πιο αισιόδοξους».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα δηλώνει ότι αν και δεσμευτικές εντούτοις «δεν είναι θέσφατο» και επιτίθεται στο ΚΚΕ επειδή τις χαρακτηρίζει «ψίχουλα» για την ακραία και μόνο φτώχεια, κι αυτά υπό την αίρεση του συνολικού αντιλαϊκού πλαισίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υποκλίνεται.

Αλλωστε, το επιβεβαιώνει αυτό ο Γ. Δραγασάκης όταν παραδέχεται: «...Ομως, ακόμη και αυτά τα "ψίχουλα", για να κερδηθούν, θα χρειαστούν σκληροί αγώνες και ευρεία λαϊκή συμπαράταξη για να καμφθούν οι ορατές και συγκαλυμμένες αντιδράσεις»... Πάλη για ψίχουλα σε ένα «αρπαχτικό», όπως λέει, καπιταλισμό, που ωθεί στην απραγματοποίητη διέξοδο: «Πάλη για έναν καλό καπιταλισμό». Κάλεσμα υποταγής του λαού στο σύστημα...

Ο Γ. Δραγασάκης προσάπτει στο ΚΚΕ ότι «δεν διαθέτει μια ικανοποιητική ανάλυση της κρίσης και των αντιθέσεων της εποχής μας. Κατανοεί την κρίση ως "κυκλική" και όχι δομική, υποτιμώντας την καταστροφική δυναμική και την αρπακτικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού...». Βολική τοποθέτηση ενός απ' τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά - πυκνά επικαλούνται τον μαρξισμό, για να στηρίξει την πολιτική ενίσχυσης του καπιταλισμού και των επιχειρηματικών ομίλων.