Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ του ΜΑΣ Προγραμματισμός για την αναζωογόνηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος

 

465938

 

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Η ανταλλαγή πείρας, η πλούσια δράση του προηγούμενου διαστήματος, ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της δράσης για το επόμενο διάστημα, ήταν τα κεντρικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που έγινε χτες σε αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής. Μια συνεδρίαση που έκλεισε μ' ένα στοίχημα: «Θα αποκαλύψουμε όσους για χρόνια έκαναν συνειδητό σαμποτάζ στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Θα οργώσουμε κάθε ίδρυμα, κάθε σχολή, κάθε έτος, κάθε αμφιθέατρο, για να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση, όσο περνάει από το χέρι μας, δίνοντας το παράδειγμα των συλλόγων που ήδη έκαναν το βήμα να συσπειρωθούν στο ΜΑΣ. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πραγματικό στήριγμα στις ανάγκες μας, στις διεκδικήσεις μας. Ενα φοιτητικό κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο της πάλης τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα προβλήματά μας, την ΕΕ, τα μονοπώλια και την κυβέρνηση που τους προσκυνάει. Που θα παλεύει πλάι στους φυσικούς μας συμμάχους, στο ταξικό εργατικό κίνημα, στους γονείς μας. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Εμείς είμαστε οι σύλλογοι. Τα όνειρά μας, οι ανησυχίες μας, το αποκούμπι μας. Ανήκουμε σε αυτούς με το που γραφόμαστε σε μια σχολή».

Τα όνειρά μας δε χωράνε στα κουστούμια της ΕΕ, με ή χωρίς γραβάτα

 

«Εχουμε κάθε λόγο να λέμε ότι όλα τριγύρω αλλάζουν κι όμως τα ίδια μένουν, όταν από το δήθεν "σκίσιμο" του μνημονίου με ένα νόμο πήγαμε στην πρόσφατη αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης, που φέρνει παράταση και επέκταση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, με νέα αντιλαϊκά μέτρα (...) Οταν αυτοί συνιστούν νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι φοιτητικοί/σπουδαστικοί σύλλογοι συνιστούν: Μαζικό, μαχητικό και ανυποχώρητο αγώνα σε παλιά και νέα μνημόνια, απέναντι σε τρόικα ή όπως αλλιώς την ονομάσετε, αγώνα για το δικαίωμά μας στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, αγώνα για το μέλλον που μας αξίζει», υπογράμμισε ο Γιάννης Κονταργύρης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση. «Κανένας εφησυχασμός. Ολα όσα μας εξοργίζουν και μας κάνουν να αγανακτούμε για τη ζωή και τις σπουδές μας παραμένουν εδώ (...) Απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σχολές και τα σπίτια μας, η απάντηση των φοιτητών και σπουδαστών είναι μία: Δε θα δεχτούμε να είμαστε η πρώτη γενιά που έζησε χειρότερα από την προηγούμενη».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το ΜΑΣ επιλέγει ως σύνθημα και κηρύσσει έναρξη καμπάνιας με τίτλο: «Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας». Και τονίζει: «Αποφασίζουμε ότι οι σπουδές μας σήμερα ως φοιτητές και τα όνειρά μας για το αύριο στη δουλειά με δικαιώματα δε χωράνε στα κουστούμια της ΕΕ, με ή χωρίς γραβάτα. Αυτοί δεσμεύονται απέναντι στους εταίρους τους και την ΕΕ. Εμείς δεσμευόμαστε από τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών/σπουδαστών στη μόρφωση και στη δουλειά».

Ποια είναι η δική μας κόκκινη γραμμή;

  • Πίσω τώρα τα κλεμμένα από τα ΑΕΙ, που οδηγούν τις σχολές σε διάλυση. Από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα έγινε μείωση πάνω από 50% στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων. Κουρεύτηκαν πάνω από 85 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των πανεπιστημίων και 100 εκατομμύρια από τα ΤΕΙ.
  • Ξήλωμα των νόμων και των κατευθύνσεων της ΕΕ από τις σχολές. Εξω τώρα οι εταιρείες από τις σχολές. Καμιά αξιολόγηση στα πλαίσια της ΕΕ. Κατάργηση των πιστοποιήσεων. Κατάργηση κάθε είδους κολεγίων και κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Οχι στο σκλαβοπάζαρο της μαθητείας.
  • Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για τις σπουδές. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
  • Μετά από το πτυχίο δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών.
  • Ενα πανεπιστήμιο που να εξυπηρετεί την ανάπτυξη της επιστήμης με βάση τις ανάγκες του λαού.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να ανασκουμπωθούν το επόμενο διάστημα και οι επιτροπές αγώνα, οι οποίες πρέπει να πρωτοστατήσουν στους συλλόγους και να αποτελέσουν με τη δράση τους ζωντανό παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι ο σύλλογος, ο Γιάννης Κονταργύρης επισήμανε ότι πρόκειται να συγκρουστούν δύο δρόμοι για το φοιτητικό κίνημα: 'Η θα συνεχιστεί αυτή η διαλυτική κατάσταση ή θα ανασυγκροτηθεί το κίνημα και θα οργανώσει την πάλη των φοιτητών με βάση τις διεκδικήσεις που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες.

Τα δίκαια αιτήματα που το ΜΑΣ θέτει ως στόχο την ικανοποίησή τους συνοψίζονται στα εξής: Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτίρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους. Μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών για όλο το πρόγραμμα σπουδών και μόνιμου προσωπικού για όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος. Κανένας φοιτητής έξω από το εργαστήριο ή θεωρία. Κανένα υπεράριθμο εργαστήριο ή θεωρία. Κανένας πρωτοετής από μεταγραφή να μη χάσει εξάμηνο. Να φύγουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι από τις σχολές. Εξω οι εταιρείες σεκιούριτι από τα ιδρύματα. Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας. Να μην υπάρχει νέος που να δουλεύει με λιγότερα από 751 ευρώ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Να μη διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του. Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του ιδρύματος. Με αξιοπρεπή μισθό, πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το επόμενο διάστημα στον προγραμματισμό του ΜΑΣ ξεχωρίζουν τα εξής:

  • Την επόμενη βδομάδα κατάθεση ψηφίσματος σε όλους τους συλλόγους για στήριξη της πρότασης Νόμου για κατάργηση των μνημονίων από την ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.
  • Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 2 Μάρτη για την έναρξη της καμπάνιας με τίτλο «Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας».
  • Συσκέψεις Επιτροπών Αγώνα, επιτροπών ετών σε κάθε σχολή, για τον προγραμματισμό και το διεκδικητικό πλαίσιο.
  • Συζήτηση σε κάθε σύλλογο και ΓΣ για τις διεκδικήσεις και την πρόταση για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.
  • Μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές προτείνεται ενιαία ημερομηνία σε όλους τους Συλλόγους στα ΔΣ για 6 Μάη και μία βδομάδα πριν εκλογοαπολογιστικές ΓΣ.
  • Ξεχωριστός σχεδιασμός κινητοποιήσεων για τις εστίες.
  • Κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση επιστροφή των κουρεμένων αποθεματικών και την άμεση κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών.
  • Μπροστά στην Πρωτομαγιά συντονισμός της δράσης με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα.
  • Οργάνωση δραστηριοτήτων όπως: αθλητικές, πολιτιστικές, αντιφασιστική δράση των συλλόγων.

Ζητάμε πολλά; Τα θέλουμε όλα

Επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως και κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, είναι ένας χώρος αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας, ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας χαιρετισμό στις εργασίες της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, ανέδειξε την ανάγκη «να αναβαθμιστεί η ιδεολογική δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε αυτόν το χώρο, της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, και όλα αυτά σαν στοιχείο της ανασύνταξης του κινήματος και της αντεπίθεσης. Γιατί ανασύνταξη του κινήματος χωρίς ένταση της ιδεολογικής διαπάλης δεν μπορεί να υπάρξει». Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις τόνισε: «Το τοπίο λίγο - πολύ ξεκαθαρίζει. Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε. Πρέπει να κυβερνήσουν κιόλας, δεν είναι μόνο επικοινωνία, πρέπει να πάρουν μέτρα και τα μέτρα που παίρνουν είναι βαθιά αντιλαϊκά. Νέα περικοπή στις δαπάνες για υγεία, παιδεία, στις απολύσεις Δημοσίου ούτε μια λέξη ότι θα τις πάρουν πίσω και για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας προγράμματα προσωρινής απασχόλησης και ψίχουλα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ομως αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας, είναι μια νέα λιτότητα. Αποδεικνύεται ότι εντός της ΕΕ φιλολαϊκή λύση και διαπραγμάτευση δεν μπορεί να υπάρξει. Το 'παιξαν μάγκες, "διαπραγματεύτηκαν", πού 'ν' τα, ρε; Διαπραγματεύτηκαν για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας κι όχι των εργαζομένων. Δεν έκαναν διαπραγματεύσεις για το πώς θα αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, να έχει φάρμακα ο άρρωστος, ίσα - ίσα είπαν να κόψουν κι άλλα».

«Καμιά απογοήτευση. Ολοι στον αγώνα, για την κατάργηση των μνημονίων, στον αγώνα για να καλυφθούν όλες οι απώλειες που είχαμε στο διάστημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Πίσω από αυτό, ούτε πόντο δε θα κάνουμε. Απαιτούμε λύση στα προβλήματά μας εδώ και τώρα, κι όχι λύσεις από τα πάνω από την κυβέρνηση, αλλά που θα τις επιβάλει ο ίδιος ο λαός. Χωρίς ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα, λύση σε όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει. Απ' όλο τον πλούτο που παράγουμε, που είναι δικός μας και τον καρπώνονται μια χούφτα καπιταλιστών, θέλουμε βασικό μισθό, μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην υπάρχει κανείς άνεργος, μόρφωση για όλα τα παιδιά, να μην υπάρχουν παιδιά των φαναριών, να μην υπάρχει εκμετάλλευση. Ζητάμε πολλά; Τα θέλουμε όλα. Δεν μπορούμε να ζούμε μισή ζωή. Θέλουμε να ζήσουμε εδώ και τώρα. Και στο κάτω - κάτω της γραφής, χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Ο,τι πλούτο έχουν από τη δική μας δούλεψη είναι».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Νίκη Χρονοπούλου, εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Με όση χρυσόσκονη κι αν την πασπαλίσουν, όσες καινούργιες λέξεις κι αν βρουν για να την περιγράψουν, η πραγματικότητα είναι μία: Η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί στις ίδιες ακριβώς ράγες με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτές της ΕΕ, των μονοπωλιακών ομίλων, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015