Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ Αναμονή για την έναρξη διαπραγματεύσεων

 

Διαδηλωτές που ζητούν «περισσότερη δημοκρατία» διαπληκτίστηκαν με διαδηλωτές υπέρ της κεντρικής κυβέρνησης

ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ-ΠΕΚΙΝΟ.--

Πολύς κόσμος παρέμενε και χτες σε δρόμους τους Χονγκ - Κονγκ, μία μέρα μετά την προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση ότι η τοπική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει καθαρό αν είχαν ξεκινήσει επαφές ή ποιο (θα) είναι το ακριβές περιεχόμενό τους.

Πάντως, χτες, προκλήθηκε ένταση όταν άλλες ομάδες κατοίκων προσπάθησαν να απομακρύνουν φράκτες που έστηναν από το περασμένο Σαββατοκύριακο μέλη «κινημάτων», όπως το «Καταλάβετε τη Σέντραλ» (σ.σ. το κέντρο της πόλης που αποτελεί κρίσιμο χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό κέντρο). Τοπικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους «διαδηλωτές υπέρ του Πεκίνου», που φέρονται να έσκισαν σκηνές και πανό, πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των «διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας». Το BBC μετέδωσε ότι οι τελευταίοι δήλωσαν ότι τελικά δε θα πήγαιναν στις διαπραγματεύσεις αν δε σταματούσαν οι «οργανωμένες επιθέσεις» εναντίον τους.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις, η αντιπαράθεση στο Χονγκ - Κονγκ δε θα σταματήσει, αφού αφορά και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπου το ίδιο το «ειδικό καθεστώς», που κατοχυρώθηκε το 1997, στρώνει το έδαφος για «κόντρες» επικίνδυνες για τους λαούς. Καθόλου τυχαία, εκτός από το ζήτημα της «πραγματικά καθολικής ψηφοφορίας» που τέθηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων, εκφράστηκαν και ανησυχίες ότι κινδυνεύει το «ειδικό καθεστώς» και η Κίνα δεν έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν όταν η Μεγάλη Βρετανία της παραχώρησε την περιοχή.

Εδαφος γόνιμο για αντιλαϊκές «κόντρες»

Για να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς «παραβιάσεις» και «παραχωρήσεις» αφορά αυτή η συζήτηση και τι είδους συμφέροντα απειλούνται, αναφέρουμε ότι ο λεγόμενος «Βασικός νόμος» (σ.σ. το «Σύνταγμα» του Χονγκ - Κονγκ θα μπορούσαμε να πούμε), που διαμορφώθηκε το 1997, μεταξύ άλλων κατοχυρώνει: Οτι η τοπική κυβέρνηση «θα παρέχει ένα οικονομικό και νομικό περιβάλλον κατάλληλο για τη διατήρηση της περιοχής ως διεθνές οικονομικό κέντρο», «θα συνεχίσει την πολιτική ελεύθερου εμπορίου και θα διαφυλάσσει την ελεύθερη κίνηση αγαθών, άυλων περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίου», «θα διαμορφώνει νομισματικές και οικονομικές πολιτικές μόνη της, διαφυλάσσοντας την ελεύθερη λειτουργία οικονομικών επιχειρήσεων και αγορών». Επιπλέον, σημειώνεται πως το Χονγκ - Κονγκ έχει «ανεξάρτητο φορολογικό σύστημα», τα «οικονομικά του έσοδα» «δεν καταβάλλονται στην κεντρική λαϊκή κυβέρνηση» αλλά χρησιμοποιούνται «αποκλειστικά για τους δικούς του σκοπούς».

Με δεδομένη τη ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και στην ηπειρωτική Κίνα, είναι φυσικό να οξύνεται ο ανταγωνισμός συμφερόντων που μέχρι σήμερα αξιοποιούσαν το «ειδικό καθεστώς» και όσων σήμερα το επιχειρούν αλλά εμποδίζονται από ανταγωνιστές τους.

Χτες, η «Λαϊκή Ημερησία» (επίσημο όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κίνας) σημείωνε σε άρθρο της πως, «ως μία από τις τοπικές διοικητικές περιοχές της Κίνας, το Χονγκ - Κονγκ τίθεται απευθείας υπό τη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης όχι ως ένα κράτος ή μια ανεξάρτητη πολιτική οντότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Χονγκ - Κονγκ, Τζον Τσανγκ, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί για πολύ η κατάσταση αυτή στο κέντρο της πόλης θα δημιουργηθεί «μόνιμη» ζημιά.