Συζητήθηκε στη Βουλή Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΚΚΕ: Αιτία πολέμου η νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό
Η ανταλλαγή άσφαιρων πυρών ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να αποκρυφτεί από το λαό ότι και οι δύο πλέουν στην ίδια όχθη με πυξίδα τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε χτες στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Σχετικά με την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους και τις περικοπές των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσαν την κριτική τους, όπως άλλωστε φαίνεται και από τον τίτλο, αποκλειστικά και μόνο στα μνημόνια και την κυβέρνηση, αποκρύβοντας ότι η σφοδρή επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απορρέει από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων.
Αλλωστε, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης ήταν προσαρμοσμένες και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, που παρουσιάστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Μητρόπουλος και ο Χρ. Καραγιαννίδης. Είναι ενδεικτικό ότι από τις προτάσεις απουσίαζε η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα πόσο θα είναι η κατώτερη κύρια σύνταξη. Ενώ για τα ΒΑΕ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Καραγιαννίδης, «θα επανεξεταστούν σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων στη σύγχρονη αγορά εργασίας». Ο Αλ. Μητρόπουλος πέταξε το πυροτέχνημα ότι «θα γίνει εξεταστική επιτροπή για το Ασφαλιστικό», ενώ από κανένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε αναφορά για την κατάργηση της εργασιακής κόλασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μάλιστα, γι' αυτή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, εξέφρασε την έκπληξή του σημειώνοντας: «Σήμερα παίρνετε μία καινούρια θέση, πιο σύγχρονη για τη μερική και προσωρινή απασχόληση. Σας καλωσορίζουμε στο χώρο της πραγματικότητας»! Ο ίδιος εμφάνισε ως επίτευγμα τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και ανέφερε ότι «από 1η Ιανουαρίου 2015 αρχίζει το νέο σύστημα συνταξιοδότησης για όλους τους συνταξιούχους της Ελλάδας», όπου «η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ», χωρίς να κάνει κουβέντα για τις επικουρικές.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Για το ΚΚΕ το Ασφαλιστικό ήταν και είναι ζήτημα ταξικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης. Ολες οι προσπάθειες του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του με τους "κοινωνικούς διαλόγους" ή χωρίς αυτούς, πάντα επικαλούμενοι τη βιωσιμότητα των Ταμείων και την αποκατάσταση των αδικιών, όπως κάνει και σήμερα ο υπουργός, ήταν στην κατεύθυνση ανατροπών των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ήταν στην κατεύθυνση της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, της απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από τη συμμετοχή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση». «Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, καθοδηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφαρμόζονται από τις αστικές κυβερνήσεις σε κάθε κράτος - μέλος με σιδερένια πειθαρχία, είτε με κεντροδεξιές είτε με κεντροαριστερές κυβερνήσεις».
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν μπορείτε να μιλάτε γενικά για μνημόνια και τρόικα και να στηρίζετε την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της, να κρύβετε και να αθωώνετε τις αποφάσεις του κεφαλαίου. Καλώς κάνατε κριτική για την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Ομως, δεν λέτε κουβέντα για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μετατρέπουν τις συντάξεις σε επίδομα. Με επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα περιορίζονται στο προνοιακό κομμάτι, δίνοντας ενισχυμένο ρόλο σε ιδιωτικά συστήματα».
Υπενθύμισε δηλώσεις εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Ασφάλισης, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, συμφωνούσε να μετατρέπονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε μετόχους τραπεζών».
Εκανε καθαρό προς την κυβέρνηση ότι «η νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου. Να μην τολμήσετε να ακουμπήσετε τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η απαίτηση είναι η αποκατάσταση των απωλειών». «Αγωνιζόμαστε - τόνισε - στην κατεύθυνση του να δυναμώνουν η αγωνιστική στάση, η ταξική αδιαλλαξία, η ανυποχώρητη στάση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στην εργοδοσία. Ο εργάτης δεν πρέπει να δεχτεί να ζει με ψίχουλα. Θεωρούμε εφικτό και ρεαλιστικό αυτό που αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού».