Ξεκινά σήμερα και επισήμως ο νέος κύκλος παζαριών στην Αθήνα
Με «κόκκινη γραμμή» την προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου ξεκινά και επίσημα σήμερα ο κύκλος των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) που βρίσκονται στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η γκάμα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα ξετυλιχτούν στην επόμενη περίοδο, προκειμένου να εμπεδωθούν και ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών και του παραγόμενου ΑΕΠ, ενώ στη συζήτηση βρίσκεται και το μείγμα της πολιτικής σε ό,τι αφορά τους φόρους και τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια που θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτώβρη. Αγνωστη για την ώρα παραμένει η βασική παράμετρος των εξελίξεων, συγκεκριμένα το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα δοθεί στα ετήσια τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τα άλλα μεγέθη του προϋπολογισμού (φορολογικά έσοδα - δαπάνες, «πρωτογενή πλεονάσματα»).
Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι στην «πρώτη γραμμή», με τη συζήτηση να περιστρέφεται σε ζητήματα όπως η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και μάλιστα σε συνδυασμό με τις οφειλές των επιχειρηματιών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει επίσης το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και νέα αντεργατικά μέτρα, όπως το νέο μισθολόγιο και η «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που οδηγούν σε παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκαν οι ενδοκυβερνητικές διεργασίες και συσκέψεις με τις συναντήσεις των εμπλεκόμενων υπουργών (Ανάπτυξης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Δικαιοσύνης) με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος συναντήθηκε χτες το βράδυ και με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.
Τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια
Για «έκτακτο σχέδιο» με χρονικό ορίζοντα 2 ετών κάνουν λόγο οι κυβερνητικοί παράγοντες, σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, παράλληλα και σε συνδυασμό με τις οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα, αναμένονται τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στην οικονομία.
Στο επίκεντρο μπαίνουν τα δάνεια και οι άλλες οφειλές για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια της «βιωσιμότητας» και για τις οποίες θα προβλέπεται «κατά περίπτωση» αντιμετώπιση. Είναι φανερό το γεγονός ότι η «αντιμετώπιση» του ζητήματος συνδυάζεται με τις γενικότερες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, δηλαδή τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Πρόκειται για σχέδιο γιγαντιαίας συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και για ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, σε αντιστοίχιση με αυτή του τραπεζικού τομέα που προηγήθηκε.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, εξετάζονται και ρυθμίσεις διευκόλυνσης για ακόμη 100 χιλιάδες «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες. Για τις εν λόγω «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», οι τράπεζες ήδη προχωρούν σε ρυθμίσεις με στόχο την ανάκτηση των οφειλών.
Οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι, από την πλευρά τους, θα έχουν και όφελος από τις φορολογικές εκπτώσεις που θα κερδίσουν στο μέλλον μέσω της ρύθμισης για τον «αναβαλλόμενο φόρο» που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Επιπλέον, με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις επιτυγχάνουν τη μείωση των λογιστικών προβλέψεων που ήδη εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους ως «επισφαλείς απαιτήσεις» και οι οποίες υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 22 δισ. ευρώ.
Η κυβερνητική ρύθμιση θα περιλαμβάνει και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και, όπως σχολιάζουν παράγοντες από το υπουργείο Ανάπτυξης, «από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει αυτό θα είναι καθαρό κέρδος για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».