Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ Υπάρχει ή όχι πολιτική βούληση για τη διεκδίκησή τους;

 

Συνεδρίασε χτες η Διακομματική Επιτροπή με θέμα την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών

Χτες, έγινε συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή η οποία αφορούσε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ληστεύτηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Την Επιτροπή ενημέρωσαν η Σουζάνα Χούλια - Καπελώνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, και η Ελένη Πιπελιά, αρχαιολόγος της Διεύθυνσης.

Είπαν ότι είναι «εκατοντάδες χιλιάδες» τα αντικείμενα που «έφυγαν» από την Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής, που είτε κλάπηκαν από μουσεία που λεηλατήθηκαν ή αρπάχτηκαν από λαθρανασκαφές. Από αυτά μέχρι τώρα έχουν επιστραφεί μόλις 1.150 λόγω της «καλής διάθεσης» κάποιων μουσείων, ενώ έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα άλλων 200 αρχαίων αντικειμένων που «λείπουν» και κανείς δεν γνωρίζει πού είναι. Είπαν ότι δεν έχει κατατεθεί από τη συγκυβέρνηση συγκεκριμένο αίτημα για την επιστροφή των αρχαιοτήτων γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αντικείμενα που «έφυγαν» από τη χώρα και πού βρίσκονται!

Ακόμα, σύμφωνα με την προϊσταμένη, η Διεύθυνση αυτή «υποφέρει» από την έλλειψη προσωπικού καθώς οι 15 συνολικά εργαζόμενοι (12 αρχαιολόγοι, 1 ιστορικός τέχνης και 3 διοικητικοί υπάλληλοι) δεν αρκούν για να φέρουν σε πέρας όλα όσα της έχουν ανατεθεί, που είναι, εκτός από την επιστροφή των αρχαιοτήτων, οι κατασχέσεις αρχαιοτήτων, η παρακολούθηση δημοπρασιών, ό,τι έχει σχέση με την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και την αρχαιοκαπηλία.

Απροσδιόριστες οι αξιώσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής μιλώντας στην Επιτροπή επισήμανε για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι εδώ και περίπου 7 δεκαετίες «καμιά κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση να αγωνιστεί, να παλέψει, να διεκδικήσει», και πρόσθεσε για τις αρχαιότητες: «Δεν θα συμφωνήσω με τη λογική που λέει ότι δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, αν είναι σε αποθήκες, μουσεία ή προσωπικές συλλογές. Εδώ υπάρχουν και Ελληνες πολιτικοί και διάφοροι άλλοι, που έχουν προσωπικές συλλογές χιλιάδων αντικειμένων, αρχαιοελληνικών, νεολιθικών κ.λπ.

Το θέμα είναι ότι εκλάπησαν και πρέπει να επιστραφούν και ότι ο κύριος όγκος βρίσκεται στη Γερμανία». Εκανε ξεκάθαρο ότι προϋπόθεση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν είναι νομικά ζητήματα, όσο και αν υπάρχουν νομικές πτυχές». «Το κυριότερο είναι να υπάρχει πολιτική βούληση». Αν αποσαφηνιστεί ότι υπάρχει, τότε «το κύριο είναι να υπάρξει καταρχήν η γενική διεκδίκηση όλων των κλεμμένων».

Αύριο, Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα ο συντονιστής της ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών θα ενημερώσει την Επιτροπή «για τον προσδιορισμό των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου» για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

“Ριζοσπάστης”