Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Αδιέξοδη για τους εργαζόμενους η στάση αναμονής

 

Ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Εργαζομένων», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

 

Στον «αέρα» παραμένουν οι 600 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, 10 μέρες μετά το ξέσπασμα της κινητοποίησής τους, τη Δευτέρα 20/10, για τα δεδουλευμένα 9 μηνών. Οι δυνάμεις της «Συσπείρωσης Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου, την περασμένη Παρασκευή, ζήτησαν να γίνει Γενική Συνέλευση χτες, Τετάρτη 29/10.

Υπογράμμισαν ότι η απόφαση του ΔΣ να μη δεχθεί καμία «λύση» που θα θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτή που προωθεί η κυβέρνηση στα πρότυπα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως «απαιτείται να γίνει και απόφαση συνολικά των εργαζομένων κι όχι μόνο του ΔΣ». «Τότε μόνο η απόφαση γίνεται ισχυρό όπλο στα χέρια του ΣΕΝΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν να περιμένουν τις εξελίξεις και σε νέα συνεδρίαση, τη Δευτέρα, να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί τότε η Γενική Συνέλευση. Τη Δεύτερα, όμως, με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έγινε ΔΣ. Η «Συσπείρωση» ασκεί κριτική στη διοίκηση του σωματείου που επιλέγει να τηρεί στάση αναμονής:

«Συνάδελφοι, είναι λάθος που το έχουμε πληρώσει να περιμένουμε και να χάνουμε χρόνο. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το χρόνο που χάνουμε τον κερδίζουν οι αντίπαλοί μας, κυβέρνηση, εργοδότης, γι' αυτούς είναι κέρδος η αδράνεια (...) Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, χρειάζεται, άμεσα, να πάμε σε Γενική Συνέλευση και να αποφασίσουμε σχέδιο μάχης που θα συγκρούεται με αυτήν την πολιτική που διαλύει τα ναυπηγεία και τα σπίτια μας. Να βγει το πρόβλημα προς τα έξω και να επιδιώξουμε ευρύτερες συμμαχίες», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η πρόταση της «Συσπείρωσης Εργαζομένων» αφορά τα παρακάτω:

  • Διεκδίκηση των δεδουλευμένων με επίσχεση εργασίας, ώστε να ασκηθεί «πίεση και στον εργοδότη και στην κυβέρνηση, ότι για να ξεκινήσει τις δουλειές οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους».
  • Εξουσιοδότηση του ΔΣ από τη συνέλευση να οξύνει την αγωνιστική δράση, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εφαρμογή του σχεδίου της για διάλυση του ναυπηγείου και χτύπημα των ΣΣΕ.
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας για το εποχιακό επίδομα.
  • Απόφαση συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη για την ανεργία, την καταβολή δεδουλευμένων, το Ασφαλιστικό, για το νόμο που έρχεται για τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Συμμετοχή με τα σωματεία του κλάδου σε κινητοποίηση που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

“Ριζοσπάστης”