Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η Βρετανία δε θα συμβάλλει παραπάνω στον προϋπολογισμό της ΕΕ

 

Διαμάχη ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες της ΕΕ, που ενδέχεται να αποτελέσει ένα ακόμα «αγκάθι» στις σχέσεις των μελών της λυκοσυμμαχίας, ξέσπασε με αφορμή το ποσό της συμβολής κάθε κράτους - μέλους της στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα την αντίδραση της χώρας του για το αυξημένο ποσό που καλείται να πληρώσει και δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να καταβάλει το πρόσθετο ποσό των 2,1 δισ. ευρώ που ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Δεν είναι αποδεκτό, είναι φρικτή συμπεριφορά», δήλωσε ο εμφανώς εξοργισμένος Κάμερον. «Δε θα πληρώσω αυτόν το λογαριασμό την 1η Δεκέμβρη. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι θα το κάνω, θα δει. Δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε.

Το θέμα θα εξεταστεί σε έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, κατ' απαίτηση του Κάμερον, ο οποίος χαρακτήρισε το αίτημα προς το Λονδίνο να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό φέτος «σκανδαλώδες» και «απαράδεκτο».

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι τη θέση του Κάμερον υποστήριξαν τόσο η Ιταλία όσο και η Ολλανδία, που καλούνται επίσης να προχωρήσουν στη συνεισφορά επιπλέον κεφαλαίων στον προϋπολογισμό της ΕΕ ως την 1η Δεκέμβρη. Αντιθέτως, η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκαν υπέρ της θέσης ότι τα ποσά αυτά είναι προσαρμοσμένα όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όταν καθίστανται διαθέσιμα τα οριστικά εθνικά οικονομικά δεδομένα και πρόσθεσαν ότι οι κανόνες οι οποίοι τελούν σε ισχύ πρέπει να εφαρμόζονται.

Λιγότερα θα πληρώσουν Γαλλία, Γερμανία

Λόγω μιας τεχνικού χαρακτήρα επανεξέτασης του ύψους των εθνικών συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σήμερα ότι ζητεί από το Λονδίνο πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Η δεύτερη από τις χώρες που αφορά το αίτημα αυτό, η Ολλανδία, καλείται να κάνει μια πρόσθετη συνεισφορά ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η Γαλλία και η Γερμανία θα εξοικονομήσουν αντίστοιχα 1 δισ. ευρώ και 780 εκατ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ μειώνεται. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση του ύψους της συνεισφοράς «απορρέει μαθηματικά από μια αλλαγή των παραμέτρων υπολογισμού του ΑΕΠ» που έχει αποφασιστεί από τους 28, καθώς και «την εξέλιξη των μακροοικονομικών κάθε χώρας».

“902.gr”