Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

«ΛΙΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» ΙΤΑΛΙΑΣ Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες

 

Οργάνωσε συγκέντρωση στη Ρώμη, ζητώντας «οι τράπεζες να μετρούν λιγότερο... οι πολίτες περισσότερο»

ΡΩΜΗ.--

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό μαρτυρά η προσπάθεια του ακροδεξιού κόμματος «Λίγκα του Βορρά» να ενισχύσει την παρουσία του σε όλη την ιταλική επικράτεια (ενώ μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε συνθήματα με τοπικιστικό περιεχόμενο, π.χ. «κατά» της Ρώμης), όπως έδειξε και η διαδήλωση που οργάνωσε το Σάββατο στη Ρώμη, τώρα προβάλλονται συνθήματα κατά των μεταναστών, της ΕΕ και της κυβέρνησης Ρέντσι.

Παρεμβαίνοντας, ο ηγέτης της «Λίγκα» Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «ο Ρέντσι είναι ένας ανόητος υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επιβεβαιώνοντας ότι η πρόταση της «Λίγκα» δεν είναι παρά «εναλλακτική» προς όφελος των μονοπωλίων, ο Σαλβίνι αναφέρθηκε σε «μια διαφορετική Ευρώπη, όπου οι τράπεζες θα μετρούν λιγότερο, οι πολίτες και οι μικροί επιχειρηματίες θα μετρούν περισσότερο». Δηλαδή, και η «Λίγκα» καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορούν να υπάρξουν «καλοί» τραπεζίτες ή άλλοι επιχειρηματίες που θα «λογαριάζουν» περισσότερο τα δικαιώματα του λαού, όταν η αλήθεια είναι πως νομοτέλεια για να διατηρήσει το κεφάλαιο τη δύναμή του είναι το διαρκές τσάκισμα των λαϊκών - εργατικών δικαιωμάτων. «Θέλω να αλλάξω την Ιταλία. Θέλω η ιταλική οικονομία να μπορέσει να πάει ξανά μπροστά, κάτι που σήμερα εμποδίζουν οι Βρυξέλλες και οι τρελές πολιτικές της Ευρώπης (σ.σ. εννοώντας την ΕΕ)», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, αποτυπώνοντας τον «προβληματισμό» που αναπτύσσεται σε τμήματα των αστικών τάξεων σε διάφορες χώρες - μέλη της ΕΕ που, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης του «ευρωσκεπτικισμού» - ερευνούν διάφορες «εναλλακτικές» διεθνών συμμαχιών. Το ίδιο κάνει π.χ. και το «Εθνικό Μέτωπο» στη Γαλλία (του οποίου η ηγέτης έστειλε βίντεο - μήνυμα στη συγκέντρωση της «Λίγκα») καλώντας σε σύσφιξη σχέσεων της γαλλικής πλουτοκρατίας π.χ. με τη Ρωσία.

Η «Λίγκα» εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις με ενισχυμένα ποσοστά, μπροστά από τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρωτοστατήσει και στο συντονισμό των «ευρωσκεπτικιστών» στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, αστικές πολιτικές δυνάμεις αξιοποιούν τη δράση της «Λίγκα», καλώντας τον ιταλικό λαό να ενώσει τη φωνή του γενικά κατά των φασιστικών δυνάμεων, γενίκευση που αντικειμενικά συμβάλλει στην αθώωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι.

Με αφορμή τη συγκέντρωση της «Λίγκα», συνδικάτα και «αριστερές» οργανώσεις διοργάνωσαν την Κυριακή «αντιδιαδήλωση» στη Ρώμη.

Νέο ρεκόρ ανεργίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (Istat) η ανεργία έφτασε τον περασμένο Γενάρη το 12,9%, ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο από το 1977, όταν άρχισαν και οι σχετικές στατιστικές καταγραφές στην Ιταλία.

Ειδικά στους νέους, άνεργοι συνεχίζουν να είναι σχεδόν 1 στους 2, αφού η ανεργία βρίσκεται στο 41,2%.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, που βρέθηκε χτες στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ansa», εισέπραξε τα εύσημα του Γερμανού ομολόγου του Γιοάκιμ Γκάουκ, αφού ο δεύτερος εμφανίστηκε «εντυπωσιασμένος» από την «ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις της ιταλικής κυβέρνησης». Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη διευκόλυνση των απολύσεων, τη διεύρυνση ελαστικών μορφών εργασίας κ.τ.λ.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 03 Μάρτη 2015