Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Διαδηλώσεις ενάντια στους μισθούς πείνας

 

Και «κόντρα» ανάμεσα σε Μπαρόζο και Κάμερον για «μεταρρυθμίσεις» σε πολιτικές της ΕΕ όπως αυτή για τη μετανάστευση

 

Από τη συμμετοχή νοσηλευτών στη διαδήλωση του Σαββάτου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το σύνθημα «Η Βρετανία χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς» δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέλφαστ διαδήλωσαν το Σάββατο, απαιτώντας μισθούς που θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και όχι ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια προς όφελος των μονοπωλίων.

Στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων δάσκαλοι, νοσοκόμοι, γιατροί, ταχυδρομικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στους τομείς καθαριότητας, σιδηροδρομικοί, κρατικοί υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι πάνω από 6.500.000 Βρετανοί ζουν κάτω από το όριο της «ανεκτής» φτώχειας, εξαιτίας των μισθών πείνας, της δραματικής συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων τους και της συνεχούς «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων έπειτα και από τα βρετανικά «Συμβόλαια Μηδενικού Χρόνου», που δεν εξασφαλίζουν στον εργαζόμενο ούτε καν μιας ώρας δουλειά τη βδομάδα!

Ο Μπαρόζο προειδοποιεί τον Κάμερον

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε δύο φορές μέσα στο τελευταίο 48ωρο τη βρετανική κυβέρνηση ότι πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα συνιστούσε «ιστορικό λάθος».

Σε εκδήλωση του ιδρύματος αναλύσεων «Chatham House» χτες το πρωί ο Μπαρόζο επανέλαβε τηλεοπτική δήλωση που είχε κάνει την Κυριακή ότι η Βρετανία θα είχε «μηδενική επιρροή», αν αποχωρούσε από την ΕΕ, θεωρώντας ότι θα έχανε το κύρος της, εάν επέμενε μεταξύ άλλων στην παραβίαση της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων εντός της ΕΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα την πιθανότητα εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής «παράνομη» και «μη αποδεκτή» από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

«Θα είναι ένα ιστορικό λάθος αν στα θέματα αυτά η Βρετανία συνεχίσει να αποξενώνεται από τους φυσικούς συμμάχους της στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας πως υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που δεν μπορεί να παραβιαστούν.

Αλλα και ο εταίρος της κυβέρνησης Κάμερον και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δήλωσε χτες πως η Βρετανία δε θα γίνει ισχυρότερη ούτε θα ευημερήσει περισσότερο αν εγκαταλείψει την ΕΕ και ότι οι Συντηρητικοί επιχειρηματολογούν κατά της ΕΕ από «τυφλό πανικό», λόγω της ανόδου του αντιμεταναστευτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ανεξαρτησίας, «UKIP».

“Ριζοσπάστης”