Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Εγγυημένη φτώχεια... με τη σφραγίδα της ΕΕ

 

Εγγυημένη φτώχεια

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το ποσό των 13,1 ευρώ την ημέρα για μια τετραμελή οικογένεια που δεν έχει τον παραμικρό πόρο, είναι για την Ευρωπαϊκή Ενωση «... ένα πλήρες επίδομα κοινωνικής πρόνοιας»! Την αποκαλυπτική αυτή απάντηση έδωσε η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τους άνεργους και φτωχούς ως ζητιάνους, είναι γενική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμενος στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ρωτούσε, μεταξύ άλλων, αν «η πολιτική της αντικατάστασης μισθών και κοινωνικών επιδομάτων από επιδόματα φτώχειας συνιστά υλοποίηση των στόχων της "Στρατηγικής Ευρώπη - 2020" της ΕΕ και της εποπτείας - μνημονίων διαρκείας για όλα τα κράτη - μέλη;»

... με τη σφραγίδα της ΕΕ

Στην απάντησή του ο επίτροπος Κατάϊνεν σημείωνε:

«Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) θα είναι στο επίκεντρο του νέου συστήματος. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να υποστηρίζει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το ΕΕΕ θα παρέχει ένα πλήρες επίδομα κοινωνικής πρόνοιας που θα βασίζεται στην κοινωνική αρωγή και την κοινωνική ενεργοποίηση, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα νοικοκυριά έχουν τα σωστά κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησής τους. Αυτό θα επιτευχθεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό παροχών και τα ενεργητικά προγράμματα της αγοράς εργασίας».

Ομολογείται δηλαδή ότι η προνοιακή πολιτική της ΕΕ, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης, εξαντλείται σε μερικά ψίχουλα. Επιπλέον ότι σχεδιάζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε οι άνεργοι και οι μη έχοντες εισόδημα να ξαναγυρίζουν στην αγορά εργασίας και μάλιστα σε μια τέτοια αγορά με τα λεγόμενα «ενεργητικά προγράμματα», δηλαδή την ημιαπασχόληση και την προσωρινή εργασία για τα οποία επιδοτούνται οι επιχειρήσεις. Να, λοιπόν, τι είναι η «Στρατηγική Ευρώπη - 2020». Η εγγυημένη φτώχεια και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκλίνει από την «κανονικότητα» της ΕΕ!!!

“Ριζοσπάστης”