Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Προσβλέπουν σε συγκέντρωση δυνάμεων και χρηματοδότηση

 

Τρόποι ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας εγχώριων επιχειρήσεων, αναζητήθηκαν σε «συνάντηση εργασίας» που διοργάνωσε χτες η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα: «Ομαδοποίηση Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (Clusters) - Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία Εξωστρεφών Επιχειρήσεων». Οι εν λόγω σχεδιασμοί φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη των εγχώριων λαϊκών αναγκών, αλλά εντάσσονται στο στόχο για πολύμορφη στήριξη της «εξωστρέφειας» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, για ενίσχυση της θέσης τους έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους και ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου, Π. Μίχαλος ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης «για την ομαδοποίηση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε εξαγωγικά clusters, με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να αθροίζουν δυνάμεις, διατηρώντας το brand name τους και τις εδραιωμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις να ηγούνται της προσπάθειας, παρέχοντας καθοδήγηση και τεχνογνωσία». «Η λύση αυτή», τονίζεται από το υπουργείο, «προκρίνεται ως η πλέον λειτουργική για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα μεγεθών που εμποδίζουν τη διείσδυση ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές».

Επίσης, στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος (υπηρεσίες «factoring») σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο να υποστηριχθεί η επίλυση των «προβλημάτων ρευστότητας» που αντιμετωπίζουν.

Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησε συζήτηση με συμμετοχή από εκπροσώπους κεντρικών, περιφερειακών και μεικτών Επιμελητηρίων, κλαδικών συνδέσμων, εξαγωγικών φορέων, στελεχών μεγάλων και μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και πρέσβεων και εμπορικών ακολούθων ξένων χωρών που είναι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών προϊόντων. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για τα clusters και ζήτησαν να δοθεί «έμπρακτη συνέχεια» στην πρωτοβουλία της ΓΓ ΔΟΣ.

Προώθηση της θέσης ντόπιων κεφαλαίων στη ρουμανική αγορά

Στο μεταξύ, τα εγκαίνια του νέου κτιρίου όπου στεγάζονται τα καινούργια γραφεία του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βουκουρέστι, έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Γεροντόπουλος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα, σηματοδοτώντας και με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και διάνοιξης νέων πεδίων κερδοφορίας στη λεγόμενη ενδοχώρα των Βαλκανίων.

Οπως είπε, άλλωστε, ο υφυπουργός απευθυνόμενος στους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, «ήδη η ελληνική επενδυτική και επιχειρηματική παρουσία στην Ρουμανία, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία, με τη θέση που ήδη κατέχουν στην εδώ αγορά, συμβάλλουν ενεργά και καταλυτικά στην περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και τη διατήρηση του εμπορικού μας πλεονάσματος με τη Ρουμανία. Συνεχίστε την πετυχημένη παρουσία σας εδώ, αλλά να ξέρετε ότι το κλίμα στην πατρίδα για επενδύσεις είναι θετικό. Γι' αυτό να επενδύσετε και στην Ελλάδα», πρόσθεσε, ποντάροντας παράλληλα και στο λεγόμενο επαναπατρισμό κεφαλαίων και την επανατοποθέτησή τους στην «ελληνική αγορά».

“Ριζοσπάστης”