Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τα 800...που έγιναν 400

 

Τα 800...

 

Περίπου δύο βδομάδες πριν από τις εκλογές της 25ης Γενάρη και όταν από διάφορα αστικά επιτελεία συντηρούνταν η -«βολικότατη» για τον ΣΥΡΙΖΑ- κατηγορία της «παροχολογίας» που τάχα περιελάμβανε το πρόγραμμά του, ο Γ. Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γερμανικής «Deutsche Welle», «ξεκαθάριζε» ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία παροχή για νοικοκυριά που είναι πάνω από 800 ή 900 ευρώ»,προσθέτοντας ότι «άρα είναι ένα πρόγραμμα σαφέστατα προσανατολισμένο στα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας». Με άλλα λόγια -άσχετα από το γεγονός ότι αυτό «κουκουλώθηκε» προπαγανδιστικά- στην πραγματικότητα, όποια φτωχή οικογένεια βολοδέρνει με κάτι παραπάνω από 800 ή 900 ευρώ το μήνα, έτσι κι αλλιώς δεν είχε να περιμένει κάτι, ούτε καν από τα ψίχουλα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

... που έγιναν 400

Ελα όμως που λιγότερο από δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ «συνειδητοποίησε» ότι οι «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, τις οποίες έχει κορώνα στο κεφάλι του, οι δεσμεύσεις του στο εγχώριο κεφάλαιο και τους «εταίρους», τελικά δε χωράνε ούτε καν αυτά τα ψίχουλα, οπότε άρχισε τις «εκπτώσεις» ακόμα και από αυτά... Κάπως έτσι, από τα «φτωχά στρώματα» πήγαμε στα «νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας». Κάπως έτσι, το -έτσι κι αλλιώς προκλητικό- «ταβάνι» των 800-900 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό που έλεγε προεκλογικά ο Γ. Σταθάκης, μειώθηκε στο μισό, με το περιβόητο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση» να θέτει ως εισοδηματικό όριο για ένταξη στις ρυθμίσεις του τα 400 ευρώ το μήνα ανά 4μελή οικογένεια! Κάπως έτσι, «κουρεύτηκε» ακόμα και το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και από τα 1,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε για τα συγκεκριμένα μέτρα, πήγε στα 230 εκατ. ευρώ!

Αυτή λοιπόν είναι η περιβόητη «παροχολογία» του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε έγκαιρα το πραγματικό περιεχόμενο: Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, ελάχιστα ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και την ίδια ώρα καμία αναπλήρωση απωλειών για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα!

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Μάρτη 2015