Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ «Θυματοποίηση» από τη μια, σήματα στο κεφάλαιο από την άλλη

 

Επιχειρεί πίσω από την οξύτητα της αντιπαράθεσης με τη συγκυβέρνηση να κρύψει τη στρατηγική τους σύμπλευση

Να ποντάρει στην υποτιθέμενη «θυματοποίησή» του επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις προχτεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα, καθώς η οξύτητα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση επιτρέπει να περάσουν σε δεύτερο πλάνο τα διαπιστευτήρια που με τη σέσουλα καταθέτει στα μονοπώλια και τα εύσημα που του απονέμουν φορείς τους, να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευσή του με τη συγκυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι το δίπολο συνολικά.

Αλλωστε, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, διαμαρτυρήθηκε ότι γίνεται «επιλεκτική αναφορά» σε επικριτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αντί και στα θετικά, που αποτυπώνουν την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στις ανάγκες του κεφαλαίου και επιτίθενται στην κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά για τη «χωρίς όρια κινδυνολογία», όπως είπε, ομολογώντας και τα αντικρουόμενα για το μείγμα διαχείρισης συμφέροντα πίσω από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε επίσης τον πρωθυπουργό «αρχιτέκτονα του χάους που επενδύει στο κλίμα κινδυνολογίας», ενώ έκανε λόγο και για τυχοδιωκτισμό χωρίς προηγούμενο, από μέρους της κυβέρνησης. Επιτέθηκε στον Γ. Στουρνάρα προσάπτοντάς του «θεσμικό ατόπημα» και χαρακτηρίζοντας «εμπρηστική και προβοκατόρικη» τη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία η οικονομία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και την προτροπή του στους βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι ο Γ. Στουρνάρας μπορεί να προσδοκά ρόλο σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την παραίτησή του εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Με τον καπιταλισμό της «Κεντρικής Ευρώπης»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» επιτέθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για «ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Μην ξεχνώντας πάντως τη γενικότερη αποστολή έσπευσε να υπερασπιστεί την ΕΕ και να δηλώσει: «...διεκδικούμε λύσεις εντός ευρώ, γιατί ο στόχος του προγράμματός μας είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα από αποικία χρέους, ένα κανονικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου, ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης». Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι «η χώρα μας θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές», κάτι που «απαιτεί μια χώρα με ανάπτυξη, με βιώσιμο χρέος, με σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα, με σωστή διοίκηση, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία», όπως είπε.

Ο Δ. Παπαδημούλης κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι απέρριψε τις προτάσεις διαλόγου με τον Αλ. Τσίπρα και πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τι είναι αυτό που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι να αναρωτιέται κανείς: Εχουμε στην Ελλάδα καπιταλισμό που θυμίζει Κεντρική Ευρώπη ή φαινόμενα ολιγαρχών που θυμίζουν Πούτιν; Οταν έχουμε επιχειρηματική δραστηριότητα, όπου κυριαρχούν καταγγελίες του ενός επιχειρηματία προς τον άλλον, που θυμίζει Κολομβία ή Σικελία, αυτό δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό, ούτε δημοκρατικό και σίγουρα δεν βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων».

Συνάντηση Τσίπρα - Προβόπουλου

Στο μεταξύ, αιφνιδίως χτες, στον απόηχο των δηλώσεων Στουρνάρα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρώην διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση ζητήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί ο Αλ. Τσίπρας για το πώς χειρίστηκε η ΤτΕ στο παρελθόν θέματα που έχουν να κάνουν με τη νομισματική πολιτική ή την παροχή ρευστότητας, τις εκροές κεφαλαίων και καταθέσεων το 2012 και για τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος σήμερα και το κατά πόσον είναι δυνατόν και υπό ποιες προϋποθέσεις να προκύψει «πιστωτικό γεγονός» λόγω της πολιτικής συγκυρίας.

«Δεν υπήρχαν παρατράγουδα, με ακραίες συνθήκες στο παρελθόν», απάντησε ο Γ. Προβόπουλος σε ερώτηση δημοσιογράφων, ενώ για το αν θα έκανε ανάλογη δήλωση με αυτήν που έκανε ο διάδοχός του στην ΤτΕ, απάντησε: «Δεν θα μιλήσω τι θα έκανα εγώ, γιατί αυτό είναι θεωρητικό. Δείτε τι έκανα στο παρελθόν».

Λίγο αργότερα, non paper του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι μία τουλάχιστον από τις προθέσεις του ήταν μέσα από αυτή τη συνάντηση να διασκεδάσει τυχόν ανησυχίες ως προς την επίδραση που θα είχε η ανάδειξή του στη διακυβέρνηση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: «Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον πρώην διοικητή δεδομένου ότι η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία. Η εμπειρία του κ. Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική.

Η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής, που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών.

Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαραγάγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Είτε για να ανταποδώσει στον πρωθυπουργό το διορισμό του στη θέση του διοικητή, πριν από λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Είτε γιατί κατά βάθος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ. Οποια κι αν είναι η αιτία της ανεύθυνης αυτής στάσης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση»...

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014