Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ «Οδικός χάρτης» στην υπηρεσία των μονοπωλίων

 

Με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζονται σήμερα οι επαφές των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα

Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου, με στόχο την εμπέδωση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). «Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής σύσκεψης των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαραδούβελη.

Συνάντηση με την τρόικα είχε χτες και ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, ενώ για σήμερα Τετάρτη, προγραμματίζονται οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αύριο Πέμπτη με τον υπουργό Εργασίας. Μεθαύριο Παρασκευή, εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, καθώς και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, με στόχο τη διοχέτευσή της στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οι κινήσεις αυτές θα συνδυαστούν με την προώθηση νέων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα συντελεστούν στο πλαίσιο των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε υπάγονται σε μνημόνια και μηχανισμούς στήριξης είτε όχι.

Σύμφωνα με την παρεχόμενη ενημέρωση:

-- Η «διευθέτηση» του κρατικού χρέους θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει τον έγκαιρο σχεδιασμό για τη λεγόμενη «μετά το μνημόνιο εποχή», η οποία ήδη συζητείται σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

-- Την ερχόμενη Δευτέρα, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. «Οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, είναι στρατηγικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιον τρόπο», σημειώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, με κατεύθυνση τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή στο 15% τόσο για τα αδιανέμητα και για τα διανεμόμενα κέρδη. Παράλληλα, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα ενσωματωθούν οι αλλαγές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως μέτρο τόνωσης της κατανάλωσης, με στόχο την αύξηση της συνολικής μάζας των φόρων.

-- Παράταση και για το 2015 παίρνει το «έκτακτο» χαράτσι της «αλληλεγγύης», που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο λήγει στο τέλος 2014. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κατ' αντιστοιχία με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα προβάλλει ως «ελάφρυνση» τη μείωσή του (ενδεχομένως κατά 30%).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, η αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που εμφανίζεται στις τελευταίες μέρες, οφείλεται στη «ρηχότητα της αγοράς», δηλαδή στον περιορισμένο τζίρο, ο οποίος διευκολύνει τις απότομες μεταβολές των τιμών.

Με τον υπουργό Υγείας

Με τη δήλωση «όλα καλά» βγήκε απ' το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με την τρόικα, στο φόντο των αντιλαϊκών ανατροπών που έχουν ήδη προωθηθεί, τόσο στις παροχές προς τους αρρώστους, όσο και στα δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Πληροφορίες, ανέφεραν, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν τα «μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών» για την Υγεία, όπως το πλαφόν, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, η αύξηση των γενοσήμων στα επίπεδα συνταγογράφησης του 60%, τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και ΜΥΣΥΦΑ κ.ά. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμειναν ιδιαίτερα στην εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων προς τους επιχειρηματίες - παρόχους Υγείας.

Το ΔΝΤ για τις υποδομές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την αύξηση των κρατικών δαπανών για κατασκευή υποδομών, συστήνει το ΔΝΤ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην «αδύναμη ανάκαμψη» των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η εξαμηνιαία έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού αναφέρει πως η αύξηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες για έργα υποδομών μπορεί να τονώσει το ΑΕΠ κατά 0,4% τον ίδιο χρόνο και 1,5% τέσσερα χρόνια μετά την αύξηση. Προσθέτει επίσης πως τα θετικά αποτελέσματα των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερα σε περιόδους αναιμικής ή μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.