Την εκτίμηση ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ, με τις απανωτές δεσμεύσεις προς το εγχώριο κεφάλαιο, από τη μία, και τα ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, από την άλλη, επιδρούν καταλυτικά στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με την παρέμβαση του προέδρου του Αλ. Τσίπρα στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του κόμματος, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματός του, ανέφερε ότι μετά την παρέμβαση στη ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ «καθορίζει την ατζέντα» στη συζήτηση στο αστικό πολιτικό σκηνικό και εκτίμησε πως «πυκνώνουν οι ενδείξεις» για προσφυγή της κυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως ακόμα και πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «διαγνωστικών ελέγχων» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους τραπεζικούς ομίλους, στα τέλη Οκτώβρη. Σε αυτήν τη βάση ζήτησε να υπάρχει «εκλογική ετοιμότητα».
Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε παρέμβασή του στο «MEGA» ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του έχει αποκτήσει προβάδισμα στο διαγκωνισμό του με τη συγκυβέρνηση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου σε αυτήν τη φάση: «Μετά την παρουσίαση των βασικών δεσμεύσεών μας που αφορούν τον τομέα της οικονομίας στη ΔΕΘ», σημείωσε ότι «έχει πιάσει ένας πανικός την κυβέρνηση (...) Και βλέπετε ότι όλες αυτές οι διαρροές που ακούγονται, παρακολουθούν ουσιαστικά τις ενότητες των μέτρων που εξήγγειλε ως δεσμεύσεις ο Αλ. Τσίπρας».
Ξεκαθαρίζοντας «βέβαια» ότι οι μόνες πραγματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές απέναντι στην απαίτηση μεγάλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για ένα πιο επεκτατικό μείγμα εξίσου αντιλαϊκής διαχείρισης, το οποίο θα επιτρέπει την παραπέρα στήριξη της «ρευστότητάς» του, ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «το βασικό στρατηγικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας (...) Η Ελλάδα που θα έπρεπε λοιπόν να θέσει το βασικό στρατηγικό ζήτημα που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, που είναι η εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας, υπεραμύνεται του μερκελισμού».
Με σκοπό τον αποπροσανατολισμό, ωστόσο, του λαού από αυτόν τον εξ ορισμού αντιλαϊκό στρατηγικό στόχο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε κατάθεση νομοσχεδίων στη βάση των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ξεκινώντας για προπαγανδιστικούς λόγους από το θέμα του κατώτατου μισθού, (λένε για επαναφορά του στα 751 ευρώ), και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Την ίδια ώρα, βέβαια, όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που ρίχνει τους μισθούς στα τάρταρα (με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, επιδόματα που καταργήθηκαν κ.τ.λ.), αλλά παραδέχονται ότι θα κινηθούν στο πλαίσιό του (π.χ. με την παραδοχή ότι οι «νέες θέσεις εργασίας» που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα αφορούν στα γνωστά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, μερικής και προσωρινής απασχόλησης, κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή συνεταιρισμών ανέργων για παροχή επί πληρωμή διαφόρων υπηρεσιών κ.τ.λ.).
Λύση βιώσιμη για το εγχώριο κεφάλαιο και συμφέρουσα για τους δανειστές...
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι διαρροές περί «διαφωνιών» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις απόψεις που διατυπώνονται δημόσια για τις τεχνικές «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε στην ΠΓ τη δυσαρέσκειά του για τη δημόσια τοποθέτηση Δραγασάκη υπέρ του ενδεχομένου ενός «παγώματος» και όχι «κουρέματος» του χρέους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως επιβεβαιώνει και η πικρή πείρα του λαού, κάθε μορφή «ελάφρυνσης» του χρέους θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα, ακριβώς γιατί αυτά αποτελούν αναπόφευκτη προϋπόθεση για την όποια ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Ακρως χαρακτηριστική, μάλιστα, για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα κάθε διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»: «Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, και πρόσθεσε: «Θα διαπραγματευτούμε το μνημόνιο με άλλους όρους. Η δανειακή σύμβαση θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς η παρούσα είναι μη βιώσιμη και μη εφαρμόσιμη. Θα βρούμε μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα και συμφέρουσα για τους δανειστές».