Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Συνεννόηση ναι, αλλά χωρίς τον... Βενιζέλο

 

Σε σκιαμαχίες επιδόθηκαν και χτες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως προαπαιτούμενο μιας συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Α. Σαμαρά το να μη συμμετέχει σ' αυτήν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος. Στην πραγματικότητα, η Κουμουνδούρου θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου σχετικά με την πολιτική της με διαφορετικό μείγμα από την κυβέρνηση που ευνοεί την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενώ με τη συνάντηση μπορεί να το «παίξει» ως ο μόνος «εγγυητής» για την ανάκαμψη ή η δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα, όπως «καυχιέται».

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει εδώ και καιρό για συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά. Αρχής γενομένης από τις δηλώσεις Τσίπρα μετά από τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια προ ολίγων ημερών, τις οποίες ανέλαβε εργολαβικά να αναπαράγει ο Δ. Παπαδημούλης υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει συνάντηση και να υπάρξει συμφωνία - πακέτο για εκλογές, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απομείωση του χρέους. Η Κουμουνδούρου δηλώνει έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση, υποστηρίζει ωστόσο ότι δε συντρέχει λόγος να παρίσταται σ' αυτήν ο Ε. Βενιζέλος. «Αν είναι και ο κ. Βενιζέλος, θα έχει άλλη μορφή. Είναι διαφορετικό να τον καλέσει μόνο ο κ. Σαμαράς και είμαστε ανοιχτοί», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του, που την ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή δεν αποδέχεται τη «μίνιμουμ βάση» για συνεννόηση, που είναι εκλογές και διερεύνηση δυνατότητας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, υποδεικνύουν το χρέος σαν το μόνο ζήτημα που τους διαχωρίζει από τη συγκυβέρνηση. «Περιθώρια συνεννόησης για το χρέος δεν υπάρχουν», δήλωσε χτες ο Π. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διέρρεε χτες, νωρίς το πρωί, τη διάθεσή της να καλέσει τον Αλ. Τσίπρα σε συνάντηση με τους Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα. Το ενδεχόμενο αυτό λέγεται ότι συζητήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι διάλογος με προαπαιτούμενα δεν μπορεί να γίνει. Κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπονομεύει την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επικαλούμενη δηλώσεις του Ν. Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες σε μια τέτοια συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας θα πήγαινε για να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

“Ριζοσπάστης”