Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «CALL CENTERS» ΤΟΥ ΟΤΕ Η οργανωμένη απάντηση έφερε αποτέλεσμα

 

Η εργοδοσία αναγκάστηκε να ικανοποιήσει αιτήματα, σχετικά με τους όρους της νέας σύμβασης

 

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και σε άλλες επιχειρήσεις δουλεύουν κάτω από άθλιες -τις περισσότερες φορές - συνθήκες στα τηλεφωνικά κέντρα

Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων στα «Call Centers» του ΟΤΕ, όταν τους ανακοινώθηκε ότι η συμφωνία της διοίκησης με την πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΟΜΕ - ΟΤΕ) προέβλεπε τη μεταφορά τους από την OTE Plus στην εταιρεία E-Value με τη μέθοδο της απόσχισης έργου. Πρόκειται για εξέλιξη που προέκυψε όταν το ΔΣ της Ομοσπονδίας, με οριακή πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και με τη βοήθεια - στήριξη των υπολοίπων παρατάξεων (μέρος της ΠΑΣΚΕ, «Αγ. Συνεργασία» - ΜΕΤΑ και ΑΣΕ), που απείχαν από την ψηφοφορία, ενέκρινε το κείμενο της νέας ΣΣΕ με την παραπάνω ρύθμιση.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι της «ΟΤΕ Plus» θα περνούσαν στον ΟΤΕ, εκτός από όσους απασχολούνταν στα call centers. Οι τελευταίοι, που θα μεταφερθούν στη θυγατρική του ΟΤΕ «E-Value», αντέδρασαν άμεσα όταν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της ατομικής σύμβασης που κλήθηκαν να υπογράψουν. Πιο συγκεκριμένα, μερικοί από τους άθλιους όρους που εμπεριέχονταν ήταν:

  • Ο ορισμός όλης της Ελλάδας ως έδρα εργασίας (!), που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενος θα μπορούσε να κληθεί ανά πάσα στιγμή να εργαστεί οπουδήποτε στη χώρα.
  • Μετέωρο ήταν αν το ποσό του μισθού που αναγράφεται είναι για τις συγκεκριμένες ώρες εργασίας, με τον εργοδότη να διατηρεί το δικαίωμα να τις μεταβάλλει κατά το δοκούν. Ομοίως, ήταν ασαφής ο τρόπος με τον οποίο θα πληρώνονται οι υπερωρίες, εξαιρέσιμα, δώρα κ.τ.λ.
  • Δινόταν στην επιχείρηση το δικαίωμα να αλλάζει την ειδικότητα, το είδος και τις ώρες της εργασίας μονομερώς.
  • Συμψήφιζε στο συνολικό μισθό που αναγράφει η σύμβαση όλα τα υπάρχοντα δικαιώματα (π.χ. τριετίες, οικογενειακό επίδομα, ανθυγιεινό κ.τ.λ.) και όσα πιθανόν να αποκτηθούν στο μέλλον είτε από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είτε λόγω μεταβολής της κατάστασης του εργαζόμενου, κάτι που σήμαινε ότι οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι δε θα έβλεπαν αύξηση ποτέ.

Ποια είναι η Ε-Value, η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ, όπου μεταφέρονται περίπου 950 εργαζόμενοι; Πρόκειται για εταιρεία που κυρίως απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους από τα λεγόμενα «δουλεμπορικά γραφεία», δηλαδή επινοικιαζόμενους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μηνιαίες επαναλαμβανόμενες συμβάσεις με μισθούς πείνας 300 και 400 ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζόμενης στην επιχείρηση που εδώ και 2,5 χρόνια έχει υπογράψει 29 συμβάσεις, όπως η ίδια καταγγέλλει!

Πρωτοβουλίες συντονισμού και αγώνα

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα βλέποντας ότι μένουν κυριολεκτικά «στον αέρα». Η πλειοψηφία τους, με το άκουσμα των όρων της νέας σύμβασης, πέταξε τα ακουστικά, δεν μπήκε στις γραμμές και ξεσηκώθηκε. Το ταξικό συνδικάτο του κλάδου, το ΣΕΤΗΠ άμεσα πήρε πρωτοβουλία και την επόμενη κιόλας μέρα οργάνωσε μαζική σύσκεψη για να οργανωθεί η πάλη.

Στη σύσκεψη αναδείχθηκαν οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για μεγιστοποίηση των κερδών της, ο βρώμικος ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του ομίλου ΟΤΕ, αλλά και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων: «Η διοίκηση είχε ζητήσει 25 εκ. ευρώ μειωμένο "μισθολογικό κόστος" το χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ομοσπονδίας με τη σύμβαση που υπέγραψε της έδωσε περί τα 32 εκ. ευρώ το χρόνο», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αλέκος Περράκης. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος είχε κέρδη 600 εκ. ευρώ μόνο το 2013.

Με το πρόγραμμα δράσης που κατέληξαν οι εργαζόμενοι με το ΣΕΤΗΠ και τη συνδικαλιστική παράταξη ΕΣΚ - ΟΤΕ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) από την επόμενη της σύσκεψης κυκλοφόρησαν ανακοίνωση, καλώντας τους συναδέλφους τους να μην υπογράψουν την ατομική σύμβαση και να διεκδικήσουν αιτήματα όπως ενιαία σύμβαση εργασίας με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς απόσχιση έργου, υπηρεσιών και εργαζομένων σε τρίτες εταιρείες.

Ταυτόχρονα, προετοίμασαν την κοινή δράση με όσους ήδη εργάζονται στην E-Value, ώστε να δυναμώσει το μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησης.

Με την αταλάντευτη στάση των εκπροσώπων της ΕΣΚ και των ταξικών δυνάμεων στον ΟΤΕ, η διοίκηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και δέχτηκε να υπογράψει προσάρτημα που ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων, όπως την έδρα εργασίας, τις συγκεκριμένες ώρες εργασίας, τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται οι υπερωρίες, εξαιρέσιμα κ.τ.λ. Χτες, το ΣΕΤΗΠ συγκάλεσε νέα σύσκεψη, όπου οι εργαζόμενοι αποτίμησαν τις παρεμβάσεις τους και επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015