Με ομιλίες συνέδρων συνεχίστηκε χτες, για δεύτερη μέρα, το 3ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο με την εκλογή νέου προέδρου και νέας ΚΕ. Καθώς γίνεται όλο και πιο φανερή η «επισημοποίηση» του φλερτ της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τους τρόπους και το χρόνο που θα προχωρήσει η μεταξύ τους συνεργασία. Ολα αυτά, στον απόηχο των σχετικών επισημάνσεων που έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου την Πέμπτη, κατά την οποία ο Φ. Κουβέλης, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προταθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στη συνέχεια ουσιαστικά έθεσε «όρους» στη διαφαινόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η «προοδευτική συνεργασία» θα πρέπει να είναι μια «ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος».
Από τις χτεσινές τοποθετήσεις στο συνέδριο, στη δημοσιότητα διέρρευσε, μεταξύ άλλων, η παρέμβαση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούση, ο οποίος κατηγόρησε τον Φ. Κουβέλη για τη στάση του μετά την εκλογική ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές: «Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του», ανέφερε, «και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία για να παρασύρει όλο το κόμμα. Φώτη, εσύ το διάλεξες με την επιλογή σου (...) Ο ηγέτης όταν λέει "παρατούμαι", φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται. Ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητάει συγγνώμη και να φεύγει. Δεν μπορεί να έχει συμμετοχή στο 6,2% και καμία στο 1,3%. Αλλιώς μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος».
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί κυοφορούμενης συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Πανούσης ανέφερε: «Στα "παπαγαλάκια" της Αγίου Κωνσταντίνου έχω να πω ότι μετά τη ΔΗΜΑΡ, θα πάω σπίτι μου».
Από την πλευρά του, ο Β. Ζορκάδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του «Αριστερού Δικτύου», ανέφερε ότι «η διαχείριση της εκλογικής μας ήττας από την ηγεσία του κόμματος αλλά και την κοινοβουλευτική μας ομάδα δεν είναι η καλύτερη», έκανε λόγο για «προσωπικές στρατηγικές» και πρόσθεσε ότι «το σύνθημα αλλαγή με ευθύνη πρέπει να έχει αναφορά και στην κοινωνία αλλά και στον κόμμα μας. Αλλαγή στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος, στον πολιτικό μας σχεδιασμό, στην επικοινωνιακή μας πολιτική αλλά, πάνω από όλα, αλλαγή της πρότασής μας σχετικά με τις συμμαχίες μας για τη διακυβέρνηση της χώρας».
«Για μας επιτακτική ανάγκη», σημείωσε, «είναι η εθνική συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», με «διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με σημαντική την παρουσία της Αριστεράς», ενώ, «φωτογραφίζοντας» και αυτός τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε πως «η συνάντησή μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που είναι προ των πυλών για τη διακυβέρνηση της χώρας θα είναι μια σχέση διαλόγου, συνθέσεων και αντιπαραθέσεων».
ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτές αγκάλες για τη... «μνημονιακή αριστερά»
Στο μεταξύ, το... «προ των πυλών» της αστικής διακυβέρνησης «άλλο τμήμα της Αριστεράς» φρόντισε να στείλει τα δικά του μηνύματα στους συνέδρους της ΔΗΜΑΡ, μέσω και του χαιρετισμού του Δ. Βίτσα την πρώτη μέρα του συνεδρίου.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην απόφαση του κόμματός του «να προχωρήσει σε διαδικασίες διαμόρφωσης μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για την προοδευτική αλλαγή στην πατρίδα μας», στην οποία όπως είπε «δε χωρούν ο κ. Βενιζέλος και οι άλλοι Ηρακλείς των Μνημονίων». Οπως τόνισε, ωστόσο, «χωράει» μια χαρά η ΔΗΜΑΡ, το κόμμα δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, από το πρωί ως το βράδυ το αποκαλούσε «μνημονιακή αριστερά». Ενδεικτική και αυτή η «μετάπτωση» της Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης... όλα επιτρέπονται και μπορεί κανείς να δει να διαμορφώνονται κάθε είδους «συναινέσεις» και κομπρεμί...